Het huishoudboekje van de gemeente Gouda
Het huishoudboekje van mijn moeder
Ik kan me uit mijn jonge jaren herinneren dat mijn moeder een huishoudboekje had waarin zij opschreef wat er aan boodschappen was uitgegeven die week. Dat was zo’n 60 jaar geleden. Dat ze in de gaten wilde houden wat er aan geld uitging en binnenkwam was niet zo vreemd. Er moest voorzichtig met geld worden omgegaan. Mijn vader was net begonnen met een eigen administratiekantoor. En in die tijd werd bijna alles nog contant afgerekend.
Mijn ouders kennende zullen ze best samen hebben afgesproken hoeveel er besteed kon worden aan gewone boodschappen. En ook wat er opzij gezet kon worden voor andere zaken zoals kleding en verwarming (toen nog kolen) en grote dingen. Ik denk niet dat mijn moeder verantwoording moest afleggen van wat ze had uitgegeven. Daar was ze een te zelfstandige vrouw voor. Als het niet goed ging kwam ze er zelf wel mee.
Het huishoudboekje van de gemeente
In de gemeenteraad werkt het net zo. Vooraf spreken we met het college van Burgemeester en Wethouders af wat ze de komende tijd met het geld mogen en moeten doen. Dat is het budgetrecht van de Raad. En dat wordt samengevat in de begroting. Een lijvig stuk.
Het bijhouden van het geld dat binnenkomt en dat wordt betaald is ook voor de gemeente Gouda van belang. En zeker voor de gemeenteraad. Want die moeten achteraf vaststellen of het college zich heeft gehouden aan de gemaakte afspraak met de gemeenteraad. Daarin verschilt het dus wel met het huishoudboekje van mijn moeder.
In juli hebben we daarom gesproken over de jaarrekening van de gemeente. De verantwoording van de inkomsten en uitgaven over 2022. Dat is een stuk met maar liefst 195 pagina’s en dan ook nog klein geschreven ook. Daar staat dus heel erg veel in. Toch moeten we als gemeenteraad en als fractie van de ChristenUnie een antwoord geven op de vraag of de uitgaven en inkomstenen volgens de gemaakte afspraken zijn gedaan. Dat doen we door de jaarrekening goed te keuren. En dat hebben we dit jaar als gemeenteraad ook gedaan.
Een uitleg bij de financiële huishouding van de gemeente Gouda
In de komende maanden wil ik een aantal blogs schrijven over dat huishoudboekje van de gemeente Gouda. Onderwerpen die ik nu op het oog heb zijn onder andere:
- Heeft de gemeente voldoende reserves (weerstandsvermogen)
- Betaalt de gemiddelde inwoner van Gouda nu veel of weinig belastingen (lokale heffingen)
- Mag of moet de gemeente elk jaar geld overhouden of mag er ook een tekort ontstaan
- Hoeveel mag de gemeente eigenlijk lenen (schuldquote)
Deze onderwerpen hebben ook invloed op elkaar maar ik wil proberen de uitleg steeds behapbaar en begrijpelijk houden. En uiteraard hoort u ook de mening van de ChristenUnie.
Als u zelf een onderwerp wilt aandragen dat met het huishoudboekje (de financiën) van de gemeente Gouda te maken heeft laat het dan even weten.
Super, boeiende onderwerpen! Heel belangrijk, de lokale financiering maar echt iets wat niet vaak aan bod komt of waar je vaak wat over leest.
Erg mooi als dat een keer wordt uitgelegd en wordt verduidelijkt aan de hand van laagdrempelige voorbeelden.
Waarom wordt er bij sommige rekeningen zo makkelijk omgegaan met tijd.
De vermindering van vele zaken die ellende geven zou miljoenen opbrengen en meer rust brengen