,

Erasmus leeft!

Gouda timmert de laatste jaren flink aan de weg met allerlei aansprekende evenementen, maar er werd bij alles wat word georganiseerd een rode draad gemist. In dit hiaat is nu voorzien, door Erasmus een centrale rol in een nieuw initiatief te geven: een Audio Trail.

Dat is een prima begin, maar wat mij betreft mag hij naast kaas, kaarsen stroopwafel een belangrijk icoon voor onze stad worden. Bij allerlei uitingen en activiteiten dient zijn naam terug te komen, zodat een nieuwe internationaal aansprekende verbinding hebben, die zeker zal bijdragen aan het nog beter op de kaart zetten van onze prachtige stad Gouda.

Ondernemers hebben daar al slim op ingespeeld door Erasmus bier, Erasmus wijn en Erasmus menus’s  te introduceren. Dat er nog vele initiatieven mogen volgen!

Voor de geinteresseerden, nu nog wat achtergrond informatie over Erasmus en de Audio Trail:

De 16e eeuwse denker en schrijver Desiderius Erasmus is wereldberoemd.
Gouda is er trots op dat deze briljante en geestige geleerde in Gouda is geboren (niet iedereen gelooft dat), opgegroeid en gevormd.

Hij is ondermeer bekend van grote werken als ‘De Lof der Zotheid’ en bestseller ‘De Adagia’ waarin meer dan 4000 spreuken zijn verzameld.

Bezoekers en toeristen die Gouda nu in 2012 bezoeken kunnen hem nu op zijn schreden volgen.
Vorige week is door de moeder van Erasmus, Margaretha, samen met wethouder Daphne Bergman (cultuurhistorie) de ‘Erasmus kind van Gouda’-Audio Trail gelanceerd.

Met met behulp van de modernste technieken is het mogelijk om Erasmus als kind en jongeling te leren kennen. De ‘Erasmus, kind van Gouda’-audiotrail neemt je mee naar de belevenissen van Erasmus in het Laatmiddeleeuws Gouda. Met een Smartphone kan op 10 verschillende historische plekken in de Goudse binnenstad een kort hoorspel worden beluisterd. Op die manier dwaal je met hem en zijn familie en vrienden langs het toen net gebouwde Stadhuis, de Goudse Glazen van de Sint-Janskerk, de vele kloosters en het ziekenhuis met zijn pestslachtoffers.

Hoe werkt het?

Op tien Erasmus-spots in de Goudse binnenstad lees en hoor je via een QR-code Erasmus en zijn tijdgenoten met elkaar in gesprek.
Niet-Smartphone bezitters kunnen op de borden een kort verhaal lezen in het Nederlands en Engels.

Bij het Toeristisch Informatie Punt op de Markt is een kaartje met de Erasmus spots te verkrijgen. Of kijk op www.kindvangouda.nl. Hier kan je het MP3 audiofragment downloaden.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

4 antwoorden
 1. Fred de Wit
  Fred de Wit zegt:

  Beste Theo

  Naast al je lof over Erasmus enige nuance……tegenover Erasmus boekje:"De vrije wil
  "schreef Luther zijn briljante reactie:"De knechtelijke wil'waarin hij de kern van de reformatie neerrzet! Laten we dit op 31 oktober :Hervormingsdag opnieuw herdenken!
  Theo verder strekte in al je politieke werk!
  je oud collega Fred de Wit

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ja, en Erasmus woonde in mijn geboortedorp, dus niet Gouda, maar Haastrecht.
  Op de locatie waar nu de boerderij staat "Het Klooster"
  Langs de Steinsedijk.
  De Kloosterbrouwerij was er naast.

  Beantwoorden
 3. Unknown
  Unknown zegt:

  Beste Theo,

  Een prima initiatief van Gouda. Desiderius Erasmus schreef zijn geestige boek Lof der Zotheid op een van zijn vele reizen door Europa. Hij was zijn tijd ver vooruit. Bij Europese machthebbers pleitte hij onder meer voor vrede, gematigdheid en verdraagzaamheid. Prof.dr. Herman Pleij vertelt (college op 4 CD's) op een enthousiaste manier vol passie en humor over het leven en werk van Erasmus.
  renaissance groet
  Wil Huizinga

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie