, ,

Gaat onze lokale (publieke) omroep verdwijnen?

Dat gevaar bestaat. En dat is geen gemeentelijk politiek maar landelijke politiek. Alleen raakt het ons in Gouda wel. Wij vinden het als ChristenUnie belangrijk dat er lokale media zijn en blijven die in de gaten houden wat er in Gouda gebeurt. Dat houdt de politiek wakker.

Nieuwe financiering van de lokale omroepen

De centrale overheid heeft, overigens met goede bedoelingen, voorgesteld om de financiering van de lokale omroepen niet meer afhankelijk te maken van de begroting van de gemeente. De lokale omroepen krijgen dan rechtstreeks geld van de overheid.  Het is zelfs de bedoeling om er extra geld bij te leggen om de kwaliteit van de lokale omroepen te kunnen verbeteren.

Tot zover een prima idee. Tot we de tekst van het wetsvoorstel lazen.

Bestaansrecht van de lokale (publieke) omroep

Het bestaansrecht van de lokale omroep is dat ze weet wat er in Gouda speelt en leeft. In Gouda is RTV Gouwestad door de gemeenteraad aangewezen als lokale publieke omroep. Daar werken vrijwilligers met veel passie aan verschillende programma’s. Vrijwilligers die weten wat er leeft in de gemeente Gouda. Die lokale rol en betrokkenheid bij de Goudse samenleving is wat ons betreft de kern van de lokale publieke omroep.

Verplichte samenwerking in streekomroepen

In het wetsvoorstel staat dat de lokale omroepen moeten gaan samenwerken in een streekomroep. Dat is ook voor Gouda het geval. De bedoeling is dat op die manier het extra geld efficiënt wordt besteed. Daar is best wat voor te zeggen. Alleen geeft het wetsvoorstel aan dat die samenwerking niet vrijwillig is. Er worden nieuwe streekomroepen gevormd waarvan de indeling en het maximum aantal eigenlijk al vast staan. Dat is een stap weg uit de lokale inbedding en dus geen goed idee. Voor Gouda loopt het gebied van de gemeente Krimpenerwaard tot aan Oudewater.  De voorgestelde deelnemers vind je hier: De lokale omroep in kaart

Wat is het gevaar?

Er komt een nieuwe landelijke organisatie. Die is er eigenlijk al, de NLPO. In het wetsvoorstel moeten streekomroepen zich gaan houden aan richtlijnen en het beleid van de NLPO. Ook moeten ze daar hun begrotingen gaan inleveren. De CAO afspraken van betaalde medewerkers worden door de NLPO gemaakt en die organisatie kan langskomen en aanwijzingen geven als de kwaliteit van de streekomroep naar hun mening onvoldoende is.

De invloed van de streekomroepen en gemeentes op het beleid van de NLPO is in het wetsvoorstel nihil.

Zoals wij de wet en de uitleg daarbij lezen worden de streekomroepen en dus de lokale omroepen daarmee een uitvoeringsorgaan van de NLPO. En dat kan niet de bedoeling zijn. De lokale betrokkenheid en vrijheid die we zo belangrijk vinden, met name van de vrijwilligers, wordt naar onze mening daarmee om zeep geholpen.

Wat kunnen we hieraan doen

Ook al is het geen lokale politiek toch vinden we actie vanuit onze Goudse fractie belangrijk.

  1. Als vertegenwoordiger van de fractie van de ChristenUnie heb ik de afgelopen tijd intensief contact gehad met onze eigen lokale omroep om te overleggen over de gevolgen van de nieuwe wet. En om samen na te denken over een reactie op het wetsvoorstel;
  2. De vereniging van Nederlandse Gemeente is een sterke voorstander van de nieuwe financiering van lokale omroepen. Onafhankelijk van de begrotingen van gemeentes. Dat is in het wetsvoorstel inderdaad geregeld. Aan een werkgroep met vertegenwoordigers van gemeentes en gemeenteraden hebben zij eind vorig jaar gevraagd om mee te denken over een reactie op het wetsvoorstel. Aan die werkgroep heb ik meegedaan en ik heb onze bezwaren daar ingebracht en duidelijk gemaakt.
    Het ziet er naar uit dat het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onze zorg deelt. Er gaat binnenkort een brief als reactie naar de minister waarin wordt gevraagd om het wetsvoorstel zoals dat er nu ligt fundamenteel aan te passen;
  3. Uit een verklaring van de betrokken wethouder van Vugt in de vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de gemeente Gouda onze analyse van het wetsvoorstel deelt;
  4. Uiteraard kan ook onze landelijke fractie van de ChristenUnie op het wetsvoorstel reageren. Alleen is dat nog niet zover. Er staat nog geen behandeling in de tweede kamer gepland. We hebben uiteraard onze zorgen over dit wetsvoorstel al wel met ze gedeeld.

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 antwoorden
  1. Bert van der Woerd
    Bert van der Woerd zegt:

    Een kleine nuance. Niet alle lokale omroepen zijn aangemerkt als louter lokale omroep. Zo is Omroep Delft, een lokale omroep, aangemerkt als streekomroep. Zij is door dit voorstel niet gedwongen tot samenwerking, maar gaat het wel doen om de begroting veilig te houden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie