,

Extra veiligheidsmaatregelen in Goverwelle


Op 17 juli 2020 heeft de fractie van de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld over de overlast rond de omgeving Watergangpolderplein in Gouda-Goverwelle. We hebben nu antwoorden gekregen van het college. Er zullen nu maatregelen worden genomen om de overlast te gaan beperken. We zullen nauwgezet de ontwikkelingen blijven volgen, want de overlast in deze buurt is echt onacceptabel.

Aanleiding

De laatste tijd is er sprake van voortdurende overlast rond het gebied Watergangpolderplein en de Rietvinkpolderstraat. 

Rondom woningen en in brandgangen hangen groepen jongemannen die
geluidsoverlast veroorzaken door in groepen samen te komen en hard te praten. Ook laten ze rotzooi acht, handelen ze in drugs en geven bewoners en verzorgenden bij de woningen (inclusief Fokuswoningen!) een gevoel van onveiligheid omdat ze zich pal bij de woningen ophouden. 

Daarnaast veroorzaken ze geluidsoverlast door steeds met auto’s en scooters heen en weer te rijden. Dikwijls rijden ze daar dan ook hard. 

De overlast begint regelmatig al om 15.00 uur in de middag en duurt tot wel 3.00 uur in de nacht. Vooral in de late uren wordt het gedrag als overlast ervaren. 

De bewoners geven aan dat er al veelvuldig contact is geweest met de politie, maar bij aankomst van de politie zijn de jongens meestal al verdwenen, omdat ze elkaar waarschijnlijk een seintje geven. Volgens de bewoners heeft de politie aangegeven dat genoemd gedeelte van Goverwelle in de top-3 van straten zit met de meeste overlast. 

Op 24 april heeft een bewoner de burgemeester over deze situatie een brief gestuurd. 

Beantwoording vragen

1. Is het college bekend met de brief aan de burgemeester en wat is de reden dat deze brief nog niet beantwoord is? 

Deze brief is door de gemeente beantwoord door telefonisch contact op te nemen met de betreffende bewoner. Het contact is vervolgens onderhouden via de wijkagent. 

2.  Hoe oordeelt het college over deze situatie, mede gelet op het feit dat hier al eerder sprake is geweest van overlast? 


Sinds de uitbraak van de Coronapandemie is er weer sprake van ernstige overlast, na een relatief rustige periode vorig jaar. Er is nog geen vergelijking te trekken met de overlast in het verleden. De overlast gevende groep is nu kleiner net als de overlastlocatie. 


3.  Wat is de reden dat de overlast blijft voortduren zonder dat er ingegrepen wordt, terwijl de politie erkent dat hier serieus sprake van overlast is? 


Er is en wordt op diverse momenten ingegrepen door politie, maar de overlast gevende jongeren hangen hier zeer vaak rond. Deze frequentie is door de politie niet te handhaven. 


4.  In hoeverre is het college bereid om weer tijdelijk een camera te plaatsen in deze buurt en op te gaan treden tegen de overlast door drugshandel en hinderlijk ophouden van groepen mannen bij woningen en in brandgangen, die tevens rotzooi achterlaten en hard rijden door de buurt?


Er worden maatregelen voorbereid om de rust te herstellen in de buurt. Het plaatsen van een tijdelijke camera eventueel in combinatie met bestuurlijke maatregelen behoort tot de mogelijkheden. 

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

11 antwoorden
 1. Gerard
  Gerard zegt:

  Handhavers zie je nooit. Zit ik rustig een ijsje te eten op het terrasje bij de cafetaria bij het WC Goverwelle. komt er scooterrijder aan (noord Afrikaans uiterlijk) die met een noodgang tussen tafels en voetgangersgebied scheurt. Er zal maar een kind uit het winkelcentrum komen.

  Beantwoorden
 2. Jan Hafkamp
  Jan Hafkamp zegt:

  Goed dat dit wangedrag aangepakt wordt. Waarom nu pas? Waarom ook niet preventief in meerdere buurten in Gouda? Immers voorkomen is beter dan genezen toch?!? Worden de ouders ook op het gedrag van hun kinderen aangesproken en gecorrigeerd? Waarom moet er eerst wat gebeuren voordat er opgetreden wordt? Ik zie het als struisvogelpolitiek. Goed initiatief dat onze burgemeester de APV wil aanpassen op (geluids)overlast in Goudse buurten. Gaan de beleidsmakers hier ook in mee? Dan het handhaven nog met een realistische pakkans met bijpassende sanctie. Ook blijft het bij wat pamperen en gedogen en facilitering. Hopelijk worden de overlastgevers aangepakt en is er er (politiek) oog voor Goudse burgers die jarenlang met overlast te maken hebben. Kortom heel veel 'waarom vragen' in deze taaie kwesties.

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  @Jan Hafkamp

  Ik heb er al herhaalde malen op gewezen:
  – Constateren van de problematiek en
  – het stellen van vragen in de gemeenteraad
  is niet genoeg. Het is wel belangrijk, dat erken ik, maar er moet een keer een oplossing komen. Ik vind dat Theo met deze blog zeer goed werk doet, maar ik mis een adequate follow up (= actie) wel eens.

  Ja, het is gemakkelijk om dit van de zijlijn, anoniem op te merken. Maar steeds mee huilen met de wolven in het bos, is ook gemakkleijk.

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  @ Anoniem. 28 september, 22.23

  U verwijst naar Einstein, zoals u waarschijnlijk al eerder verwees naar Schopenhauer en Lau Tse. Zou u de relevantie van uw citaten op deze blog kunnen toelichten, of anders achterwege laten?!
  Vooralsnog zie ik het verband tussen Goverwelle en Einstein niet. Graag een toelichting dus!!!

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Mijnheer Krins,

  Ik heb twee vragen voor u:

  1. Vind u dat jongeren recht op feest en plezier hebben, ongeacht de gevolgen voor anderen?

  2. Vind u dat jongeren ook plichten hebben?

  P.S. Vandaag (landelijk) weer meer besmettingen: ruim 4500.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie