, ,

Zwerfvuil een terugkerende ergenis?

Niemand zal ontkennen dat zwerfafval als één van de grote ergernissen wordt gezien. Ook in onze mooie stad Gouda.

Dat we daar niet uniek in zijn bleek toen ik nog niet zo lang geleden in Amsterdam moest zijn. Daar stond bij een ondergrondse afvalcontainer de waarschuwing dat er cameratoezicht zou zijn en boetes zouden worden uitgedeeld. En inderdaad, er hing een camera.

Op de foto is te zien dat deze waarschuwing van het cameratoezicht absoluut niet heeft geholpen. Ook de dreiging met een hoge boete niet. Er staat nog steeds rotzooi op de stoep. Op de muur is ook een stukje burgerinitiatief te zien. “Rotzooi laten staan is a-sociaal”. Ook dat heeft niet geholpen.

Volgens mij is deze foto een mooie samenvatting van het probleem van zwerfvuil. Uiteindelijk gaat het om het gedrag van mensen. Ligt dat op het bordje van de gemeente? Voor een deel wel. Handhaven heet dat dan. Of het voorkomen van zwerfvuil door het makkelijker te maken om je afval kwijt te kunnen. En ook zo snel mogelijk opruimen.

Wat doet Gouda daaraan?

Bijna recht tegenover mijn huis staan ook een aantal afvalcontainers. Ook daar staan regelmatig zakken naast de container of staat er grof vuil naast. Wat mij opvalt is dat,  namens de gemeente, Cyclus altijd heel snel reageert. De zakken staan er nooit lang. Helaas zijn meeuwen vaak nog sneller, maar dat kun je Cyclus niet verwijten. Handhaven gebeurt ook. Ik zie tenminste soms zakken met een sticker staan die worden meegenomen voor onderzoek naar de overtreder. In Gouda kun je ook grof vuil weer laten ophalen. Gratis!

Er gebeurt dus genoeg maar blijkbaar niet voldoende. Uiteindelijk gaat het om gedrag van mensen. Van onszelf dus. Laten we allemaal meehelpen om Gouda mooi te maken/houden.

5 antwoorden
 1. Gerard Schotanus
  Gerard Schotanus zegt:

  In dagblad Trouw stond vandaag een stuk over de rattenplaag in Parijs. Iets ( meer dan één rat per inwoner) wat je Gouda niet wenst. Het gedrag van elke bewoner is bepalend voor de overlast. Inderdaad we moeten samen zorgen voor een schone stad.

  Beantwoorden
 2. Carina Bezemer
  Carina Bezemer zegt:

  Ik denk dat camera’s helpend kunnen zijn. Zeker op donkere plaatsen waar regelmatig spullen worden neergezet, zoals bij de Zuidrandflat. Een zakje achterlaten als de container vol zit is niet de bedoeling, maar valt in het niet bij een bank of oude koelkast. En misschien moeten we er ook iets van durven zeggen?

  Beantwoorden
 3. Victor
  Victor zegt:

  Dit is een beetje te mooi voorgespiegeld. Cyclus reageert absoluut niet snel, In de P.C. Bothstraat wordt regelmatig afval achtergelaten. De rootzooi ligt dan direct voor je voordeur. Melden moet via de gemeente . Standaard duurt het dan 2 weken voor dat men gaat kijken. Soms komt Cyclus dan om een deel weg te halen maar een ander deel laten ze staan.. Handhaving komt alleen na veel aandringen kijken. Door onderverhuur aan Poolse arbeiders is er op veel adressen niemand aanspreekbaar. GFT containers blijven dagen lang staan en door de stank kun je zomers geen raam openzetten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie