Een bericht op onze social media kanalen heeft nogal stof doen opwaaien. We hebben, naïef als we zijn, een verkeerde foto geplaatst. Onder de titel ‘Waar gaat de ChristenUnie in Gouda zich voor inzetten?’ hebben we onze visie op prostitutie gedeeld. Dat dit resulteerde in een lobby om sekswerk als normaal te beschouwen, hadden we wel verwacht. Dat was echter niet waar de ophef over ging, die ging over de bijgeplaatste afbeelding. De foto was een zogenoemde buttplug, een soort seksspeeltje. Althans dat is wat google ons vertelde, vergezeld van onsmakelijke foto’s.

Natuurlijk onhandig en ook nogal naïef. Dat wordt ons dan ook op de socials enthousiast nagedragen, naast nogal wat onbehoorlijke kwalificaties. Na ons werk, tenslotte zijn we allemaal maar vrijwilligers met idealen, hebben we de foto dan ook aangepast.

Toch riep de hele commotie wel een vraag bij mij op. Wie is er nou eigenlijk naïef? Wie heeft bedacht dat een gemiddelde Gouwenaar moet weten wat een buttplug is? Wie zegt dat je ouderwets bent als je niet thuis bent (wilt zijn) in de wereld van wisselende sekscontacten en speeltjes? Sinds wanneer is een duurzame relatie tussen twee partners achterhaald?

Als ik de reacties lees en de fanatieke ideologie daarachter op me in laat werken, ben ik verbaasd over zoveel naïviteit. De vrijgevochten, weldenkende mens heeft bedacht dat prostitutie gewoon is, dat het een normaal beroep is. Moeten we allemaal geloven dat er niks mis is, zelfs als de cijfers een heel ander verhaal vertellen? Is dat niet wat naïef? Is het niet naïef om te denken dat er geen kwetsbare mensen in onveilige situaties zitten? Zou het niet juist in het belang van moeders, dochters en zussen zijn om eens te luisteren naar hun verhalen. Zou het niet juist in het belang van vrouwen zijn dat er een uitstapprogramma is voor wie dat wil. Is het niet wat naïef om te denken dat die buitenlandse meisjes en vrouwen dit als ideaal hadden, toen ze naar Nederland kwamen of gehaald werden?

Inderdaad, ik ben naïef als het gaat om een buttplug, maar ik zou me pas echt zorgen maken als ik naïef was over het welzijn van vrouwen en meisjes.

2 antwoorden
 1. Monogaam maar niet bekrompen
  Monogaam maar niet bekrompen zegt:

  “Wie zegt dat je ouderwets bent als je niet thuis bent (wilt zijn) in de wereld van wisselende sekscontacten en speeltjes? Sinds wanneer is een duurzame relatie tussen twee partners achterhaald?”

  Geen idee, wie zegt dit? Het is redelijk geforceerd om speeltjes te verbinden aan wisselende partners. Meer dan genoeg trouwe koppels vinden het fijn om hun sexualiteit op deze manier samen te verkennen, en zouden het juist totaal niet bevallen als meerdere mensen de speeltjes zouden gebruiken.

  Beantwoorden
 2. M.J.M. de Brabander
  M.J.M. de Brabander zegt:

  Langs deze weg wil ik u vragen om eens te overwegen in gesprek te gaan met de sekswerkers zelf. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag stelt in december 2020 voor bij de VNG om het Nieuw Zeelands Beleid in te voeren. Volgende maand op 18 april is het 9 jaar geleden dat de eerste 6 bootjes werden gesloten van het Zandpad en op 25 juli 2013 werden de laatste bootjes gesloten en de ramen in de Hardebollenstraat , 330 zzp’ers stonden op straat zonder enige vorm van opvang.
  Dina Siegel en haar team gaven ons een ‘stem’ in het Zandpadrapport, Bordelen sluiten of ogen sluiten’, en op 28 maart 2015 tijdens een uitzending van Argos onderzoeksjournalistiek over de vrouwen van het Zandpad zegt Dina Siegel, ‘Sekswerk is geen synoniem van mensenhandel’, 330 zzp’ers zijn buitenproportioneel gestraft. Er waren wat misstanden maar geen georganiseerde mensenhandel. En de misstanden had men moeten aanpakken. Zolang Comensha en andere hulpverleners tandenknarsend moeten aanhoren en vergeet niet het slachtoffer zelf dat misdadigers met milde straffen of bijna geen straf wegkomen hier in Nederland vraag ik de CU om jullie hier eens hard voor te maken. Prostitutie verdwijnt niet en ‘HOUDT HET IN HET ZICHT’!! Waarom en door welke 2 personen het Zandpad is gesloten kreeg ik vorig jaar 22 oktober te horen en 6 dagen later werd de laatste tender gestopt.
  Graag ga ik in gesprek met jullie om eens kennis te maken.
  Dat heb ik ook gedaan in juli 2020 bij de CU Tweede Kamer om het Nieuw Zeelands Beleid te promoten zonder aanzien des persoons.
  https://www.nzpc.org.nz/ #Harm #Reduction

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie