,

Lichte voorkeur voor Gouwestad

Gouda – Volgende week woensdag neemt de Goudse gemeenteraad een besluit over de zendmachtiging. Wordt het RTV Gouwestad die de licentie al 37 jaar in bezit heeft of wordt het de nieuwe omroep van Gouda FM
Tijdens het debat vorige week bleek een kleine meerderheid de voorkeur te geven aan Gouwestad als lokale omroep. De raad volgt hiermee het advies van BenW, die Gouwestad de licentie wil geven en niet aan GoudaFM. Wel moet de omroep wat de raad betreft flink vernieuwen, zo werd wel duidelijk tijdens het debat. Opvallend was het pleidooi van fractievoorzitter Johan Weeber van Gouda Positief. Hij vindt dat de nieuwe omroep met een fris geluid een kans verdient. “GoudaFM is meer bezig met vernieuwende mogelijkheden. Deze moderne aanpak verdient meer vertrouwen,” aldus Weeber. Daaroverheen kwam Jan de Koning van GemeenteBelangenGouda (GBG) die het roerend met Weeber eens was. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop, door de organisatiestructuur van RTV Gouwestad ernstig in twijfel te trekken. “Het is Gouwestad niet gelukt een verdienmodel op te zetten en is volledig afhankelijk van subsidie,” aldus Jan de Koning. “De organisatiestructuur is niet helder door de verschillende stichtingen en ook weigert Gouwestad de jaarcijfers openbaar te maken. Ook kan ik nergens het eigen vermogen van Gouwestad terug vinden. Ik wil dit eerst goed uitgezocht hebben, alvorens een beslissing te nemen.”
Volgens wethouder Daphne Bergman wordt er een verkeerd beeld geschetst als zou Gouwestad de jaarcijfers achterhouden. “Jaarlijks legt Gouwestad verantwoording af ten aanzien van de subsidie. De jaarrekeningen zijn ook niet vertrouwelijk.” Theo Krins (CU) vindt het onbegrijpelijk dat er gediscussieerd wordt over zaken die niet tot de criteria behoren. Hij wees vooral op het succes van de brede programmering van Gouwestad. GBG en GoPo blijven tegen het verlenen van de zendmachtiging aan Gouwestad en wisten ook de VVD aan het twijfelen te krijgen. “Ik heb een onderbuikgevoel omdat we een incompleet beeld hebben gekregen,” aldus fractievoorzitter Ronald Verkuijl. “Ik verwacht echt meer zekerheid van Gouwestad.” Inmiddels zijn partijen op hun wenken bediend en zijn alle stukken, die van belang worden geacht, beschikbaar gesteld. “Wij vinden het schrijnend dat partijen denken dat wij iets te verbergen hebben. In tegenstelling tot BV’s hoeven stichtingen hun jaarcijfers niet te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wij zijn altijd een transparante organisatie geweest. Niets is bij ons geheim,” stelt voorzitter Henk Hoogmoed in een reactie.
Noot op persoonlijke titel
Nu alle stukken op tafel liggen, is het nog maar de vraag of GBG zijn standpunt wijzigt. Zoals bekend is Theo Lucas burgerraadslid voor GBG en betrokken bij het mediabedrijf dat in de race is voor de zendmachtiging. Een burgerraadslid heeft dan wel geen stembevoegdheid, hij kan wel invloed uitoefenen. Het is nog maar de vraag in hoeverre deze belangenverstrengeling van invloed zal zijn op het stemgedrag.
Goudse Post / Marianka Peters wo 18 okt 2017, 10:06 
close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie