, ,

Kwetsbare kinderen uit vluchtelingenkampen Griekse eilanden naar Gouda?

Leiden wil 25 kinderen opvangen: ‘Wij kunnen dit aan’


Seksuele uitbuiting
Er leven duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. In Lesbos wonen zij in een ‘extra beveiligd’ deel van het kamp. Eind 2017 kwam de organisatie Save the Children met een rapport over (seksuele) uitbuiting van deze groep door volwassenen. Ze zijn zeer kwetsbaar, ze kunnen worden verhandeld en sommigen verdwijnen uit zicht.
Er is niets gebeurd
Bijna een half jaar geleden stuurde de Griekse minister van burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, een brief naar alle EU-regeringen met het verzoek 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen. Van die groep is 92 procent jongen. De grote meerderheid is tussen de veertien en achttien jaar. 
In de praktijk is er – in ieder geval in Nederland – toen niets gebeurd. Begin dit jaar heeft Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) staatssecretaris Ankie Broekers-Knol gevraagd de ‘dramatische situatie’ met de kinderen op de Griekse eilanden te bespreken met haar collega’s in Europa.
Europa wijst Nederland de weg..
Enkele landen in Europa hebben inmiddels besloten een aantal alleenstaande kinderen op te nemen: Finland 175 en Luxemburg 10. In Duitsland zet de stad Berlijn zich in om vluchtelingen uit Griekenland op te neme, maar ook het land zelf gaat zich inzetten voor het opnemen van deze kinderen.
Het voorbeeld van Berlijn heeft de Nederlandse vluchtelingenorganisaties en Defence for Children geïnspireerd om de Nederlandse gemeenten te gaan aanspreken. Met een oproep aan Nederlandse ­gemeenten willen vluchtelingenorganisaties een “coalition of the willing” creëren. 
Als genoeg steden in Nederland hulp aanbieden om 500 van deze tieners op te nemen gaat de regering hopelijk overstag en zal ze zich ook gaan inzetten voor deze extreem kwetsbare kinderen!
Voor zover nu bekend is er in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Groningen inmiddels een raadsmeerderheid om een aantal kinderen op te nemen.
Urgentie neemt toe
Omdat vorige weekTurkije zijn grenzen weer geopend is de kans groot dat de zorgelijke situatie in de Griekse vluchtelingenkampen nog verder zal toenemen. 
We willen in Gouda dat er daarom nu echt actie wordt ondernomen en daarom heeft de ChristenUnie, samen met D66, PvdA en SP vragen aan het college gesteld en hopen we dat we ook in Gouda bereid zijn om een aantal van deze kinderen op te nemen.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

10 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hoewel het vluchtelingen beleid niet geregeld wordt vanuit de gemeente is het in dit specifieke noodgeval waar het gaat om kinderen zonder ouders een goed initiatief dat gemeenten kijken wat ze voor deze groep kinderen kunnen doen uit humanitaire overwegingen DE wereld is niet van ons alleen Als er nood is zeker deze kinderen dienen we te helpen

  Ondertussen moeten politici met vluchtelingenbeleid in hun portifeulle alles doen wat in hun vermogen ligt om dit probleem kleiner te maken

  Beantwoorden
 2. A. Noniem
  A. Noniem zegt:

  Prima, de kinderen naar gouda halen. En dan? Waar komen ze terecht? Welk perspectief is voor ze? Hoe worden ze behandeling in traumaverwerking? Hoe voorkomt men dat ze uiteindelijk van pleeggezin naar pleeggezin hoppen want multiproblematiek?
  Etc

  Beantwoorden
 3. Heike Blok
  Heike Blok zegt:

  Inderdaad een mooi initiatief, echter ik ben het eens met de vorige schrijver. Dit heeft heel wat voeten in de aarde. Neemt niet weg dat ik hier wel achtersta.
  Stichting Nidos, die minderjarige alleenstaande asielzoekers begeleid, krijgt hier de handen aan vol.
  Dit is iets wat m.i. niet alleen een verantwoording voor een gemeente is, maar moet een landelijke aanpak krijgen.

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Beste Theo,
  Kinderen in nood opvangen, vind ik een goed idee. De praktische haalbaarheid zal wel wat voeten in de aarde hebben, maar toch… goed initiatief!

  Een kreet, als variatie op "Wir schaffen das", vind ik niet zo gelukkig gekozen…

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  gelukkig is deze blog nog wel in de lucht, alle instellingen worden gesloten vanwege corona. Misschien loopt Theo achter de feiten aan. het onderwerp van deze blog was jaren geleden relevant. Thans zijn er belangrijkere zaken Theo.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie