,

Nieuwe puisten in binnenstad Gouda ontdekt!

De laatste weken zien we dat er duidelijk voortgang wordt gemaakt met de aanpak van panden met achterstallig onderhoud in de binnenstad. Tegelijkertijd zijn er nog panden die – vooral ook door hun ligging in de binnenstad – naar mijn mening ook aandacht behoeven, mede in het kader van Gouda750 in 2022. 

In de Hoogstraat en bij toren van de St.-Janskerk heb ik een aantal panden op het oog die echt wel wat aandacht nodig hebben en daarnaast ben ik benieuwd naar de status rond het herstel van een aantal panden waarvoor ik al langer aandacht vraag.

Concreet heb ik een reactie gevraagd (en gekregen) over de volgende panden:


Punselie en ICT Paris

1. De voormalige panden van Punselie in de Tuinstraat 

De eigenaar van de drie panden van PunselieTuinstraat 10-14, heeft vijf procedures gestart tegen verschillende van onze besluiten in deze zaak. De rechtbank moet nog een beslissing nemen. 

Deze juridische procedures betreffen: een dwangsombesluit gericht op herstel van drie monumentale panden; een invorderingsbesluit, omdat de voornoemde dwangsom is verbeurd; een stilleggingsbesluit (de eigenaar bouwde in afwijking van de verleende vergunning); een dwangsombesluit gericht op verwijdering van de te hoge vloer en een verlengingsbesluit, omdat een begunstigingstermijn is verlengd.  Op dit moment is nog niet bekend wanneer de rechtbank deze vijf beroepszaken gaat behandelen

2. De zijgevel van het pand van ICI Paris aan de Hoogstraat (alleen de voorzijde is opgeknapt). Er wordt door mij al jaren aandacht gevraagd voor deze zijgevel! 

De ODMH heeft voor de zijgevel van het pand van ICI Paris, Hoogstraat 24, op 17 mei 2021 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen. Dit betreft het opknappen van genoemde zijmuur, inclusief gevelreiniging. De aanvraag is in behandeling. 


Hoogstraat

3. Het pand van T-Mobile Shop aan Hoogstraat 10. De daklijst wordt gedeeld met nummer 8 die er daar prima uitziet. De daklijst en kozijnen van nummer 10 zijn verwaarloosd en de grijze omlijsting op de begane grond ontsiert het pand. 

Het pand van T-Mobile Shop, aan Hoogstraat 10, staat niet op de huidige inventarisatielijst “Gevelherstel Gouda 750”. Het pand wordt echter alsnog aan de hand van de bestaande toetscriteria beoordeeld. Bij vaststelling van achterstallig onderhoud zal dit pand worden toegevoegd op de inventarisatielijst. 


4. Het pand van Delifrance aan Hoogstraat 12. De kozijnen en daklijst zijn in slechte staat. 

De grijze natuurstenen omlijsting op de begane grond van het pand van Delifrance, Hoogstraat 12 is destijds met vergunning gerealiseerd op basis van een positief advies van de toenmalige Welstands- en Monumentencommissie. Het pand van Delifrance staat niet op de inventarisatielijst “Gevelherstel Gouda 750”. Het pand zal aan de hand van de bestaande toetscriteria beoordeeld worden en bij vaststelling van achterstallig onderhoud alsnog opgenomen worden op de inventarisatielijst. 

Achter de Kerk

5. Het houtwerk van het pand van ’t Keldertje (Achter de Kerk) is in matige staat en het plaatwerk daarnaast ziet er bijzonder smerig / zwart uit.

Het pand van ’t Keldertje, Achter de Kerk 9h, staat niet op de inventarisatielijst “Gevelherstel Gouda 750”. Het pand zal aan de hand van de bestaande toetscriteria beoordeeld worden en bij vaststelling van achterstallig onderhoud alsnog opgenomen worden op de inventarisatielijst.

    Aanvullende informatie vanuit gemeente Gouda

     De voortgang van de aanpak is in hoge mate afhankelijk van de aanspreekbaarheid en inzet van de eigenaren. Als er sprake is van blijvende onderhoudsachterstand, dan treedt de ODMH (Omgevingsdienst Midden-Holland) op op basis van de daarvoor bestemde regelgeving, waarbij voor beschermde monumenten geldt, dat eigenaren op hun onderhoudsplicht worden gewezen, conform het “Stappenplan handhaving en toezicht”.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 antwoorden
  1. Anoniem
    Anoniem zegt:

    idd. Eigenaren van panden in de binnenstad moeten aan allerlei kleurvoorwaarden voldoen om hun, onder monumentenzorg vallend huis, te kunnen schilderen. Maar een monumenten pand geel verven mag wel. Daar heeft iemand van de welstandcommissie duidelijk zitten pitten..

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie