Een duurzaam en toegankelijk Stadhuis voor iedereen
De verbouwing van het iconische stadhuis op de Markt in Gouda is een belangrijke stap richting een toekomstbestendige stad. De verbouwing is een groot en kostbaar (13,4 miljoen) project voor Gouda. En heeft een aanzienlijke doorlooptijd van juli 2025 aanvang opdracht t/m juni 2027 voltooiing opdracht. Als fractie volgen we de ontwikkelingen dan ook op de voet. We hebben begin januari vragen gesteld aan het college en de antwoorden[1] zijn binnen. Inmiddels is het college met de aanbestedingsprocedure gestart en zijn er gesprekken gevoerd met belanghebbenden in de binnenstad.
Als ChristenUnie Gouda zijn wij verheugd over de plannen om dit historische gebouw te herbestemmen en op te knappen. Het stadhuis, gebouwd tussen 1448 en 1450, heeft altijd een centrale rol gespeeld in onze stad en kan door de verbouwing dat ook in de toekomst blijven doen.
Duurzaamheid en toegankelijkheid
Een van de kernpunten van de verbouwing is het verduurzamen en energiezuiniger maken van het stadhuis. Om het concreet te maken:
In dit project wordt onder andere gestreefd naar een gasloos stadhuis, met een CO₂-reductie van minstens 52%. De werkzaamheden omvatten de bouwkundige en installatietechnische aanpassingen aan het interieur en exterieur, asbestsanering, de restauratie van de westgevel, de glas-in-lood-vensters en de leien dakbedekking. Er worden installaties aangelegd, waaronder een warmtepomp, om het stadhuis energiezuiniger te maken. Daarnaast worden toegankelijkheidsvoorzieningen uitgebreid met een nieuwe lift, genderinclusieve toiletten en verbeterde bewegwijzering. (bron: aanbesteding op Tenderned)
De duurzaamheid en toegankelijkheid ambities sluiten goed aan bij onze visie op een toegankelijke, groene en duurzame binnenstad. Door het stadhuis te moderniseren, gebruikt het gebouw niet alleen minder energie, maar wordt het ook beter toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat alle inwoners, ongeacht hun fysieke mogelijkheden, het stadhuis kunnen bezoeken en gebruiken. Deze ambities brengen ook risico’s met zich mee omdat er innovatieve technieken nodig zijn om zo’n oud gebouw te verduurzamen met behoud van het erfgoed. Als fractie zullen we hier een vinger aan de pols houden om toe te zien dat de verbouwing binnen budget en planning wordt uitgevoerd.We zijn dan ook benieuwd naar de uitkomst van de aanbestedingsprocedure en of dat gaat passen in het door de gemeenteraad toegekende budget van 13,4 miljoen.
Een plaats voor ontmoeting, inspiratie en viering
Het stadhuis moet een plek zijn waar mensen samenkomen, ideeën delen en bijzondere momenten vieren. Daarom is er gekozen voor een herbestemming met drie centrale trefwoorden: ontmoeten, inspireren en vieren. Het stadhuis krijgt een laagdrempelige publieksfunctie, een artistiek-culturele functie en blijft een plek voor ceremoniële gebeurtenissen zoals trouwerijen. Nieuw is het ‘levend leslokaal’.
Het college wil de verbouwing van dit iconische Rijksmonument benutten als levend leslokaal voor het opleiden van vakmensen. Restauratievakmanschap is en wordt immers steeds schaarser. In samenwerking met scholen zijn er doelstellingen gemaakt rondom bewustwording rondom erfgoed, inzicht over de mogelijkheden om restauratievakman of -vrouw te worden en zelf ook een restauratiespecialisme uit te proberen. Een aantal ideeën rondom het levend leslokaal zijn:
• Meester-gezel constructie op de restauratiespecialismen.
• BBL-leerlingen ter plekke regelmatig mee laten werken op een opdracht.
• Excursies met basisscholen.
• Project met sloopmateriaal rondom circulariteit.
In de aanbesteding wordt de invulling voor het levend leslokaal nader uitgewerkt.
Als fractie kijken we uit naar de uitwerking hiervan. Dit versterkt de maatschappelijke betekenis van het gebouw en de verbinding met de stad. Wel hebben we onze bedenkingen of het exploitatie plan (na voltooing verbouwing) gaat uitpakken zoals het college dit graag zou zien. De vaste lasten van de exploitatie drukken op de meerjarenbegroting van de gemeente. Indien de mogelijkheid ontstaat om de exploitatie plannen nog eens tegen het voetlicht te houden staan wij daar als fractie voor open.
Beperking van overlast en betrokkenheid van de gemeenschap
Het Stadhuis zal volledig afgezet worden met hekken die ongeveer 6 meter vanaf het stadhuis geplaatst worden. De ster (het plein) wordt gebruikt als bouwterrein. Een verbouwing van deze omvang heeft forse impact heeft op de omgeving. Daarom is het belangrijk dat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Het college geeft aan samen met de aannemer een plan te maken om de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid tijdens de verbouwing te waarborgen. Dit plan maakt deel uit van de aanbestedingsprocedure, waarbij aannemers worden uitgedaagd om met oplossingen te komen die de overlast minimaliseren. Wij kijken uit naar het definitieve plan om op basis daarvan te bekijken waar mogelijk ruimte voor verbetering ligt.
Daarnaast hechten wij veel waarde aan de betrokkenheid van de binnenstad gemeenschap (inwoners, winkeliers, horeca en marktondernemers). Het is goed om te zien dat er diverse gesprekken gevoerd zijn met belanghebbenden. Het is belangrijk dat deze gesprekken worden voortgezet om ervoor te zorgen dat iedereen goed geïnformeerd blijft en dat er rekening wordt gehouden met hun zorgen en suggesties.
Evenementen op de Markt
Onze zorgen richten zich met name op de evenementen die jaarlijks plaatsvinden op de markt. Daar hebben we in onze vragen aan het college ook aandacht aan besteed. We kregen terug dat hoewel het stadhuis tijdens de verbouwing gesloten zal zijn, de Markt bereikbaar blijft en kunnen de meeste evenementen doorgaan met de nodige aanpassingen. De warenmarkt op donderdag en zaterdag blijft gelukkig een prioriteit en kan met aanpassingen doorgaan. Voor grotere evenementen zoals de Gouda bij Kaarslicht, Goudse kaasmarkt, Goudse keramiekdagen, Paasontbijt, festival de Verwondering, Singelloop etc. Zoekt het college naar maatwerkoplossingen. Dit is voor onze fractie van groot belang om de levendigheid van de stad te behouden tijdens de verbouwing.
Toerisme en cultuur
Gouda onderscheidt zich door zijn rijke culturele erfgoed. Hoewel de verbouwing van het stadhuis tijdelijk impact kan hebben op het toerisme, zien wij dit als een kans om van de nood een deugd te maken. Het college onderzoekt mogelijkheden om de bouwlocatie aantrekkelijk te maken voor bezoekers, bijvoorbeeld met informatieborden, fotografische tijdlijnen en tijdelijke exposities. Dit juichen wij van harte toe en zien hier graag samenwerking met lokale kunstenaars en andere creatievelingen.
Als ChristenUnie Gouda blijven wij ons inzetten voor een stad waar iedereen zich welkom voelt en waar duurzaamheid en toegankelijkheid centraal staan. De verbouwing van het stadhuis is een belangrijke stap in die richting en wij kijken uit naar de toekomst waarin dit prachtige gebouw weer volledig tot zijn recht komt.
[1] https://gouda.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/244c19e6-c1ec-40d5-b847-44de2a330a93?documentId=a4824f08-49cd-4d64-a31a-5d0ebf48d4fb
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!