,

Coalitieakkoord in Gouda!

Thierry van Vugt (D66), Rolf van der Mije (GroenLinks). Rogier Tetteroo (PvdA), Theo Krins (ChristenUnie) en Huibert van Rossum (CDA)

OVEREENSTEMMING D66, CHRISTENUNIE, PVDA, CDA EN GROENLINKS OVER COALITIEAKKOORD

De onderhandelaars van D66, ChristenUnie, PvdA, CDA en GroenLinks hebben vrijdagavond – na 70 uur onderhandelen en een marathonsessie op 1 juni van 12 uur – een akkoord bereikt voor het vormen van een nieuw stadsbestuur. 
Er zijn afspraken gemaakt over de te realiseren beleidsambities, de financiële doorvertaling daarvan, en de onderwerpen die in aankomende periode nader uitgewerkt zullen worden tot raadsprogramma’s. 
Ook is er overeenstemming over de wethouderskandidaten en -portefeuilles. 

Investeren

Namens de ChristenUnie hebben Anna van Popering en ik de onderhandelingen mogen doen en in een later stadium is wethouder Corine Dijkstra ook aangeschoven.
We zijn blij dat er een gedegen akkoord ligt. Het is gelukt om enerzijds ruimte te vinden voor investeringen in de belangrijke opgaven waar Gouda voor staat, maar anderzijds ook een prudent financieel beleid door te voeren. 

Intensief

Afgelopen weken is een zorgvuldig en intensief proces doorlopen, welk we nu met tevredenheid hebben afgesloten. De partijen hebben elkaar – na soms lastige maar constructieve momenten – gevonden op een samenhangend maatregelenpakket, waarmee het beoogde college met nieuwe energie aan de slag kan.

Samenwerking

De nieuwe coalitie laat qua bestuursstijl ruimte voor maatschappelijk initiatief. Waar nodig pakt de gemeente meer de regie. We investeren in de samenwerking met de raad, bijvoorbeeld door betrokkenheid bij de beleidsvorming rond klimaat, energie, Gouda 750 en omgevingsbeleid. 

Dankbaar

We zijn Chris Kalden dankbaar, die ons de afgelopen weken als voorzitter onvermoeibaar heeft bijgestaan in het proces, en een belangrijke bijdrage heeft geleverd in het tot stand brengen van dit akkoord. Ook de ambtenaren die ons intensief hebben begeleid zijn we veel dank verschuldigd!

Coalitieakkoord

Op woensdag 6 juni wordt het coalitieakkoord ondertekend en gepubliceerd. De bedoeling is om het akkoord op 13 juni in de raad te bespreken. De installatie van de nieuwe wethouders vindt plaats op donderdag 14 juni.

Aankomende dagen volgt er nog een bestuurlijke reactie door de burgemeester, zullen de onderhandelaars het akkoord bespreken met hun achterban en vindt het gebruikelijke integriteitsonderzoek van de wethouderskandidaten plaats.

Regie

De Goudse coalitieonderhandelingen vonden afgelopen periode plaats onder regie van D66 en ChristenUnie. Zij besloten om samen de formatie te trekken gezien de verkiezingsuitslag van 21 maart, waarna vijf partijen vier zetels behaalden. Op 11 april adviseerden informateurs Alexander Rinnooy Kan en Heleen van den Berg om coalitieonderhandelingen te starten met D66, ChristenUnie, PvdA, CDA en GroenLinks, maar daarnaast aandacht te besteden aan raadsbrede samenwerking. Voor dat laatste werd de basis gelegd via een inventarisatie van thema’s die zich lenen voor raadsbrede samenwerking. Oud-griffier Marianne Lint leverde hiervoor, na gesprekken met de twaalf raadsfracties, 16 mei jl. een advies op.
close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

6 antwoorden
 1. Unknown
  Unknown zegt:

  prachtig. Gefeliciteerd. Nu nog naar de openstelling van winkels op zondag kijken. De helft van de winkels in de binnenstad mag – net als de horeca – zelf beslissen of ze op zondag open mogen. De andere helft is dat verboden. Alle bloemenwinkels, bakkers, parfumerieen, levensmiddelenzaken mogen bijvoorbeeld altijd op zondag open, maar een schoenenwinkel mag niet zelf beslissen of hij/zij open wil. Dat is toch raar en concurrentie-vervalsend, aangewakkerd door de gemeentelijke overheid?? De Action mag iedere zondag open, maar concurrent Blokker in de binnenstad mag maar 1 keer per maand op zondag open.

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Een linkse lente ook in Gouda… winnaars als Gemeentebelangen Gouda en 50 plus zijn op sluwe wijze aan de kant geparkeerd en de verliezers, D66 en PvdA, zetten hun machtspositie voort. Complimenten voor Tetteroo, hoe hij dit toch weer flikt!
  Achter de schermen trekt hij als meest ervaren wethouder aan alle touwtjes.

  De Goudse kiezer is diverser dan links met een christelijk sausje. Een beetje doekje voor het bloeden dat er "raadsbrede samenwerking" komt op een paar niet-politieke issues.

  CU maar ook CDA hebben niet kunnen afdwingen dat er een wezenlijk andere bestuursstijl is gekomen afgelopen periode. Er is en blijft daarom stevig dualisme nodig.

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Wen er maar aan. De democratie in NL zit al een tijdje op een hellend vlak. Een politieke partij is per definitie niet democratisch. Laat staan het spel. Drs. J

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Linkse lente? Tsja, afgedwongen door de linkse macht. Iedereen die niet links (-liberaal) denkt wordt gedemoniseerd, ook door de pers, en tot "verdacht", fascist, racist, populist of erger ge-etiketterd. Voorlopig is dat effectief. Beetje zielig is het wel.

  Tetteroo met baard: loyaal aan bepaalde bevolkingsgroep?!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie