,

Hoezee op GOUDasfalt

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief komt van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. 

Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina Koningin, onder regentschap van haar moeder Koningin Emma. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Koningin Wilhelmina en haar familie waren overigens niet aanwezig bij de festiviteiten op Koninginnedag. Koninginnedag was in die jaren ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor deze dag al snel een feestdag voor kinderen werd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte.

                                    Oranjereceptie op het terrein van GOUDasfalt


31 augustus 2021

Omdat het in 2020 en 2021 niet mogelijk was om op Koningsdag met o.a. de gedecoreerden een toast uit te brengen op de koning, heeft burgemeester Pieter Verhoeve een alternatief bedacht.
De Goudse inwoners die in 2020 en 2021 zijn gedecoreerd werden op 31 augustus jl. uitgenodigd bij de Theaterbakkerheij op GOUDasfalt om een toast uit te brengen op het koningshuis.
Iedereen die een lintje heeft gehad werd ook nog even in het zonnetje gezet en er was mooie muziek van Pip Alblas.
Dank voor dit leuke initiatief!


GOUDasfalt
 
Zelf vond ik het bijzonder dat deze bijeenkomst plaatsvond op het terrein van GOUDasfalt. Eén van de feiten waar ik na ruim 14 jaar raadslidmaatschap met veel plezier op terugzie, is dat middels een motie die ik namens de ChristenUnie in 2015 heb ingediend, dit initiatief mogelijk werd gemaakt, nadat aanvankelijk een voorstel van het college was weggestemd.

Begin 2015 stond de aankoop van locatie Koudasfalt op de raadsagenda. Een raadsmeerderheid was toen tegen het verstrekken van een krediet omdat er te weinig concreets voorhanden was om op een verantwoorde wijze in te kunnen stemmen. 

Later heeft de ChristenUnie een motie ingediend, die breed werd gesteund, waardoor de casus meer concreet werd en er moest worden uitgegaan van een breed gedragen (burger)initiatief.

In de motie werd  opgeroepen om mogelijkheden voor aankoop te onderzoeken, maar dan wel binnen bepaalde kaders: 
– de financieringslasten moeten na aankoop binnen 2 jaar gunstiger zijn dan het oorspronkelijke plan
– binnen een jaar na aankoop moet er een business case worden gepresenteerd
– en financieel moet de situatie na 4 jaar minimaal break-even zijn.

Vervolgens is op 15 april 2015 een amendement van de ChristenUnie bijna unaniem door de raad gesteund waarin het college de opdracht kreeg de aankoop van het Koudasfalt voor te bereiden en een voorstel voor de invulling en exploitatie van het terrein aan de raad voor te leggen.
Begin 2016 heeft een raadsmeerderheid de gunning aan GOUDasfalt gesteund en al die jaren ben ik de ontwikkelingen op dit terrein blijven volgen. Ik heb veel bewondering voor de inzet van de vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor de ontwikkeling van deze locatie en ook in staat zijn om aan de financiële verplichtingen voor de gebruik van dit terrein aan de gemeente te voldoen. Een burgerinitiatief dat voor velen een inspiratiebron is.
close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

9 antwoorden
 1. Hans Suijs
  Hans Suijs zegt:

  Anoniempje heeft weer wat te klagen,
  maar hij is roeptoeterend niet te zien.
  Ik wil hem toch eens vriendelijk vragen.
  Schaam je je voor je eigen teksten, heel misschien?

  Hans Suijs

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Geachte heer Suijs,

  Weer? Dit is een van de eerste keren dat ik reageer op deze blog!

  Verder vind ik een kritische noot nuttig. U kennelijk niet. Zeer teleurstellend.

  Mvrgr. J.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie