,

Start onderhandelingen D66 PvdA GoPo CDA CU met onafhankelijk formateur


Huis van de Stad
Verkenner Hans Andersson heeft woensdagvond 24 augustus het eindrapport gepresenteerd aan de Goudse gemeenteraad. In het rapport geeft Andersson advies over de volgende stap, de formatie van een nieuw college.
Hieronder wat flarden uit het rapport, dat via de link hieronder ook is op te vragen en in te lezen.
,,Eén oplossing voor de samenstelling van een nieuw college van B&W waar alle fracties het over eens zijn – zo bleek mij in de twaalf vraaggesprekken – is er niet. Dat hoeft ook niet in een politieke arena. D66-PvdA-GoPo willen eigenlijk het liefst door en zien het belang om het CDA en/of de ChristenUnie uit te nodigen voor deelname in het college.
De ontstane bestuurscrisis heeft echter zijn prijs en dat betekent mijns inziens dat er voor de vorming van een nieuwe stabiele coalitie aan vier soorten eisen zal moeten worden voldaan:
– er zullen nieuwe verbindingen tot stand moeten worden gebracht tussen de tot heden bestaande coalitie- en oppositiepartijen
– er zal een getalsmatig ruime meerderheid in de raad moeten kunnen worden gevormd, gebaseerd op stabiele coalitiepartners
– zoveel mogelijk politieke stromingen, waaronder ook de lokale partijen, zullen in het college vertegenwoordigd moeten zijn
– er zullen programmatisch inhoudelijk en qua bestuursstijl in een nieuwe coalitie nieuwe bestuur afspraken moeten worden gemaakt.
Kortom, mijn conclusie uit deze tweede ronde luidt: start met politieke onderhandelingen onder leiding van D66 als de partij die de grootste verkiezingswinst heeft behaald én de grootste partij is geworden bij de laatste gehouden raadsverkiezingen in 2014. Met verder aan tafel om te beginnen PvdA- GoPo – CDA – CU. Steek daarbij alle energie in de voorwaarden om dit college werkelijk van de grond te brengen: qua condities en programmatisch inhoudelijk.
Voor de volgende stappen in formatieproces hebben we een draaiboek. Dit draaiboek gaat er vanuit dat er omstreeks 22 september een nieuw college kan aantreden. Nog steeds is dit mijns inziens een optimistisch scenario. Goed om naar te streven, niet goed om na te jagen als er daardoor onnodige risico’s en nieuwe problemen in het politieke proces van collegevorming ontstaan.
Gouda verdient het om na de bestuurlijke crisis een vertrouwenwekkend en politiek stabiel nieuw college van B&W te krijgen.”
Gouds Dagblad, 25 augustus 2016
http://goudsdagblad.nl/start-onderhandelingen-d66-pvda-gopo-cda-cu-onafhankelijk-formateur/
close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie