, ,

Steun voor slachtoffers aardbeving  

Afgelopen woensdagavond (7 februari ’23) werd tijdens de raadsvergadering een motie ingediend waarin de gemeente Gouda opgeroepen werd om per inwoner één euro per inwoner te doneren voor de door de aardbeving getroffen gebieden in Turkije en Syrië.   

Als fractie ervoeren we een enorm dilemma. Aan de ene kant wilden wij onze steun uitspreken voor hulp aan de slachtoffers van deze verschrikkelijke ramp, aan de andere kant behoort het financieel steunen van rampen, met geld van inwoners, niet tot de taken van de gemeente. Als we dit als gemeente wel zouden doen, kan er een verwachting ontstaan dat dat in de toekomst ook bij andere rampen gedaan gaat worden. De vraag is dan welke criteria dan gelden voor een ramp en voor het wel niet financieel steun geven door de gemeente, er ontstaat een risico voor willekeur.  

Als CU fractie stemden wij daarom verdeeld op deze motie, namelijk twee stemmen voor en twee stemmen tegen. De motie werd met 19 stemmen tegen en 15 stemmen voor niet aangenomen.  

We zien het grote leed en roepen iedereen op zélf te doneren. Dat doen wij ook. Doneren kan via giro 555. Er is ook een christelijk alternatief, giro 300300 van het Christelijk Noodhulp Cluster, bestaande uit Dorcas, EO Metteraad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA.  

Meer lezen? Lees het AD artikel van 9 februari 2023  of plak deze link in uw browser https://www.ad.nl/gouda/gouda-wil-niet-een-euro-per-inwoner-doneren-aan-door-aardbeving-getroffen-turkije-en-syrie~a680b7f1/  

Beeld: unsplash.com

 

3 antwoorden
 1. Klaas
  Klaas zegt:

  Een erg formele opstelling. Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. De omvang van deze ramp is groot een raakt ook veel Nederlanders van Turkse en Syrische afkomst. Welk signaal geef je af naar hen die in Gouda wonen?
  We hebben recent de watersnoodramp herdacht. Veel hulp kwamen ook vanuit buitenlandse gemeenten. Was dat onterecht?

  Beantwoorden
 2. Nel van Welie
  Nel van Welie zegt:

  Ik ben het helemaal met jullie standpunt eens. Als inwoner van Gouda kunnen we allemaal ons steentje bijdragen.
  Dat heeft niets te maken met ieder voor zich etc. Steun aan landen in nood is een taak voor de landelijke overheid ( buitenlandse zaken) en alle Nederlanders die zelf ook nog willen geven.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie