Sociale samenhang vraagt om investering
Gouda – De voorgenomen bezuiniging op de Wijkteams van Gouda roept veel weerstand en onbegrip op. Een herbezinning op de klassieke wijkaanpak is volgens de ChristenUnie niet het probleem maar wel de manier van communiceren en het gebrek aan alternatieve vormen voor burgerparticipatie. Daarom heeft Wout Schonewille geprobeerd om een oplossing te vinden die door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund wordt.
Wijkteams
Al tientallen jaren spelen de wijkteams in Gouda een belangrijke rol bij de leefbaarheid in de stad. Naast platform voor informatie en adviesrecht is het wijkteam onmisbaar voor burgerparticipatie. Door middel van dit soort platformen kunnen burgers meedenken met de gemeente en soms tegengas geven over verkeersveiligheid, inrichting van de wijk, groen en veiligheid. Maar de belangrijkste functie van de wijkteams is volgens de ChristenUnie de investering in de sociale leefbaarheid door organiseren van activiteiten, signaleren van zorgen en omzien naar elkaar.
Kadernota
In de Kadernota 2015 -2018 wordt er niet alleen zo’n 70% van het budget wegbezuinigd bij de wijkteams, ook is er nog geen plan hoe burgerparticipatie in 2015 vorm moet krijgen. Deze bezuiniging is dan ook getypeerd als een politieke keuze zonder een evaluatie en onderbouwing. Er is blijkbaar veel onwetendheid over burgerparticipatie en de manier hoe sociale samenhang vorm krijgt. Dit bleek uit de reacties van coalitiepartijen tijdens de bespreking van de Kadernota op 9 juli. Incidentele burgeractiviteiten werden gelijk gewaardeerd als de structureel investering vanuit de wijkteams. Er werd gesuggereerd dat sociale teams (professionele hulpverleners) prima taken van de wijkteams konden oppakken, dit staat echter haaks op meer burgerparticipatie en geeft onnodige kosten.
Motie
In een poging om een goede oplossing te vinden voor de wijkteams en te voorkomen dat de sociale infrastructuur in 2015 schade oploopt heeft de ChristenUnie contacten gelegd met andere partijen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een gezamenlijke motie van PvdA en ChristenUnie die steun had van de meerderheid in de raad. Spijtig genoeg heeft de PvdA in tweede instantie hun steun weer ingetrokken en is met een eigen motie gekomen. Deze motie van PvdA gaat echter voorbij aan de specifieke rol van de wijkteams en is niet meer dan een herbevestiging van het college standpunt.
Toekomst
De ChristenUnie maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de leefbaarheid in Gouda. Vanaf 2015 wordt er veel verwacht van burgers en hun ‘eigen kracht’ maar dat vraagt wel om een cultuuromslag in denken. Wout Schonewille: ‘het is naïef om te denken dat vanaf 1-1-2015 alle Gouwenaren actieve vrijwilligers worden die als burger participeren. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de stad en moet dit faciliteren. Sociale samenhang ontstaat niet vanzelf, dat vraagt om een investering van de gemeente Gouda’.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!