Stemuitslag vergunningenplafond
, , ,

Parkeren in de Binnenstad: vergunningenplafond

Woensdagavond besloot de raad over de nieuwe parkeerverordening. Daar is veel onrust over geweest en we willen graag uitleggen hoe de ChristenUnie daarnaar kijkt. Want we dienden een amendement en motie in, samen met andere partijen en wijzigden daarmee de plannen.

Hoe het was
In de Binnenstad zijn meer dan 1350 vergunningen afgegeven waarmee mensen op straat kunnen parkeren. Maar er zijn hooguit 1200 plekken beschikbaar. Sommige mensen parkeren daarom toch in de omliggende wijken. Anderen vragen niet eens een vergunning aan, maar parkeren altijd in Korte Akkeren. Dat leidt tot overlast in Korte Akkeren en Kort Haarlem.

Plannen
In mei 2023 heeft de raad ingestemd met Wijkmobiliteitsplannen voor de Binnenstad, Korte Akkeren en Kort Haarlem. Daarin staat van alles over het veiliger maken van straten en over parkeren. Want we willen graag een groenere, autoluwe binnenstad en minder parkeeroverlast. Daarom hebben we ingestemd met een aantal uitgangspunten:
1. In de Binnenstad komt een vergunningenplafond van 1200 voor straatparkeren: hetzelfde als het aantal plekken. Wie nu een vergunning heeft, kan die verlengen. Wie een nieuwe vergunning wil, komt op een wachtlijst, tot het aantal verleende straatvergunningen is gezakt tot 1200.
2. Binnenstadsbewoners kunnen voortaan een (goedkopere) vergunning krijgen voor Klein Amerika, Vossenburchkade, Schouwburgplein of Stationsgarage. Hierbij geldt een maximum per terrein, zodat er ook bezoekers kunnen parkeren.
3. In Korte Akkeren en Kort Haarlem wordt gereguleerd parkeren ingevoerd, nadat met de wijken is overlegd over de beste vorm, tijden en tarieven.
4. Er komt een onderzoek naar extra parkeerruimte buiten de singels.
5. Er komen (beveiligde) parkeerplaatsen voor bedrijfsbusjes, zodat ze niet meer op straat staan.

Parkeerverordening
Gisteravond moest er een raadsbesluit genomen worden over de nieuwe parkeerverordening, die 1 maart 2024 ingaat. Daarin zou het college de bevoegdheid krijgen om (waar dan ook) een vergunningenplafond in te voeren, waarna in de Binnenstad het plafond zou gaan gelden. In de Binnenstad gaat het tarief omhoog van E 150 naar E 225, maar op de terreinen komen vergunningen beschikbaar voor E 150.

Ons probleem met het voorstel
Omdat de punten 3, 4 en 5 nog niet geregeld zijn, heeft de ChristenUnie grote moeite met het invoeren van het vergunningenplafond. We zijn bang dat de mensen die op een wachtlijst komen voor een vergunning, hun auto in de omliggende wijken parkeren. Dan wordt de overlast daar nog veel groter. Bovendien vindt de ChristenUnie dat de bevoegdheid voor dit soort ingrijpende besluiten bij de gemeenteraad hoort te liggen.
Wel vinden we het verstandig om mensen alvast te verleiden om buiten de singels te parkeren, door goedkopere vergunningen te verlenen voor de terreinen.

Motie en amendement
Na lang overleg met andere partijen heeft de ChristenUnie een motie ingediend. In dit voorstel staat dat het vergunningenplafond nu niet naar 1200 kan. Laten we kijken wat voor dit jaar een realistisch aantal vergunningen is en hoeveel mensen alvast naar de terreinen overstappen. Tegelijk willen we niet dat het aantal vergunningen op straat enorm groeit.
De ChristenUnie stelt (samen met PvdA) voor om het vergunningenplafond vast te stellen op het daadwerkelijk aantal aangevraagde straatvergunningen. In het amendement stellen we voor (samen met VVD) om de bevoegdheid voor een vergunningenplafond bij de gemeenteraad te leggen.

Hoe verder?
Zowel de motie als het amendement zijn aangenomen, zelfs bijna unaniem. Ook de gewijzigde verordening is aangenomen. Dat betekent dat per 1 maart de regels en tarieven voor vergunningen veranderen, maar niet zo dramatisch als eerst werd voorgesteld. Nu is het aan wethouder Klijmij-Van der Laan van GroenLinks om zo snel mogelijk met de andere onderdelen van het plan aan de slag te gaan.

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

1 antwoord
  1. Gerard Schotanus
    Gerard Schotanus zegt:

    Dank voor het genomen voorstel.
    T.a.v. beveiligde plaatsen voor busjes, moeten betrokkenen rekening houden met een redelijke fietsafstand. Denk aan locatie bedrijventerrein bij Karwei e.o.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie