,

Gouda bij geen licht…

Op vrijdag 15 december was de 62e editie van  Gouda bij Kaarslicht. Deze dag is uitgegroeid tot een dag voor hoogtepunten met muziek, theater, cultuur en entertainment. Het is voor de bezoekers soms gewoon moeilijk om te kiezen uit het aanbod, zoveel was er te zien en te luisteren.

Donkere panden
Fel verlichte winkels

Donker of fel verlicht

Traditioneel hoogtepunt is de viering rond de kerstboom, waarbij het de bedoeling is dat de panden rond de markt achter de ramen (alleen) verlicht zijn met kaarsen. Ik heb al eens eerder mijn teleurstelling uitgesproken over het feit dat er diverse panden niet meedoen, maar dit jaar was het naar mijn beleving wel heel erg. Heel wat panden waren donker, waardoor het het idee van Gouda bij Kaarslicht toch behoorlijk teniet gedaan werd.  Ik snap werkelijk niet, dat het in Gouda niet lukt om de eigenaren en huurders van de panden rondom de Markt (grotendeels) te laten meedoen.
Verder was het ook storend dat diverse etalages op de Markt fel verlicht waren. Kan dat ook niet wat minder tot 20.00 uur…?

Genieten

Het programma zelf was heel erg mooi. Het begon met een prachtig concert in de Gouwekerk.
We genoten van het Gouds Kinderkoor onder leiding van Daniëlle van Laar. De drie tenoren Bora Balci, Martin van Os en Amand Hekkers gaven ook duidelijk hun visitekaartje af. Bijzonder was het optreden van de 16-jarige bastrombonist Pelle van Esch. Wat kan deze jongen prachtig spelen!

Na dit concert zijn we met een gids langs een aantal activiteiten geweest, waarbij het me opnieuw opviel hoeveel er op deze dag is georganiseerd. Na een kop erwtensoep en brood met worst in het Oude Stadhuys te hebben gehad,  hebben we met een grote groep gasten de viering rond de kerstboom bijgewoond.

Kinderburgemeester Romaissa Magouh

Leuk dat ditmaal het kerstevangelie voor een deel door onze kinderburgemeester Romaissa Magouh werd voorgelezen.
Er is dit jaar duidelijk gekozen voor inhoud en traditie en velen zullen dit hebben gewaardeerd!

koorzang in de Christelijke Gereformeerde Kerk

Na de viering van de kerstboom heb ik nog een rondje gemaakt langs diverse kerken om te luisteren naar allerlei koren. Mijn toch eindigde bij de Goudse harpiste Heleen Bartels. Ieder jaar weet ze me weer te boeien met haar pracht harpspel en stem.

Iedereen die dit leest en nog nooit naar Gouda bij Kaarslicht is geweest roep ik op om bij gezondheid in 2018 toch echt bij de 63e editie aanwezig te zijn! U zult dan zelf ervaren hoe geweldig deze dag is!

Hieronder nog een foto impressie:

Concert in de Gouwe Kerk
Gouds Kinderkoor 
Amand Hekkers
Pelle van Esch 

Gouds Kinderkoor

Blomatelier

Jeruzalemkapel
Zoet & Zalig – Barokensemble
Muziekgroep Van Jetje
Lichtkunst in pand bij Jeruzalemkapel

Goudse glazen uitgelicht (St.-Janskerk)

Winterfair in de St.-Janskerk

Kaarsen achter de ramen van het stadhuis
Pelle van Esch 
De burgemeester leest het kerstevangelie

De kaarsen van binnenuit bekeken

Prachtige verlichting in de Gouwekerk. Dit jaar voor het laatst..?

Oud-Katholieke kerk 
Heleen Bartels

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

7 antwoorden
 1. Marianka Peters
  Marianka Peters zegt:

  Mooi sfeeroverzicht Theo, maar waarom ga je mee met de marketingnaam 'Oude Stadhuys'? Alsjeblieft, niet doen. Er is maar één stadhuis en één huis van de stad. Dit doet pijn bij de échte Gouwenaars 😉

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Kunnen we eigenaren van de panden verplichten mee te doen op kaarsjesavond inzake de verlichting? Consequentie van op de markt en in de binnenstad wonen Misschien een punt om in het komend jaar over na te denken in het kader van Gouda promotie Heel vervelend dat bewoners van de markt hier zo slordig mee omgaan

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Wat de verlichte winkels betreft: misschien kun je hen met naam en toenaam noemen – aan de schandpaal ermee! We kunnen dan in de dagen voor de volgende kaarsjesavond, als particulieren/consumenten hen vragen om het in 2018 anders te doen. Of deze winkels boycotten natuurlijk…
  Verder: helemaal eens met het commentaar van Marianka Peters! "Oude Stadhuys" is een potsierlijke benaming, met die pseudo-oud-Hollandse y erin. Ik weet niet welke malloot dat heeft bedacht, maar laten we daar inderdaad alsjeblieft niet aan meedoen!

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ik hoorde zelfs de burgemeester over het oude stadhuys spreken, jammer hoor. Het is gewoon het stadhuis waar we in Gouda trots op zijn. Laten we snel ophouden met die onzin. Verder is er duidelijk hoeveel panden boven de winkels leeg staan, laten we die snel geschikt maken voor bewoning, er zijn veel mensen in Gouda op zoek naar woonruimte.

  Groet Hans van Dijk

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Stadhuis, Oude Stadhuys, Huis van de stad,… Veel belangrijker is dat er aan het lelijke huis van de stad te veel gemeenschapsgeld is verspild. Een groot gebouw met vooral – heel veel loze ruimte -. Loop er maar eens doorheen. Het ECHTE stadhuis lijkt wel groter! Tja zegt men dan …makkelijk bereikbaar en …parkeergarage waar volgens mij niemand in parkeert…want duur dus plekje in de buurt zoeken waardoor bewoners hun auto niet kwijt kunnen! Was dit alles ooit een plan van een D66 wethouder? Jaap

  Beantwoorden
 6. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Beste Theo,

  Je hebt weer blogs gelanceerd het afgelopen jaar, en bent de discussie (en kritiek) niet uit de weg gegaan. Ik vind dat uiterst knap. Mijn complimenten.

  Ik wens jou Theo, en alle mensen die deze blog volgen, en iedereen haha, mooie Kerstdagen en een Gelukkig 2018.

  Met vriendelijke groeten,
  Marinus Ferdinand

  Beantwoorden
 7. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Inderdaed merckwaerdig, deze voorckeur voor OudHollandsche schryfwyzen , zo ook de projecktontwikkelaers die hun appartementencomplecks "Staete" noemen .
  Ick denck een reacktie op den globaelisering en verengelsching der maetschappy .
  Arjan Doelman

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie