,

Gouden kans voor Gouda!Op 17 november presenteerde GOUDasfalt het lang verwachte plan voor de ontwikkeling van het terrein van Koudasfalt. Ze hadden er een fraaie locatie voor uitgekozen: De Chocoladefabriek, die is genomineerd voor beste bibliotheek van Nederland.


Reserveringsvergoeding

Het plan gaat uit van aankoop van het terrein door  de gemeente Gouda en dan gaat stichting GOUDasfalt aan de slag met de bedoeling om na 4 jaar het terrein over te nemen. Geurende die eerste 4 jaar betaalt GOUDasdalt een reserveringsvergoeding, zodat de gemeente Gouda geen lasten heeft.

Het eerste jaar wordt gebruikt om een businesscase op te stellen en dan moet duidelijk worden of er een “levensvatbaar ” plan mogelijk is.Klimhostel

GOUDasfalt wil het terrein een levendige uitstraling geven door het ontwikkelen van een stadscamping, Klimhostel met 20 kamers en een stadsstrand. De aanwezige grindtrechters willen ze laten ombouwen tot verblijven. Ook willen ze een klein oeverpark en aanlegplaatsen voor schepen.

Vier zones


GOUDasfalt verdeelt het terrein in vier zones. Deze liggen
rondom het centrale plein, dat gebruikt wordt voor evenementen,
voorstellingen en markten. De Lange Arm is het hart van het
plein en de blikvanger. Er wordt ruimte vrijgehouden om bij de
oeververbinding te komen.
 1. 1  Zuidwest, richting Gouderaksedijk. De groene zelling en de
  rivier. Dit wordt een uitnodigend entreegebied. Daarin het
  receptiegebouw, een toeristisch overstappunt (TOP) met
  informatie en etsenverhuur. De groenstrook aan de dijk wordt
  breder. De plek van de huidige asfaltoven met schoorsteen
  vraagt om een vergelijkbaar hoogteaccent. Daar voorzien 
  ze een ‘klimhotel’: een eenvoudig hotel voor groepen en
  gezinnen, met een dakterras om te kunnen genieten van het
  onovertroffen panorama op Gouda en de Krimpenerwaard.
  Langs het water en in het groen verhuur van ateliers.

 2. 2  Noordwest, richting de binnenstad. Dit is de meest open
  plek aan de IJsseloever en daarom bij uitstek geschikt voor
  een stadsstrand, stadslandbouw (teelt in bakken) en een
  restaurant annex winkel. Het restaurant serveert producten
  die op het terrein en elders in de streek worden verbouwd.
  Aan de loswal komen in verbouwde grindtrechters vijf
  bijzondere verblijven.

 3. 3  Noordoost, richting molen ’t Slot. Hier is de grond geschikt
  voor een klein oeverpark met ruimte voor luxe vormen van
  stadskamperen (‘stadsglamping’), bijzondere accommodaties
  en 12 zelfvoorzienende woningen. Langs de oever bevinden
  zich aanmeerplaatsen voor historische binnenvaartschepen.

 4. 4  Zuidoost, richting de Stolwijkersluis. Hier ligt de nadruk op scheepvaart en woonwerkateliers voor ambachtelijke
  bedrijven, in combinatie met bootreparatie en scheepswerf. Er
  is een passantenhaven met een gebouw dat ook plaats biedt
  aan de reddingsbrigade en een kanovereniging. 
Gif

De aanwezigen varen overwegend enthousiast, al klonk er soms ook een kritische noot, met name over de gifgrond en de financiën.

De raadsleden zijn een dag later door ODMH uitvoerig bijgepraat over de het aanvullend onderzoek naar de kwaliteit van de grond op locatie “Zelling Asfaltfabriek Gouderaksedijk”
Het terrein is verontreinigd maar de provincie heeft geen noodzaak gezien om verplichtend een bepaalde sanering op te leggen.
Van 1950-1970 is de haven gedempt en is het gebied opgehoogd met grof materiaal met soms wat schoon zand ertussen. Eind jaren ’70 is het allemaal afgedekt met een asfaltvloer.

Conclusies
 • Bij huidig gebruik geen saneringsnoodzaak
 • Geen beïnvloeding richting grondwater
 • Verharding (asfaltlaag) dient in stand te blijven

Hoe nu verder?

In januari komt er een kredietaanvraag naar de gemeenteraad en dan zal blijken of er een raadsmeerderheid voldoende overtuigd is door ODMH m.b.t. de risico’s voor de grond om groen licht te geven voor de aankoop door de gemeente van het terrein.
Ook zal de raad iets moeten vinden over de exclusiviteit voor GOUDasfalt, terwijl er ook een ander plan ligt die uitgaat van doorverkopen aan Burgland en een andere inrichting voor ogen staat.

Het blijft jammer dat er twee initiatieven liggen, juist nu er een mooie kans is om met elkaar als stad hier iets moois voor elkaar te gaan krijgen. Door die verdeeldheid lopen we het risico dat er voor beide plannen straks geen raadsmeerderheid is en dat zou echt heel jammer zijn, want dan zitten we waarschijnlijk nog vele jaren opgescheept met industrie op een locatie die een duurzame en aansprekende herinrichting verdiend!
close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

20 antwoorden
 1. Hans Suijs
  Hans Suijs zegt:

  Grote bewondering voor de initiatieven van Goudasfalt. Creativiteit werkt altijd goed door. Toch is het "prudent" om de kosten van een mogelijk latere sanering helder te hebben. Al was het maar om een daaraan gerelateerde koopprijs te kunnen bepalen. Immers een eenvoudige rekensom is de volgende: Redelijke prijs indien schoon minus kosten sanering dient de koopprijs maximaal te zijn. En als er niets te saneren valt, maar afgedekt kan worden kan dat bedrag mogelijk voor investeringen gebruikt worden, als een soort renteloze lening.
  Het andere plan heeft zich m.i. al door halve waarheden en dito gedrag onmogelijk gemaakt.

  Beantwoorden
 2. Peter
  Peter zegt:

  Het moet toch mogelijk zijn de twee partijen te laten samenwerken? Beide hebben overwegend recreatieve doelstellingen. Als het beide initiatieven inderdaad niet puur om het geld gaat en ten diepste om de kwaliteit van de stad gaat dan moet dan mogelijk zijn. Samen sta je sterker…

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Heeft de gemeente Gouda met een schuldpositie van 320 miljoen nog niet genoeg rode cijfers?
  Allemaal prachtige ideeën, maar het eind van het liedje is meestal dat de gemeente de geldkraan opendraait, ergens garant voor staat, met de risico's zit. Al zo veel eerder gezien. De belastingbetaler in Gouda mag hier weer extra voor betalen vervolgens.
  Niet om zuur te doen, want goed als er maatschappelijk initiatief is, maar de gemeente moet doen waar zij goed in is. En een gemeente is geen projectontwikkelaar.

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Aangezien er geen enkele fatsoenlijke reactie wordt gegeven over het vluchtelingenvraagstuk en de enorme veiligheidsrisico's onder deze schone-schijn-blog ook de mededeling dat er 100-en IS-mensen met de 'vluchtelingenstroom' zijn meegekomen.

  IS – terroristen kwamen met 100-en Europa binnen; na Parijs werd het toegegeven. Waar is Europa mee bezig?

  http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2533065/2015/11/23/IS-terroristen-kwamen-Europa-binnen-als-vluchtelingen.dhtml

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  @ 22 november 21.07

  De gemeente probeerde met het omvangrijk islamitisch centrum ook een project te ontwikkelen & stelde zich uiteindelijk bijkans als initiatiefnemer op. Ze slaagden daar niet al te best in. Toch zou het mooi zijn als er lessen zouden zijn getrokken uit het verleden…

  Beantwoorden
 6. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De sanering van vervuilde grond laat ons koud. Het zij zo.
  Dan is de vraag die (ook) beantwoord moet worden: Lopen de gebruikers gezondheidsrisico'?
  Ben van Bommel

  Beantwoorden
 7. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Sanering kost miljoenen euro's. Ook als de gemeente het terrein goedkoop in handen krijgt, koopt zij een terrein met een nieuwe WBB aantekening in het kadaster (Sterk Verontreinigd) waardoor het onverkoopbaar is. Het initiatief van Goudasfalt lijkt leuk, maar stelt financieel gezien niets voor. Een groep mensen gaat proberen een sluitende business case te maken voor het terrein. Als die niet te maken valt heeft de gemeente (en dus de goudse belastingbetaler) het volledige risico. Professionals kopen pas vastgoed als je van TEVOREN weet of er een sluitende buca te maken is. Ik doe dan ook een dringend beroep op de gemeenteraad om AF te zien van aankoop.

  was getekend,

  naam doet er niet toe,
  gepensioneerd makelaar OG te Gouda

  Beantwoorden
 8. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Aan: anoniem 23/11 22.08 uur

  Uw verbazing kan ik begrijpen.

  Met uw gebrek aan respect voor bewoners uit Gouda (Noord) heb ik erg veel moeite. Het is niet voor de eerste keer het afgelopen jaar dat de bewoners niet serieus worden genomen, helaas.

  De kreet "NVU tokkies" is uiteraard beneden peil, zoals u weet. U vindt kennelijk dat u van een "hoog niveau" bent !

  Beantwoorden
 9. ChristenUnie Gouda
  ChristenUnie Gouda zegt:

  Beste mensen, deze blog gaat over Koudasfalt en graag alleen reacties die daarover gaan.

  Alle reacties die nu nog volgen op deze blog die over het AZC gaan zal ik verwijderen.

  Beantwoorden
 10. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Theo, ik kan me voorstellen dat je reacties over het AZC onder de andere blogs wil hebben. Maar zou je dan ook de moeite willen nemen daar op te reageren; of is de CU bereid met de buurt in gesprek te gaan? Misschien wel het minste dat het kan doen? (ook al houd je niet van gedoe; wij zitten met de situatie enorm in onze maag).

  Beantwoorden
 11. Theo Krins
  Theo Krins zegt:

  Naar aanleiding van bovenstaande reactie: namens de ChristenUnie ben ik op beide bewonersavonden aanwezig geweest en spreek ik regelmatig met bewoners uit Gouda Noord. Volgens mij heb ik me vanaf het begin heel open opgesteld. Als er desondanks behoefte in de wijk is aan nog een gesprek dan sta ik daar uiteraard voor open. Ik hoor dan graag wie het gaat organiseren en wanneer.
  Dit is op deze blog mijn laatste bijdrage over het AZC. U kunt bij de blogs over het AZC uiteraard wel blijven reageren.

  Beantwoorden
 12. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Het is sowieso jammer als reacties alleen maar bestaan uit een weblink naar een krantenartikel (ik lees zelf ook kranten).
  Tegelijk is jammer als er verder geen aandacht meer besteed wordt door CU aan het AZC (alsof dat centrum er al staat en naar ieders tevredenheid functioneert). Maar daar mag iedereen zijn eigen oordeel over hebben.
  Koudasfalt is een voorbeeld van hoe de politiek zich met de verkeerde zaken bezig kan houden. Helemaal eens ook met die oud makelaar.
  Het gaat er niet om dat je geen mooie ideeën mag hebben, het gaat om de vraag welke rol de gemeente inneemt en welke risico's je daarbij loopt. Ik zou graag eens een verstandig voorstel zien, hoe de gemeente Gouda kan minderen qua financiële molenstenen om onze nek. En hoe de lasten voor inwoners eens op een acceptabeler (lees lager) niveau kunnen komen.

  Meneer Jan de Laat kan mooi het Rijk de schuld van alles geven, maar laat hij zelf eens met goede voorstellen komen qua financiële beheersbaarheid van de begroting in Gouda.

  Beantwoorden
 13. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Als de raad nou es begint aankoop Koudasfalt weg te stemmen, dat scheelt al weer een leningkje en wat risico's. College (De Laat incluis) voert uit wat de raad wil. Ik neem aan dat u weet hoe ons staatsbestel werkt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie