,

Hondenzuigers of vrijheid voor de hond?

Foto: Pim Mul

Deze week was zowel de verkenning als het debat rond het nieuwe hondenbeleid gepland. Doordat er echter veel insprekers waren kwamen we op deze avond niet verder als een verkenning, die echter al genoeg vuurwerk veroorzaakte.

Wijkteams 

De insprekers zijn in grote meerderheid voor een ruimer beleid en willen vooral dat er meer plaatsen komen waar de honden kunnen rennen en rondlopen.
Concreet zijn daarbij twee locaties genoemd: de Omloopkade in Plaswijck en Park Atlantis in Bloemendaal.
Deze gebieden waren ongetwijfeld eerder aan de orde gekomen als de wethouder vooraf overleg had gevoerd met de wijkteams. De wethouder had echter begrepen dat van daaruit alleen werd gewacht op een concreet voorstel. Aan het einde van de avond zegde ze toe alsnog met de wijkteams om tafel te gaan en daarmee is het voorstel voorlopig van tafel en naar verwachting zullen er nog wel een paar extra uitren plekken komen.

Baden Powelplantsoen 

Tijdens de verkenning hebben we zelf aangekaart dat op het kaartje het gebied bij het Goverwellepad is ingekleurd als uitrenplek, maar in de tekst wordt gesproken over Baden Powelplansoen, dat bij de Jaap Edenlaan ligt.
Het blijkt om het Goverwellepad tussen de Zebra en de Voorwillenseweg te moeten gaan. Daarbij hebben wij als bezwaar aangegeven dat daar een fietspad loopt en er bevindt zich ook een grote speelplaats.
We hebben daarom aan de wethouder verzocht om samen met het wijkteam te kijken naar een alternatieve locatie, waarbij we als suggestie achter de sportvelden aan de andere kant van de dijk hebben aangegeven.

“Ik heb jaren in vele buitenlanden gewoond en woon weer met plezier in Gouda. Dit probleem ben ik echter nergens zo erg tegen gekomen als hier in Gouda. Ik ben daarom blij dat hier nu ook op ingegrepen wordt.” 

Hondenhaters 

Tijdens deze avond werd meermalen aangegeven dat honden een belangrijke sociale functie hebben en dat het voorgenomen beleid zich gevoelsmatig heel erg tegen de honden en hondenbezitters richt. Het was komisch dat Cora Boxma (Trots Gouda) steeds sprak over een hondenzuiger… Zo’n apparaat zou het probleem wel heel drastisch oplossen, maar ze doelde uiteraard op een hondenpoepzuiger.
Maar wat terecht meermalen werd gememoreerd op deze avond is dat het nieuwe beleid is gericht op betere handhaving en een eind wil maken aan de overlast van hondenpoep en uiteraard geen anti honden beleid is.

“Af en toe ontstaan daar rare situaties met de loslopende honden en de wandelaars met kleine kinderen en met de honden bij de buggies.
Van alle honden die op dit gedeelte los lopen is er geen eigenaar die de poep opruimt. Slechts bij uitzondering is er een hond aangelijnd.” 

Aanlijnplicht en opruimplicht 

Om handhaving mogelijk te maken is aanlijnplicht een belangrijk middel en het geeft ook meer veiligheid voor kinderen en verkeersdeelnemers. Op basis van de inspraak is dit nog wel een discussie punt. Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat aanlijnplicht nodig is om goed te kunnen handhaven, al lijkt me handhaven bij loslopende honden bijna onmogelijk. Zeker als er sprake is van veel hoog gras en struiken. Wat dat betreft is goed onderhoud wel een voorwaarde om te kunnen handhaven.
Geen van de insprekers had overigens moeite met de opruimplicht en dat is verheugend. Als alle hondenbezitters zich net zo (gaan) gedragen als de insprekers is binnenkort de overlast van hondenpoep grotendeels voorbij…

Geparfumeerde opruimzakjes 

Zowel vanuit enkele fracties, waaronder de ChristenUnie, als diverse insprekers is de wens geuit om niet alleen extra bakken te plaatsen, maar daar ook zakjes bij te doen om zo het voor de hondenbezitters nog makkelijker te maken de uitwerpselen op te ruimen.
De wethouder is hier niet voor, omdat het in haar ogen nogal vandalisme gevoelig is en als er overal zakjes liggen is dat geen gezicht. Verder kan het door misbruik van zakjes voorkomen dat de houder leeg is en dat kan een excuus gevoel opleveren (om niet op te ruimen). Ze gaf aan dat je overal voor weinig geld zelf zakjes kan kopen, er bestaan zelfs geparfumeerde zakjes…

Hoe nu verder?

De wethouder gaat nu eerst in overleg met de wijkteams en zal op basis van de inbreng tijdens de verkenning en de afspraken met de wijkteams tot een aangepast voorstel komen.
Na de zomer zullen we dan in debat gaan over het hondenbeleid en uiteindelijk zal dan naar verwachting eind dit jaar het nieuwe hondenbeleid van kracht zijn.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

4 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Een heet hangijzer die hondepoepzuiger, er is trouwens in de archieven bij de Goudsche Courant nog een foto met een wethouder (Hommels?) die deze drollenvanger toen bestegen heeft, die zou ik graag nog eens gepubliceerd willen zien als jij daar aan kunt komen. Een komplete farce.

  Ik ben dieren liefhebber, heb zelf geen hond maar geniet van mensen die daar veel plezier aan beleven gewone mensen die zich houden aan fatsoen,normen en waarden, en dat kennelijk in hun opvoeding meegekregen, hun troetel niet lukraak zijn behoefte laten doen, en het anders opruimen.
  Bewondering te over van mijn kant voor die hondenbezitters,(je zou het eens moeten ervaren zo'n "warme bolus" slechts gescheiden door een flinterdun plastickzakje, die hun fatsoensplicht uitvoeren. Hulde aan deze dieren liefhebbers.

  Sinds er geen vrijstelling betalen hondenbelasting meer is is het lukraak laten kakken van de honden drastisch afgelomen en daar ben ik blij om want de gemeente heeft of veel meer inkomsten en zorgt voor opruimen van de uitwerpselen, of het aantal hondenbezitters is in Gouda afgenomen die toendertijd

  Aanlijn verlichting binnen de bebouwde kom moet in de APV EUR 80,00 per overtreding)en opruimplicht.

  Geen opruimzakje bij en kennelijk schijt aan deze APV eveneens EUR 80,00.

  Stadswachten genoeg met "handhaving"op hun tenue, Gouda gaat genieten.

  Groeten,
  Klaas

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ik vind dat de gemeente de hondenzakjes gratis ter beschikking moet stellen.
  Er wordt genoeg belasting betaald , wat uiteindelijk alleen maar geincasseerd wordt en er staat niets tegenover. Dus de zakjes dienen gratis ter beschikking te worden gesteld.

  Voor informatie om goede zakjes ga maar eens informeren bij de Landal parken, het
  functioneert daar fantastisch. In alle straten moeten bakken komen om ze in te gooien
  we gaan natuurlijk niet heinde en ver lopen om een zakje te dumpen.

  Beter geen belasting meer betalen dan neem ik de zakjes voor eigen rekening.

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ik roep alleen maar HANDHAVEN !!! Dan is er geen grote aanpassing van het huidige beleid noodzakelijk.Budget kan gevonden in de €150000 die nu in de pot Algemene Middelen verdwijnt. Ik heb het al meer geroepen geen enkele wet of regel werk als er niet wordt gehandhaafd door de gemeente. De hondenbezitter krijgt nu de Zwarte Piet toegespeeld maar de gemeente Gouda heeft een pakje boter op het hoofd.
  A.M. van der Hoeven

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De hondenpoep is lang niet zo erg als de shit die de gemeente Gouda en Croda laten zien. Croda speelt geen open kaart en de gemeente maakt een mooie folder over het bestemmingsplan Schielands Hoge Zeedijk vol propagandistische misleiding.

  Ook de Christen Unie belazert de boel. Daar waar Gerard Schotanus en Theo Krins s'middags een bedrijfsbezoek brengen aan Croda, belooft de praatjesmaker van Croda diezelfde avond (als inspreker)bij de gemeenteraadsvergadering dat Croda NIETS met de Bosweg gaat doen, nadat ik hem flink onder druk gezet had. Voorzitter Marjan Arenoe drukte daarbij me op het hart dat ik meneer Richard de Oude van Croda op zijn woord moest geloven.

  Een paar dagen later krijg ik een mail van Gerard Schotanus waarin hij zegt dat Croda graag aan de Bosweg wil parkeren en dat dat volgens Schotanus een win-win situatie is.

  Leuk detail wordt gevormd doordat zowel Schotanus / Krins en de rest van de CU-fractie hun mond dicht hielden op de raadsvergadering, terwijl ze die afgelopen middag nog van Richard de Oude hadden gehoord dat Croda graag op de Bosweg wilde gaan parkeren.

  Croda wordt extreem in het zadel geholpen door de Christen Unie, die heel laf zijn mond houdt als het er op aan komt.

  Na afloop van de raadsvergadering schudt de woordvoeder van Croda uiteraard nog even het handje van Wendy Ruwhof, de wethouder die moet beslissen over de Bosweg.

  Heel toevallig valt de Bosweg buiten de herinrichting van de Korte Akkeren, fase 6 en in de administratie van Croda zagen bewoners van de P.C. Hooftstraat een gespecificeerde tekening met ingetekende parkeerplaatsen op de Bosweg en P.C. Hooftstraat.

  Ach ja, alles omwille van de economische belangen. Die zouden te groot zijn.

  Tsja….dat hier ook nog gewoon mensen wonen, vinden Croda en gemeente en helaas ook de Christen Unie, minder belangrijk.

  Heb uw naaste lief, dat is voor de Christen Unie gewoon Croda en dus zeker niet de onwonenden vn Croda.

  Het geloof is goed, maar dat grondpersoneel hé……

  Theo van Schaik

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie