,

Megamoskee Gouda: alles hangt nu af van… de ChristenUnie

Belangrijke ontwikkelingen in de kwestie van de Goudse Megamoskee. Op 6 november 2014 berichtte Jalta voor het eerst over deze kwestie. De buurt kwam tegen de plannen in het geweer, wij spraken met buurtbewoners en zij richtten actiegroep Gouda Noord zoals het Hoort op. Media als GeenStijl, the Post Online en de Telegraaf schreven over de El-Wahda moskee. De Goudse politiek was verdeeld, en ettelijke fracties draaiden van standpunt op dit dossier. 
Het besluit zou op 2 december genomen worden maar onder druk van de ontstane ophef werd dit uitgesteld naar 11 maart. Dit gaf de bewoners tijd om te lobbyen, de media erbij te betrekken en ook ontstond er vanuit de moslimgemeenschap zelf protest tegen de plannen. 
Behalve de te verwachten verkeersoverlast rezen er ook zorgen over de financiering van de Megamoskee. Er volgden Kamervragen van diverse landelijke partijen. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat er geen buitenlands geld gemoeid is met de fondsen. Dit zegt niet alles, Moskee Assalam maakte haar hele kas van ongeveer een half miljoen euro over aan El-Wahda, en de herkomst van dat bedrag is nooit onderzocht.
Radicalisering is een gevaar. De beruchte salafist Tarik Ibn-Ali was betrokken bij de fondsenwerving, u ziet hem hier op de foto met het Goudse PvdA-raadslid Khalid Tatou, die uiteraard een warm voorstander van de Megamoskee is. De Goudse PvdA is sowieso nogal verweven met het moskeebestuur: onderlinge familiebanden en een heuse baantjescarrousel in de beste sociaaldemocratische traditie spelen een rol die ongetwijfeld tot uiting komt in de politieke besluitvorming.
Gisteren vond er een laatste raadsvergadering plaats over de Megamoskee en de gecombineerde huisvesting van De Ark/Gemiva met het islamitisch centrum. Alles leek te hangen op de steun van de VVD, die de plannen zou goedkeuren. Ook daar hebben wij kritisch over geschreven. De publieke opinie was de bewoners gunstig gezind, niet slecht met de Provinciale Staten-verkiezingen in aantocht.
In de raadsvergadering gisteren vond een verrassende wending plaats: de VVD draaide. Zij zullen niet instemmen met de huidige plannen voor het PWA-terrein. Of dit door voortschrijdend inzicht komt, politiek opportunisme, de druk van media en bewoners of een mix van dit alles, dat is niet duidelijk maar laten we maar zeggen dat het resultaat telt. 
Hoera, geen Megamoskee? Niet te vroeg juichen. De ChristenUnie kan nog roet in het eten gooien. Ook zij waren tegen, maar laten nu weten pas op 11 maart met een definitief standpunt te komen. Dan ziet het er zo uit in de Goudse Raad:
17 stemmen VOOR de plannen.
11 stemmen TEGEN, als de VVD voet bij stuk houdt 14 TEGEN
En de 4 stemmen van de ChristenUnie onbeslist en dus doorslaggevend. 
Het is dus aan de ChristenUnie om dit onzalige plan tegen te houden, hun koerswijziging komt door hun wens om De Ark/Gemiva koste wat kost snel onder dak te krijgen. Buurtbewoners moeten hun hun lobbywerk dus nog even voortzetten, en het is te hopen dat de ChristenUnie niet in de framing van D66 tuint. Die probeerden in het debat gisteren bij monde van Thierry van Vugt herhaaldelijk en schaamteloos de zielige-kindjes-kaart te spelen. Als de school en het medisch kinderdagverblijf niet samen met de moskee volgens het huidige plan gehuisvest worden, zijn zij namelijk de dupe, volgens D66. En dat willen de opposanten van het plan toch niet op hun geweten hebben? Hopelijk is de ChristenUnie niet gevoelig voor dergelijke emotionele chantage en wijzen ze dit plan komende woensdag af.

Bron: Jalta / 5 maart 2015

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie