,

Coalitiepartijen voeren de druk op

Het besluit van de VVD om uit de coalitie te stappen is in (bestuurlijk) Gouda als een bom binnengekomen. Gisteren en vandaag is er koortsachtig overleg geweest tussen de coalitie partijen onderling en de oppositie partijen onderling om de consequenties van deze stap te bespreken. 

Ingewikkeld is dat de wethouder van de VVD, Laura Werger, nog steeds in het college zit. Ze zit daar nu formeel zonder politieke steun van haar eigen fractie, omdat de VVD zich niet meer gebonden acht aan het college akkoord.


De coalitie partijen vinden deze situatie (ook) niet langer wenselijk, want vandaag verscheen er een bericht op social media dat Laura Werger uiterlijk om 17.00 uur duidelijkheid moest geven.
De oproep heeft ze genegeerd. Ze heeft er voor gekozen om maandag tijdens een speciaal ingelast debat een verklaring af te leggen.
De inhoud van deze verklaring laat zich raden. 


De coalitie partijen willen daar echter niet op wachten en lieten vanavond onderstaande verklaring uitgaan: 

Coalitiepartijen Gouda: ‘Vertrek VVD fractie betekent vertrek wethouder Werger’

“Deze week stapte de fractie van de VVD uit de coalitie in Gouda. Sindsdien was de positie van VVD-wethouder Laura Werger in het Gouds college ongewis. Werger heeft vandaag aangegeven pas maandag aanstaande in de raad een mededeling te willen doen over haar positie. De coalitiepartijen D66, PvdA, Gouda Positief en GroenLinks vinden het van belang om nu helderheid te creëren in het belang van de stad.
Woordvoerder Thierry van Vugt: “Voor ons betekent het vertrek van de VVD-fractie eerder deze week dat wethouder Laura Werger ook moet vertrekken. Haar positie is onhoudbaar. In het belang van de bestuurlijke continuïteit is het zaak dat er op dit punt nu duidelijkheid wordt gecreëerd. De hele stad is gebaat bij een stabiel bestuur, die wens wordt ook breed gedragen in de raad.” D66, PvdA, Gouda Positief en GroenLinks benadrukken dat er geen inhoudelijke fricties zijn met Werger over de uitvoering van het coalitieakkoord. Van Vugt: “Het vertrek van Werger is nodig omdat haar fractie weg is gevallen uit de coalitie. We willen nu, en in het debat in de raad aanstaande maandag, vooral vooruit kijken naar hoe we bestuurlijk verder gaan in deze stad.”
De coalitiepartijen vinden het betreurenswaardig dat door het vertrek van de VVD-fractie beëindiging van de inhoudelijke samenwerking met Werger onvermijdelijk is.”
Debat
De oppositie partijen hebben gevraagd om maandag een debat te voeren over de ontstane situatie daar, door het vertrek van de VVD uit de coalitie, het college niet meer kan rekenen op een raadsmeerderheid. De coalitie partijen steunen dit verzoek en maandag zal nu hopelijk duidelijk worden op welke wijze het besturen van onze stad op een verantwoorde manier kan worden vorm gegeven. Wat één ding is duidelijk: er moet nu echt op bestuurlijk gebied rust komen!
Op 30 juni heeft hebben de oppositie partijen onderstaande verklaring verzonden:
“De oppositie partijen zijn vanavond bij elkaar geweest om zich te beraden op de ontstane situatie nu de VVD haar steun aan de coalitie heeft ingetrokken.
De partijen zijn bezorgd over deze situatie omdat nu onduidelijk is op welke manier het besturen van de stad op een goede wijze zal gaan plaatsvinden. 
De oppositie partijen willen op de kortst mogelijke termijn een verantwoordings debat met de college partijen en de VVD om helderheid te krijgen over de toekomst. 
Concreet gaan wij het verzoek indienen om dit debat op maandagavond te laten plaatsvinden.
Dat betekent dat wij tevens het verzoek indienen om de voorjaarsnota op woensdagavond te behandelen.
De oppositie partijen streven ernaar dat op korte termijn er weer sprake zal zijn van een stabiel bestuur in onze stad, zodat de vele belangrijke opgaven die aan de orde zijn kunnen worden opgepakt. 
De afgelopen twee jaar zijn roerige jaren geweest in Gouda en de geloofwaardigheid van het bestuur heef veel schade opgelopen. Onze inzet is dat hier nu een einde aan komt.”Theo Krins, ChristenUnie
Huibert van Rossum, CDA
Lenny Roelofs, SP
Arjan Versteeg, SGP
Ed de Lange, Gouda’s 50+ Partij
Corina Kerkmans, Partij voor de Dieren
Jan de Koning, GBG
close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

42 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Theo, je houdt ons goed up to date.

  Een politieke crisis kan louterend werken. Nu doorpakken en ervoor zorgen dat er een andere bestuurscultuur komt. Dat kan niet gerealiseerd worden zonder (ingrijpende) wijziging van aan het college deelnemende partijen. En niet zonder spelerswissels.

  Het zal pijn doen bij enkele zeer aan het pluche hechtende wethouders om die realiteit onder ogen te zien. Ook van de VVD hoeven we niet veel te verwachten, want die maken er wel een potje van door hun wethouder zo te laten bungelen. Toch zullen de bestuurders in het Huis van de Stad zich moeten realiseren dat ze er voor de belangen van de stad en haar inwoners zitten, en niet voor hun eigen baantje.

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Zakenkabinet

  Wellicht is de constructie van een zakenkabinet voor Gouda een (tijdelijke) oplossing:
  "een kabinet van bewindslieden wier doel is eerder de lopende zaken te behartigen dan om een bepaald politiek programma uit te voeren".

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Je zou trouwens zeggen: Milo Schoenmaker is gepromoveerd op bestuurlijke probleemgemeenten.
  "Bestuurlijk gedonder in gemeenten vindt zijn bron vooral in een versplinterde, sterk verdeelde gemeenteraad, waar een destructieve sfeer heerst".

  Beantwoorden
 4. Ben van Bommel
  Ben van Bommel zegt:

  Dualisme maakt het mogelijk een wethouder in het college te doen plaats hebben, die niet gebonden is aan een collegepartij. De vraag of Laura Werger mag/moet blijven kan dus alleen beantwoord worden op grond van een keuze, die los staat van een partijprogramma, keuze voor een persoon/functionaris. Daarbij zal de ervaring met deze wethouder een belangrijke rol spelen in de beoordeling. Welnu, raadsleden, u wilde dualisme, laat dan blijken wat deze keuze u werkelijk waard is.
  Ben van Bommel

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  @Ben, Laura Werger is VVD en de VVD stapt eruit. Dualisme of niet, opstappen is nu keiharde politieke logica.

  Werger is dol op haar baantje, zoveel is duidelijk, maar er komt meer bij kijken dan enthousiast zijn voor de zorg.
  Haar politieke antenne stond stroef afgesteld de laatste paar jaar. Moskee heibel, Goudse bewoners tegen de haren in strijken op meerdere plekken, gebrekkig veiligheidsbeleid: ze stond erbij en keek ernaar. Behoud van haar baan was belangrijker.

  Als de VVD terugkeert in welke vorm ook, graag een andere wethouder.

  Beantwoorden
 6. J.van de Water
  J.van de Water zegt:

  CU,
  Dualisme is een must en een keuze. De gevolgen zijn nu eens te meer helder.
  Met D66 is het al een tijdje gedonder.Pragmatisme viert hoogtij. Meer lokale politiek toe laten en een meer zakelijk college vormen is een logische keuze en beperkt het ambitieuze op carriere gerichte gedrag van de wethouders inclusief Mevr. Werger en enkele anderen.(D66 in het bijzonder).
  Burgemeester opereert minder zakelijk en "'ervaren"' dan gedacht.
  CU moet zich laten zien als een staatsrechtelijk correct opererende politieke partij, zeker in het licht van de komende verkiezingen en haar geschiedenis ook in de Tweede Kamer.
  Ambitie van de CU om "'puin te ruimen"" kan een evengrote valkuil zijn als de gebleken ambities van Mevr. Werger van de VVD.
  Het Coalitie akkoord moet in pragmatische zin herzien worden en dat kan heel goed met meer lokaal opererende partijen en raadpleging van de kiezers in Gouda.
  Beste CU, wees staatsrechtelijk zuiver.

  NB Hoe zit het eigenlijk met 12-12-2012 rapportages aan de Raad en publiek/kiezers?
  Nooit meer wat vernomen of gelezen via jouw blog of het raadslid dat het op zou pakken?????????
  Een te groot probleem voor de huidige coalitie? Dan opnemen, uithuilen en met anderen opnieuw beginnen.
  J. van de Water.

  Beantwoorden
 7. Anoniem
  Anoniem zegt:

  D66 is al sinds 1966 met Hans van Mierlo bezig ben referendum, dualisme, gekozen burgemeester, en dat soort democratische zaken. Maar wat te doen, als de uitslag van het referendum (Brexit) je niet bevalt? Dan wordt het ineens erg ingewikkeld voor ze.

  In Gouda is de macht wellicht erg goed gaan smaken…

  Beantwoorden
 8. Henri
  Henri zegt:

  De opsomming van de opties voor onze raadsleden in het AD vandaag sluiten aan bij die indruk. Kennelijk zijn veel raadsleden nog niet helemaal doordrongen van de ernst van deze situatie.Verondersteld wordt dat de huidige crisis opgelost kan worden met het inruilen van de VVD. Hopelijk houdt de oppositie de gelederen gesloten en eisen zij nieuwe coalitievorming.De optie gedoogconstructie is even lachwekkend als triest.Die optie zou deze hele soap veranderen in een ordinaire ontslagzaak van een wethouder.Alleen echt onderhandelen en een nieuwe coalitieovereenkomst kan de verhoudingen normaliseren.Zelfs kinderen begrijpen dat, als je het maar goed uitlegt.

  Beantwoorden
 9. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Mijn reactie werd niet gepubliceerd maar nu doe ik nog een poging.
  Wat is de rol van de CU in dit verhaal?
  Ik vind het opmerkelijk dat dhr. Krins welgeteld twee items heeft gepost over de crisis.
  Welke partij speelt nu op twee schaakborden? Want ik kan mij niet voorstellen dat de partijen er nu nog blanco instaan en na het debat van maandag binnen twee dagen voor de behandeling van de voorjaarsnota (woensdag a.s.) een nieuw college gaan vormen.
  De eerste schetsen worden dit weekend gezet.
  Ik vraag me af of Krins alias de Lambik in dit Suske en Wiske verhaal, wel zo eerlijk is.

  Overigens kan de wethouder aanblijven. In Schiedam heeft toenmalige wethouder Haan (van sp huize) er ook voor gekozen om aan te blijven nadat hij onenigheid had met zijn fractie. Hij werd toen onafhankelijk wethouder en ruggensteun van de meerderheid van de raad.
  Lijkt me politiek gezien geen gek idee want wie van de oppositie kan deze portefeuille goed uitvoeren? Continuïteit is nodig.
  En laat dit college maar de rit uitzitten dan ben ik wel benieuwd wat de Gouwenaars gaan kiezen.

  Criticus

  Beantwoorden
 10. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Eens dat de oppositie zich niet moet laten uitspelen. Het grootste plezier dat je de huidige machthebbers kunt doen, js "stuivertje wisselen" met de VVD. Er zal dan geen ene jota veranderen. Regentesk bewoners negeren, "wij weten wat goed voor u is" etc.
  Tussenformatie dus. Dat arrogante D66 mag ook wel eens een toontje lager zingen.

  Theo mag ambities hebben, dat die er zijn moge duidelijk zijn. De CU weet ook dat je nooit zomaar ergens in moet stappen; de kiezer rekent er anders wel mee af.

  Beantwoorden
 11. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Gouda moet gewoon een goed bestuur hebben in deze ingewikkelde tijd!

  We kunnen ons niet permitteren om twee jaar aan te gaan sudderen. Beste criticus, ik vind "de rit uitzitten" gewoon niet goed genoeg… Ik ben overigens ook benieuwd hoe de Goudse kiezer oordeelt.

  Beantwoorden
 12. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Break: coalitiepartijen voeren de druk op Krins.
  Tegen welke voorwaarden gaat Krins het college in met de CU?
  Morgen voor 17.00 uur krijgt Krins de tijd om met een plan te komen.
  Bron AD. Ruud Witte.

  – Criticus-

  Beantwoorden
 13. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Als de VVD de stekker eruit trekt is dat dan eindelijk de motie van wantrouwen die in december 2014 mee had moeten worden ondertekend?

  Beantwoorden
 14. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Nog zo'n break: oppositie vraagt college hoe zij door denkt te kunnen besturen zonder meerderheid. Graag maandagavond duidelijkheid. Wie bestuurt Gouda eigenlijk? Denkt het college serieus zomaar door te kunnen gaan door de VVD in te ruilen voor een ander? Geloven de coalitie partijen nog in sprookjes, zoals dat ze als minderheidsconstructie door kunnen gaan?

  Beantwoorden
 15. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hoe denkt de raad eigenlijk door te kunnen besturen zonder meerderheid….want door alle gedoe nu en twee jaar terug zal een meerderheid nooit tot stand kunnen komen. En dan met een college wat allicht weggestuurd zal worden door oppositie plus VVD ("als we gaan dan gaan we allemaal") zal onze VVD burgemeester de komende twee jaar in zijn eentje de stad moeten besturen. Is dat soms wat de VVD voor ogen had met opstappen?

  Beantwoorden
 16. B. te G.
  B. te G. zegt:

  Waarom stapt die wethouder van de VVD niet op?
  Gaat ze voor zich zelf beginnen? Gewoon er uit met die
  vrouw, allemaal interessant doenerij. Ze kan zich
  landelijk misschien aansluiten bij DENK, gezellig voor haar
  samen met Sylvana Simons, ook zo'n goede politica

  Beantwoorden
 17. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Nog een mooi dossier 33 procent AZCs leeg Gouda gaat er een bouwen! Leg dat maar eens aan de belastingbetalers en kiezers uit.

  Beantwoorden
 18. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De VVD had inderdaad in 2014 al die motie van wantrouwen moeten steunen… Nu zijn we weer een hoop ellende en een AZC verder.
  Vanavond kan Ronald Verkuijl maar beter klare wijn schenken. Zoals de Engelsen zeggen: "You can't have your cake and eat it".
  Dus geen geklets dat je eruit stapt, maar toch een fantastische wethouder hebt. Eruit is eruit. En als de plucheplakkers van PvdA en GoPo denken dat ze zich kunnen verzetten tegen vernieuwing: desnoods neemt de hele oppositie plus VVD de boel over. Hebben best laten zien goed samen te kunnen werken. (PS. VVD: wordt serieus. Jullie hebben betere wethouderskandidaten in huis dan Werger)

  Beantwoorden
 19. Anoniem
  Anoniem zegt:

  @ 4 juli 17.19 uur. Wat is de bron van deze informatie?

  In het algemeen! Tijd voor een hoge vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid om orde op zaken te stellen in deze Nederlandse probleemgemeente.

  Beantwoorden
 20. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Thierry van Vugt (D66) in de gemeenteraad:
  continuïteit van bestuur is erbij gebaat dat PvdA, GoPo, GroenLinks en D66 op het pluche blijven zitten.

  Beantwoorden
 21. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Last resort is volgens de D66-woordvoerder van de coalitie de optie dat het zittende college zou aftreden.
  Eerst moeten alle andere opties uit ten treuren verkend zijn. (LOL)

  Beantwoorden
 22. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De coalitiepartijen hebben zelfs gemeend een gespreksnotitie af te leveren bij de raad over de ontstane politieke heibel.
  Daarin zeggen zij:
  "We gaan graag met jullie in gesprek. Jullie reflecties en input horen we graag maandag."

  De arrogantie.
  Waarom denken de heren Klijmij, Van Vugt, Weeber en mw. Suijker überhaupt dat zij leidend zijn in dit debat?
  Kan me wel voorstellen dat VVD het niet trekt in zo'n coalitie.

  Beantwoorden
 23. Anoniem
  Anoniem zegt:

  En Klijmij maar praten alsof hij alleen de wijsheid in pacht heeft. Ach ach ach.
  De stad is nou ook niet echt gebaat bij een GroenLinks wethouder die geen dossierkennis heeft.

  Beantwoorden
 24. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Motie van wantrouwen moet worden aangenomen. 17 december 2014 was het al meer dan terecht geweest. Dit college heeft veel te lang respijt gehad.

  Beantwoorden
 25. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Tsja. Euforie past niet, maar het was het enige juiste besluit van deze gemeenteraad.
  Om voor de motie van wantrouwen te stemmen.

  Waarvoor dank @Theo en de rest. Dit was helaas nodig. Het vertrouwen was niet alleen in de raad zoek, ook in de stad.

  Beantwoorden
 26. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Vertrouwen in wethouders opgezegd beste heer De Laat. Niet in de stad. En niet de ondernemers zijn het belangrijkste in deze stad.!!!! De inwoners zijn dat.

  Beantwoorden
 27. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ze zien het zelf niet, ze denken dat ze alleen maar geweldig werk hebben verricht. Dat is heel menselijk en komt vaker voor in dit soort situaties.
  Ze worden bedankt voor hun inzet. Maar ze hebben fouten gemaakt en met de rug naar bewoners geopereerd. Arrogant en betweterig. Wat een negatieve energie heeft dat PWA gebeuren gekost in de wijk. Een beter bestuur wens ik ons als bewoners van harte toe. En het kan en moet.

  Beantwoorden
 28. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De conflicten rond megamoskee en AZC zijn nooit opgelost. Toenadering van de hoofdrolspelers, leek voor mij, van afstand bekeken, niet haalbaar.

  De gevolgen zijn dramatisch…

  Beantwoorden
 29. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Uit eindelijk is de Burgermeester verantwoordelijk ook voor de communicatie.
  Daarnaast is hij teamleider van het college. Dus……………………….

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie