Weet u als Gouwenaar niet op welke partij u gaat stemmen komende gemeenteraadsverkiezingen? Natuurlijk wil ik u best een stemadvies geven, maar het zal u niet verbazen welke partij ik aanbeveel. Gelukkig zijn er binnenkort online stemhulpen beschikbaar, die u als inwoner van Gouda kunnen helpen. Zo’n stemhulp bestaat uit een aantal stellingen waarop u kunt reageren. Deze stellingen gaan bijvoorbeeld over thema’s als duurzaamheid, lokale belastingen, asielzoekers en andere zaken die in Gouda spelen. Nadat u op alle stellingen hebt gereageerd, ziet u welke partij het beste bij uw score past.

Voordat zo’n stemhulp online gaat, hebben Goudse partijen die met de stemhulp meedoen,  gereageerd op de stellingen en op die manier hun posities bepaald. Afgelopen weken kregen we als ChristenUnie Gouda van verschillende stemhulpen het verzoek om onze posities aan te leveren. We hebben dit voor een aantal stemhulpen gedaan en waren er behoorlijk druk mee.

Wat mij persoonlijk opviel is dat sommige stemhulpen alleen gericht zijn op een bepaald thema zoals duurzaamheid, andere stemhulpen proberen de hele breedte te pakken. Opvallend was ook dat je als partij bij de ene stemhulp vrij makkelijk je positie kon bepalen en kon onderbouwen waarom je als partij een bepaalde keuze maakt. Een andere stemhulp pakte het gedegener aan en bepaalde samen met de partijen in een aantal rondes eerst welke stellingen het meeste onderscheid gaven tussen de Goudse partijen. De stap daarna was dat je als partij je positie moest bepalen en met de letterlijke tekst uit het verkiezingsprogramma, of andere bronnen van je partij, de gemaakte keuze moest onderbouwen. Je kan dan als partij niet zomaar iets roepen.

Wat nu de beste kieshulp is bepaalt u uiteraard zelf. Mijn advies is om meerdere kieshulpen te gebruiken en de uitkomsten met elkaar te vergelijken. Als u de tijd heeft is het lezen van de verkiezingsprogramma’s van de 13 Goudse partijen de beste manier om tot een goede en gedegen keuze te komen.

En daarna op 16 maart naar het stemlokaal om uw stem uit te brengen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie