,

Regels voor stempel in het Gele Boekje


Op 9 juni jl. is er weer een update geweest vanuit het college met informatie over de laatste stand van zaken rondom corona in Gouda.

Steeds meer stappen in de versoepeling maatregelen

Inmiddels zijn 10,6 miljoen inwoners van Nederland één- of tweemaal gevaccineerd. Per week komen er nu ruim een miljoen vaccinaties bij. Het aantal positieve testen per dag daalt op dit moment (7 juni) onder de 1.500. Het aantal corona patiënten in ziekenhuizen is inmiddels ver beneden de kritieke grens gedaald. En dat geldt ook voor het aantal patiënten op de ic. De reguliere zorg wordt in veel ziekenhuizen weer opgestart. Allemaal positieve berichten. 

Dat neemt echter niet weg dat corona nog niet voorbij is. Zorgvuldigheid en daarmee ook het naleven van de basisregels is nog steeds geboden!

Een aantal doelgroepen in de stad wilden geen Astra Zenica. Nu deze groepen voor een ander vaccin kunnen kiezen lijkt het er op dat er een inhaalslag plaatsvindt. Ook de gedachte dat reizen zonder vaccinatie deze zomer niet mogelijk is, lijkt een positief effect te hebben op de bereidheid een vaccin te halen.

Het college volgt de ontwikkelingen op de voet om te voorkomen dat te weinig oplettendheid die het gevolg kan zijn van de vele positieve signalen, ten koste gaat van de gezondheid van de inwoners van Gouda.

Sfeerbeeld en handhaving

De versoepelingen van de afgelopen week hadden hun weerslag in het gedrag van het publiek en de ondernemers. Met het toenemen van de mogelijkheden, is de bereidheid om de regels na te leven kleiner aan het worden. 

Dat blijkt uit het gedrag want;

·      Een aantal horecaondernemers heeft geprobeerd om de terrastijden verder op te rekken.

·      Een aantal daarvan kreeg een waarschuwing en twee ondernemers kregen een Last onder Dwangsom.

·      Twee personen hebben een formele waarschuwing gekregen voor het niet of niet juist dragen van het mondkapje.

·      Vier personen hebben om dezelfde reden een bekeuring gekregen.

Het mooie weer en de verdere openstellingen leiden tot drukte in de binnenstad. De afgelopen week heeft Stadstoezicht zich voorbereid op de mogelijkheid dat het tè druk wordt in de binnenstad. Op basis daarvan is een aantal maatregelen getroffen, zoals het laten vervallen van de extra parkeervergunningen voor de horeca. Ook de zakpalen staan weer omhoog volgens het oorspronkelijke regime.

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 22

In de week van 31 mei tot 6 juni zijn 10.322 inwoners van Hollands Midden getest in de diverse GGD- teststraten. Deze testen werden zowel binnen als buiten de regio afgenomen. Van alle mensen die afgelopen week in de GGD-teststraten in de regio getest werden, testte 6,7% positief. Dat is een daling ten opzichte van vorige week.

In totaal testten 593 personen uit de regio positief op corona.. Afgelopen week overleden 2 personen uit Hollands Midden aan de gevolgen van het coronavirus.

Tot en met week 22 zijn iets meer dan 230.000 inwoners uit de regio door de GGD gevaccineerd (28% van alle inwoners), 16% van de inwoners is volledig gevaccineerd. Afgelopen week zijn 41.288 inwoners gevaccineerd op de zeven vaccinatielocaties in Hollands Midden.

Gele boekje

Mensen die al wel gevaccineerd zijn maar nog geen stempel in het gele boekje hebben ontvangen, kunnen vanaf 14 juni voor hun stempel terecht op de zeven GGD-vaccinatielocaties in Hollands Midden. Op dit moment is het erg druk op de vaccinatielocaties met vaccineren. Het is daardoor niet verantwoord om mensen nu langs te laten komen voor een stempel in hun gele boekje. 

Vanaf 14 juni heeft de GGD speciale stempeltenten naast de vaccinatielocaties ingericht. De GGD streeft ernaar dat mensen vanaf de 14e ook ter plekke een geel boekje kunnen kopen via pinbetaling.

Voor een stempel in het gele boekje, heeft de GGD de vaccinatiebevestiging en het ID-bewijs nodig. Het maakt niet uit bij welke GGD-locatie in Nederland iemand gevaccineerd is, men kan op alle GGD- vaccinatielocaties in de regio terecht voor een stempel. De GGD stempelt alleen voor vaccinaties die door de GGD’s zijn gezet. De GGD mag geen stempels zetten voor vaccins die door de huisarts zijn geprikt.

Het gele boekje is alleen voor de eigen administratie en is geen officieel reisdocument. Aan het einde van deze maand lanceert de EU een app en website met een QR-code waarmee mensen hun vaccinatie, negatieve test en/of doorgemaakte COVID-besmetting, aan de grens en bij evenementen, kunnen aantonen. Deze QR-code kan ook worden geprint. De gegevens van de GGD zijn rechtstreeks aan die app gekoppeld. Uiterlijk 24 uur na vaccinatie bij de GGD staat een groen vinkje in die app.

Cijfers in Gouda

Onderstaande link geeft dagelijks de actuele cijfers over de situatie in Hollands midden.

https://eengezonderhollandsmidden.nl/dashboard/dashboardthemas/corona

Bron: GGD

Groene Hart Ziekenhuis
Laatste update: maandag 7 juni
Aantal coronapatiënten niet op IC     7
Aantal coronapatiënten op IC            2

Het GHZ publiceert dagelijks actuele cijfers op de website: https://www.ghz.nl/over-ghz/bestuur-en- organisatie/informatie-coronavirus/#cijfers

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 antwoorden
 1. Jonathan
  Jonathan zegt:

  De app is overigens ook geen officieel reisdocument.
  Het gele boekje internationaal erkent voor vaccinaties. Het gele boekje is niet voor eigen administratie, het kan een vereiste zijn om tot een land toegang te krijgen. Zie: https://www.sdu.nl/service/meest-gestelde-vragen-vaccinatieboekje -> Algemene vragen -> de eerste vraag.
  "Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Sinds de uitbraak van de Pandemie beperkt deze groep landen zich niet tot landen buiten Europa (zie bron)."

  Note: Persoonlijk vind ik het zonde dat dit boekje niet gebruikt wordt, het is internationaal erkent en wordt voor andere vaccinaties ook voor dit doel gebruikt. De vraag is waarom er een app gemaakt moet worden, dat kan alleen maar privacy problemen creëren. (maar ik begrijp dat deze vraag Europees gesteld moet worden en niet hier)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie