,

Trots en afgrijzen over situatie in Gouda

PostNL bus ging in vlammen op aan de Beethovenhof © AS Media via het AD


Afgelopen maandagavond was het in Gouda raak en waren er – net als in diverse andere steden in Nederland – ongeregeldheden en zijn ook meerdere auto’s in brand gestoken. Vooral in Korte Akkeren en in Gouda Oost was het onrustig. Daarnaast waren er signalen van nieuwe rellen op dinsdagavond in wijken gebieden in onze stad. De burgemeester heeft daarom op dinsdag 26 januari om 18.00 Noordverordening Gouda 2021 vastgesteld. 

Op basis van deze noodverordening is het voor iedereen verboden om dagelijks tussen 18.00 en 0.00 uur zich te begeven of bevinden in bepaalde gebieden in de stad en wapens en vuurwerk e.d. bij zich te dragen. Het gaat concreet om de wijken Korte Akkeren en Oosterwei, de gebieden rondom de winkelcentra Bloemendaal en Goverwelle, het Huis van de Stad, rond de Testlocatie aan Nieuwe Gouwe O.Z. en het (centrum)gebied binnen de singels.


AD, 28-1-2021


Afgelopen woensdag is tijdens een digitale besluitvormende raadsvergadering (een primeur voor Gouda!) deze verordening door de gemeenteraad unaniem bekrachtigd.

De raad onderschrijft de noodzaak van deze noodverordening, maar wil wel dat deze impactvolle maatregel zo kort mogelijk van kracht blijft. De burgemeester heeft dit toegezegd. Op dit moment zijn er echter nog dermate ernstige signalen dat deze verordening volgens de burgemeester echt nog nodig is. Woensdagnacht zijn weer twee auto’s in brand gestoken.Statement


De gemeenteraad wilde graag de overgrote meerderheid van de Goudse inwoners die zich wel aan de regels houdt een hart onder de riem steken, haar waardering uitspreken voor degenen die zich inzetten voor de veiligheid en zorg in onze stad en ook haar afgrijzen uitspreken over wat er was gebeurd.

Daarom heb ik als plaatsvervangend raadsvoorzitter namens de voltallige gemeenteraad onderstaande verklaring uitgesproken:Beste Gouwenaars,

 

Zaterdagavond is de avondklok ingegaan. Wij zijn als gemeenteraad trots op die overgrote meerderheid van onze Goudse inwoners die zich houden aan de avondklok. 

Niet leuk, maar we doen dit samen. We kunnen alleen samen de Corona-pandemie indammen.

 

We hebben allemaal met afgrijzen gekeken naar wat zich maandagavond in enkele straten van Gouda heeft afgepeeld. Een klein aantal Gouwenaars trok door wijken met het doel onrust te stoken, vernielingen aan te richten en geweld te plegen tegen de mensen die ons moeten beschermen.

 

Op enkele plekken in onze stad moest gebruik worden gemaakt van een noodbevel om de rust te herstellen. 

 

Bijna alle inwoners van Gouda houden zich, met meer of minder tegenzin, aan de maatregelen die de verspreiding van het corona-virus moeten tegengaan. Het staat iedereen vrij een mening te hebben over het nut en de noodzaak van maatregelen, zoals we ook het recht hebben om te demonstreren als we het er niet mee eens zijn. 

Maar niemand heeft het recht om geweld te plegen of de eigendommen van anderen te vernielen. 

 

De raad van de gemeente Gouda vertegenwoordigt alle Gouwenaars. Op dit moment met name ook die 99,9 % van de Gouwenaars die zich keurig aan de avondklok houdt en die het nieuws dus niet haalt. De Gouwenaars die er alles aan willen doen om zo snel mogelijk weer een normaal leven te kunnen leiden in onze stad. Nu doorzetten met stevige maatregelen betekent eerder vrij zijn van beperkingen. We zijn trots op al die inwoners die er het beste van maken.

 

Namens de gemeenteraad wil ik hier uitspreken dat we bovenal trots zijn op alle mensen die als hulpverlener, politie, ambulance, brandweer, boa en ziekenhuispersoneel voor ons de rust op straat bewaren en zo nodig herstellen en zich inzetten voor onze inwoners. 

 

Dankuwel

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

7 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Keurig Theo. Laten we er wel voor waken dat de relschoppers niet als frame gebruikt gaan worden voor mensen die het niet eens zijn met het "beleid"! Drs. J

  Beantwoorden
 2. Cees
  Cees zegt:

  Eens Theo. Ga me nog echt zorgen maken vandaag 29 januari 2021 12 branden totaal. Dit gaat niet goed. Ik hoop dat onze burgervader nu echt z'n tanden laat zien en het niet blijft bij halve maatregelen. Wij burgers van Gouda maken ons echt zorgen. Het zullen je spullen maar zijn.

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Geachte meneer Krins,

  Mijn grote waardering voor deze blog. Hoewel ik nogal eens kritisch geweest ben, ben ik erg blij met uw initiatief en inzet.
  De maatschappij is complex op het ogenblik. Daarom wens ik u veel wijsheid.

  Met vriendelijke groeten, "Tinus de Krijger"

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Goed dat de burgemeester een houding van aanpakken heeft (ook wel verfrissend voor Goudse begrippen).
  Desondanks zijn er toch flink wat auto’s in de fik gegaan. Het is mogelijk om preventief te fouilleren, maar gebeurt dit ook…
  Verder fijn dat ook de gemeenteraad wat fermer is geworden, maar opvallend dat er gelijk gezegd wordt dat t zo kort mogelijk moet duren.
  Dat is toch geen goed signaal, is niet de houding waarmee je het geboefte moeilijk maakt.
  Ik snap wel dat een burgmeester niet zomaar dit soort middelen moet inzetten, maar daar kun je elkaar ook op vertrouwen…

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  'De avondklok niet leuk, maar we doen dit samen. We kunnen alleen samen de Corona-pandemie indammen.' Weet u nog 2 weken geleden… we doen het voor de zorg want anders code zwart, etc. Daarom doen we de basisschool ook weer open?!? Dat helpt de zorg nog meer! Drs J

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie