Wat je allemaal samen kunt doen
Het begon allemaal zo’n anderhalf jaar geleden. ,,Tijdens een bijeenkomst over de inmiddels veelbesproken rioleringswerkzaamheden in de wijk.” Terwijl Bikker vertelt raapt ze een plastic flesje op, om het verderop op het Vogelplein in de prullenbak te gooien. ,,Er werd een hoop geklaagd en gezeurd over wat beter moet”, zegt werkgroeplid Lucienne Albers (62). ,,Dat mag, maar beter is om er iets aan te doen.”
Dat de werkgroep zich naast veiligheid ook buigt over ergernissen, is het idee van hondenbezitter Van der Zaan. Hij beheert namens de werkgroep de hondenpoepzakjes. Rondom de speelveldjes aan het Vogelplein hangen twee boxen. ,,En er gaan twee bundels van vijftig stuks per week in”, zegt Van der Zaan terwijl hij naar het schone gras wijst. ,,Helemaal weg is de hondenpoep nooit, maar het is zeker voor 80 procent verbeterd.”
Op de hoek van de Koekoekstraat passeren we een kleurrijke plantenbak. Maar die staat daar niet voor de sier. ,,Er zijn hier weinig parkeervakken”, zegt Bikker. ,,Met als gevolg dat auto’s in de bochten op de stoep staan. Dat is onoverzichtelijk, dus daarom staan die bakken er nu om parkeren tegen te gaan. Daar vragen we subsidie voor aan, bijvoorbeeld bij het Oranjefonds.”
Tijdens het rondje door de buurt komen we ook langs Jos (39) en Christine Kisteman (38). Zij hebben thuis een ‘zwerfafvalpas’ voor de ondergrondse container in de Roerdompstraat. ,,Wij en ook de buren lopen regelmatig een rondje om vuil op te rapen”, zegt Kisteman terwijl hij de afvalpas laat zien. ,,Onze kinderen geven we een prikker, die vinden het leuk om te doen. Voorheen gooiden we zwerfafval op eigen kosten weg, maar dat hoeft met deze pas niet meer.”
En terwijl een buurman in een brandgang druk bezig is met het ophogen van verzakte tegels met zand dat de werkgroep regelde, sluiten we de wandeling af bij de AED. Die prijkt op de muur van het Vogelplein en is geregeld op initiatief van Oosterwijk. ,,Ik heb gehoord dat de AED al twee keer is gebruikt”, zegt Bikker. Albers: ,,En er worden reanimatiecursussen gegeven.”
De duizend euro die de werkgroep nu mag uitgeven, komt goed van pas. ,,Ik wil meer werk maken van verkeersveiligheid”, zegt Gorissen. ,,De mensen rijden veel te hard.” Maar ook camera’s en de aanpak van het dumpen van oud papier kan rekenen op veel enthousiasme. ,,We zijn een poll gestart op Facebook”, zegt Bikker. ,,Met die uitslag gaan we vergaderen. Alle reacties zijn fantastisch, ook na het winnen van de prijs. Pas dan realiseren we ons wat we allemaal met elkaar doen.”
Kandidaten
AD, 18 oktober 2019
Correctie: De Goudse Veiligheidsprijs is een initiatief van SGP en ChristenUnie
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!