De afgelopen jaren komen er steeds meer signalen van dreigend watertekort in Nederland. De gemeente Gouda is een van de aandeelhouders van Oasen N.V.. Het drinkwaterbedrijf waar Gouda van afhankelijk is. Nu blijkt uit het jaarverslag over 2023 dat Oasen zich moet voorbereiden op een stijgende drinkwatervraag de komende 15 jaar. Zie ook: https://www.ad.nl/gouda/waarschuwing-betrouwbaar-drinkwater-staat-onder-druk~a5c545e51/?cb=9121f7ae-668a-4ea7-a9a2-c61a15016042&auth_rd=1) en de recente brede welvaart monitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/monitor-brede-welvaart-en-de-sustainable-development-goals#:~:text=De%20Monitor%20Brede%20Welvaart%20en,van%20mensen%20in%20andere%20landen)

Oasen geeft aan na 2030 aanvullende bronnen nodig te hebben om de leveringszekerheid te garanderen. Oasen verwacht richting 2030 gebruik te moeten maken van hun reserves. De zoektocht naar nieuwe waterbronnen is een lang proces, volgens een woordvoerder van Oasen kan het wel 10 jaar duren voor er sprake is van winning uit nieuwe waterbronnen.

De fractie van de ChristenUnie Gouda acht het van groot belang dat Gouwenaars, niet alleen vandaag maar ook in de toekomst, uit mogen gaan van betrouwbare levering van water.

Daarom heeft de ChristenUnie fractie op 2 mei 2024 vragen gesteld aan het college van B&W:

1.     Deelt het college met ons dat een betrouwbare waterlevering van belang is voor onze inwoners en bedrijven?

2.     Zijn er potentiële nieuwe waterbronnen binnen de gemeentegrenzen van Gouda beschikbaar?

3.     Welke mogelijkheden heeft het college om Oasen N.V. te ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe waterbronnen?

4.     Wat doet het college om watergebruik in gemeentelijk vastgoed, van inwoners en bedrijven zo laag mogelijk te houden?

5.     Welke mogelijkheden ziet het college om het watergebruik binnen gemeentelijk vastgoed, van inwoners en bedrijven te verminderen?

6.     Op welke wijze wordt het college door Oasen N.V. geïnformeerd over de meerjarige strategie om te voldoen aan de drinkwatervraag?

7.     Welke gevolgen heeft de toenemende drinkwatervraag voor de aansluiting van nieuwbouwprojecten op het drinkwater?

Geschreven door: Alexander Wanders

Gemeenteraadslid voor ChristenUnie Gouda

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie