,

Raadsvergadering, er kwam dit keer weer veel aan bod: APV, straatintimidatie, hanenverbod, winterplan, jeugdtegoed, vegetarisch eten, terrassenbeleid

Afgelopen week was er weer een raadsvergadering. Dit keer stonden er veel onderwerpen op de agenda die waren voorbereid in de Commissie Bestuur.

APV
In de raadsvergadering werd onder andere de Algemene Plaatselijke Verordening, de APV, behandeld. Elke gemeente heeft zijn eigen APV. In de APV staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Er zijn een aantal zaken toegevoegd aan de Goudse APV. Het is nu mogelijk om, op verzoek van politie en gemeente, een kortdurend gebiedsverbod op te leggen aan mensen die overlast veroorzaken. Ook heeft de aanpassing in de APV er voor gezorgd dat handhaven op verkeerd geparkeerde fietsen makkelijker is geworden.

 

Peter Boersma tekende deze cartoon, opgenomen met toestemming van cartoonist. 

Geen verbod op het houden van hanen
Er werd een amendement ingebracht met het verzoek om een verbod op het houden van hanen in te voegen in de APV. Dit amendement bevatte diverse ontheffingsgronden, waardoor het mogelijk zou blijven om hanen te houden als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Wij stemden voor dit amendement. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘ChristenUnie Gouda is niet tegen hanen, of het houden van andere dieren, maar wel tegen geluidsoverlast. Gebleken is dat onze huidige APV onvoldoende ruimte biedt voor handhaving tegen geluidsoverlast door hanen, want dergelijke overlast is moeilijk vast te stellen of te kwantificeren. Als alles al geprobeerd is, dan zou een inwoner terug moeten kunnen grijpen op de APV. Momenteel is het zo dat in geval van ernstige en structurele overlast als gevolg van hinder van dieren een woonoverlast-traject op basis van artikel 2.46 kan worden ingezet. De burgemeester kan dan een gedragsaanwijzing met een last onder dwangsom aan de eigenaar van het dier opleggen. Daarvoor is dossiervorming nodig. Er moet worden vastgesteld dat de haan ernstige en structurele overlast geeft. In het laatste zit ‘m het probleem, hanen geven vooral overlast in de vroege ochtend, niet het tijdstip waarop handhaving aan het werk is. Dossiervorming, toch al een tijdrovend traject, wordt dan wat lastig. Zo’n tijdrovend traject willen we onze burgers besparen. Door een verbod wordt het vaststellen van een overtreding geobjectiveerd, waardoor beter en sneller handhavend kan worden opgetreden, wat uiteindelijk tot  minder overlastsituaties zal leiden. Door de voorgestelde ontheffingsgronden, blijven er voldoende mogelijkheden om hanen te houden én blijft geluidsoverlast beperkt. Hanen hoeven op basis van deze bepaling niet massaal weg uit Gouda.’’ De burgemeester gaf aan nog genoeg mogelijkheden te zien om geluidsoverlast te beperken, zonder dat daarvoor de APV aangepast moest worden. Het amendement werd met 17 stemmen tegen en 14 stemmen voor verworpen.

Straatintimidatie niet acceptabel
Tevens is straatintimidatie, in de vorm van sissen, naroepen en schelden opgenomen in het algemene verbod op veroorzaken van hinder. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘Mijn man en ik zijn gezegend met vier dochters. Deze vier dochters zitten momenteel in de tienerleeftijd. Ondanks dat we wonen in de kindvriendelijke woonwijk Bloemendaal, worden de meiden, als ze bijvoorbeeld onze hond uitlaten in het parkje, nagefloten of er wordt gesist of gefluisterd, hé, psst psst meisje….Wij als ouders voelen ons genoodzaakt om afspraken met onze meiden te maken, zoals het sturen van een appje als ze naar huis komen, het niet nemen van bepaalde fietsroutes ’s avonds en bij voorkeur sowieso ’s avonds niet alleen over straat gaan. Het is de omgekeerde wereld dat zij, en velen anderen, worden aangetast in hun veiligheidsgevoel en zich aanpassen in avondactiviteiten en hun loop- en fietsroutes door het onfatsoenlijke gedrag van een ander. Wij vinden dat de sociale norm zou moeten zijn dat iedereen zich ongehinderd en vrij in de openbare ruimte moet kunnen begeven, zonder angst voor ongewenste toenadering van anderen. Door het opnemen van straatintimidatie in de APV én het aannemen van de voorgestelde motie geven we een duidelijk signaal af aan (potentiële) daders dat straatintimidatie niet acceptabel is. De boodschap moet zijn dat we in Gouda geen straatintimidatie dulden!’ De motie werd aangenomen.

Winterplan – Jeugdtegoed
Naast de APV werd het Goudse winterplan behandeld. Het winterplan is een aanvullend pakket van (nood)maatregelen om te zorgen dat kwetsbare Gouwenaars en maatschappelijke organisaties en instellingen niet in de kou komen te staan. Als ChristenUnie zijn wij erg content met de aanpak van het college. Er werd een amendement ingebracht op dit winterplan met het verzoek om het budget voor het aanvullende jeugdtegoed over te hevelen naar de regeling bijzondere bijstand. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘Voor kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen wordt het reguliere jeugdtegoed voor het jaar 2023 verhoogd. Wij hechten eraan dit budget te labelen voor kinderen en jeugd, zodat het voor hen mogelijk is om mee te blijven doen, ondanks de financiële situatie van hun ouders. Er is vaak sprake van stille armoede bij kinderen, zo worden zij bijvoorbeeld in hun vrijetijdsbesteding beperkt door de financiële situatie van hun ouders. Het is voor hen niet vanzelfsprekend om een sport te beoefenen of op muziekles te gaan. Het geld uit het jeugdtegoed komt het kínd ten goede, doordat het jeugdtegoed besteed kan worden aan bijvoorbeeld een schooltas, schoolspullen en sportkleding. Dit geld kan dan dus niet besteed worden aan de vaste lasten van de ouders. Daarnaast wordt dit geld beschikbaar gesteld aan alle kinderen, waarvan de ouders een minimuminkomen hebben. Door deze constructie, middels het jeugdtegoed, hoeft dit geld niet apart aangevraagd te worden, zoals dat wel het geval is bij de regeling bijzondere bijstand. Het bereik is groter en er is geen ingewikkelde aanvraagprocedure. Om deze redenen zijn wij tegen dit amendement.’ Het amendement werd verworpen.

Winterplan – evaluatie en uitwerking
Over het winterplan werd een tweede amendement ingebracht waarbij werd verzocht om te wachten met de uitvoering alvorens er een evaluatie van 2022 én een uitwerking van de regelingen beschikbaar zou zijn. ChristenUnie Gouda heeft tegen dit amendement gestemd. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘Er is in het raadsvoorstel aangegeven dat er geëvalueerd gaat worden en er is al een concreet punt leerpunt benoemd dat ook verwerkt is in de voorgestelde regeling. Wij hechten aan goede evaluatie maar dit moet niet belemmerend of vertragend werken. Het doel van het winterplan is om incidenteel en snel te kunnen handelen. Het is nu maart, tegen de tijd dat we een uitgebreide evaluatie of een nader uitgewerkte regeling ontvangen is de winter voorbij is. In het kader van de rechtmatigheid is dit raadsvoorstel aan ons voorgelegd. Er is uitgebreid gemotiveerd hoe het budget voor 2023 tot stand is gekomen. Als er meer geld nodig is, dan komt de wethouder bij ons terug en als er minder geld nodig is, dan valt het vrij. Er wordt niet meer uitgegeven dan nodig is. Dat blijkt ook uit het winterplan 2022, van het beschikbare bedrag van € 2 miljoen voor het winterplan 2022, is ongeveer maar € 584.000 uitgegeven.’

Er werden ook een aantal moties behandeld die niet in commissievergaderingen aan de orde waren gekomen.

Motie Geef je wensen door
Eén van die moties was de motie Geef je wensen door. Deze motie verzoekt om tijdens de bijeenkomsten van de gemeente voor maaltijden en buffetten als basis van de catering standaard vegetarische of plantaardige gerechten te serveren voor hen die geen dieetwensen en voorkeur hebben doorgegeven. Als ChristenUnie hebben wij voor deze motie gestemd. Raadslid Mirjam Roos zei daarover: ‘Wij zien dat er een omslag gaande is naar vegetarisch eten. Wij vinden dat belangrijk, als opstap naar een duurzame toekomst.’ Ze stelde daarbij de vraag of de motie ook bedoeld was voor onze eigen raadsbijeenkomsten en het presidium. De motie werd aangenomen.

Motie Herzien terrassenbeleid
Eind 2022 is het terassenbeleid vastgesteld. Er werd een oproep gedaan om de mogelijkheden te verkennen om dit recent vastgestelde beleid te herzien. ChristenUnie Gouda stemde tegen deze motie. Raadslid Mirjam Roos sloot aan bij diverse voorgaande sprekers en voegde toe: ‘Inhoudelijk blijven wij bij het punt dat er geen extra grote terrassen nodig zijn. De Markt is voor iedereen, ook als je geen horeca wilt of kunt betalen. Wij willen juist een groene toegankelijke Markt, met voldoende gratis rustplekken voor iedereen.’ De motie werd verworpen.

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie