,

Wat je allemaal samen kunt doen

Het zijn kleine klusjes die iedereen kan. Dat is volgens Esther Bikker (46) de kracht waarmee de werkgroep Vogelbuurt Veilig een groot verschil heeft gemaakt in de Goudse Vogelbuurt. Onlangs werden de leden beloond met de eerste Goudse Veiligheidsprijs: een bedrag van duizend euro.

Het begon allemaal zo’n anderhalf jaar geleden. ,,Tijdens een bijeenkomst over de inmiddels veelbesproken rioleringswerkzaamheden in de wijk.” Terwijl Bikker vertelt raapt ze een plastic flesje op, om het verderop op het Vogelplein in de prullenbak te gooien. ,,Er werd een hoop geklaagd en gezeurd over wat beter moet”, zegt werkgroeplid Lucienne Albers (62). ,,Dat mag, maar beter is om er iets aan te doen.”

En die mentaliteit hebben ook de overige leden Leen Gorissen (68), Cock van der Zaan (62), Jaap Geurts (43) en Janet Everling (53). Ze laten tijdens een wandeling door hun buurt zien wat er allemaal is veranderd. Ada Verdegaal (45) en Benthe Oosterwijk (20) wandelen niet mee, maar maken het clubje ‘actievelingen’ compleet.

Dat de werkgroep zich naast veiligheid ook buigt over ergernissen, is het idee van hondenbezitter Van der Zaan. Hij beheert namens de werkgroep de hondenpoepzakjes. Rondom de speelveldjes aan het Vogelplein hangen twee boxen. ,,En er gaan twee bundels van vijftig stuks per week in”, zegt Van der Zaan terwijl hij naar het schone gras wijst. ,,Helemaal weg is de hondenpoep nooit, maar het is zeker voor 80 procent verbeterd.”

Op de hoek van de Koekoekstraat passeren we een kleurrijke plantenbak. Maar die staat daar niet voor de sier. ,,Er zijn hier weinig parkeervakken”, zegt Bikker. ,,Met als gevolg dat auto’s in de bochten op de stoep staan. Dat is onoverzichtelijk, dus daarom staan die bakken er nu om parkeren tegen te gaan. Daar vragen we subsidie voor aan, bijvoorbeeld bij het Oranjefonds.”

Woninginbraak
In de brandgang van dezelfde straat showen de werkgroepleden misschien wel het ‘meest geslaagde’ project: de hekken zonder sleutel die vanzelf weer dichtslaan. Allemaal met een mooie print die aansluit bij de straatnaam: veel vogeltjes en ‘(Onder de) Boompjes’. ,,Woninginbraak was een erg groot probleem”, vervolgt Bikker terwijl we door de nauwe brandgangen lopen. ,,We hebben de cijfers opgevraagd en een verzoek bij de gemeente ingediend. Volgens ons een groot succes: dit belemmert genoeg. We kijken dan ook uit naar de nieuwe cijfers.” Naast de hekken zijn er ook lampen geplaatst in de gangen.

Tijdens het rondje door de buurt komen we ook langs Jos (39) en Christine Kisteman (38). Zij hebben thuis een ‘zwerfafvalpas’ voor de ondergrondse container in de Roerdompstraat. ,,Wij en ook de buren lopen regelmatig een rondje om vuil op te rapen”, zegt Kisteman terwijl hij de afvalpas laat zien. ,,Onze kinderen geven we een prikker, die vinden het leuk om te doen. Voorheen gooiden we zwerfafval op eigen kosten weg, maar dat hoeft met deze pas niet meer.”

En terwijl een buurman in een brandgang druk bezig is met het ophogen van verzakte tegels met zand dat de werkgroep regelde, sluiten we de wandeling af bij de AED. Die prijkt op de muur van het Vogelplein en is geregeld op initiatief van Oosterwijk. ,,Ik heb gehoord dat de AED al twee keer is gebruikt”, zegt Bikker. Albers: ,,En er worden reanimatiecursussen gegeven.”

De duizend euro die de werkgroep nu mag uitgeven, komt goed van pas. ,,Ik wil meer werk maken van verkeersveiligheid”, zegt Gorissen. ,,De mensen rijden veel te hard.” Maar ook camera’s en de aanpak van het dumpen van oud papier kan rekenen op veel enthousiasme. ,,We zijn een poll gestart op Facebook”, zegt Bikker. ,,Met die uitslag gaan we vergaderen. Alle reacties zijn fantastisch, ook na het winnen van de prijs. Pas dan realiseren we ons wat we allemaal met elkaar doen.”

Kandidaten

De Goudse Veiligheidsprijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Potentiële winnaars zijn bewonersinitiatieven die actief hebben bijgedragen aan het vergroten van de veiligheid in hun buurt. Naast Vogelbuurt Veilig dongen wijkteam Plaswijck, Contaktcirkel van het Rode Kruis, buurtpreventiegroep Korte Akkeren, Buurtpreventieteam Polderbuurt (Goverwelle) en wijkteam Nieuwe Park mee naar de veiligheidsprijs. De nieuwe prijs is een initiatief van ChristenUnie Gouda.

AD, 18 oktober 2019

Correctie: De Goudse Veiligheidsprijs is een initiatief van SGP en ChristenUnie

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie