,

Carbidschieten verboden in Gouda


Na het instellen van een landelijk vuurwerkverbod in verband met corona, bleek dat carbidschieten wel mogelijk bleef. Ofschoon dat in Gouda niet echt voorkomt ontstond er wel een discussie of we dit toch niet moesten gaan verbieden.


Aanleiding voor deze discussie was o.a. een bericht in het AD waaruit bleek dat omliggende gemeenten carbidschieten gaan verbieden of al hebben verboden en Gouda bij het niet verbieden wellicht heel aantrekkelijk wordt voor carbidschieten, ook vanuit de regio. Tevens kregen we berichten dat er veel carbid werd besteld. Nederland heeft deze “vuurwerk” variant ontdekt.


Verbod

De ChristenUnie was met een andere fractie in overleg om hiervoor aandacht bij het college te gaan vragen, maar inmiddels had GBG (gesteund door Partij van de Dieren) al het initiatief genomen om er een motie over in te dienen.

Tevens bleek dat het college ook al met elkaar in overleg was over dit onderwerp en vervolgens is in goed overleg met GBG door het college in hoog tempo een raadsvoorstel opgesteld met een tijdelijk verbod voor carbidschieten tot 2 januari 2021. Het college beschouwt dit verbod als passend, in lijn met het landelijk vuurwerkverbod.


Carbidschieten, waar komt die traditie vandaan?

Carbidschieten gebeurt al sinds mensenheugenis in Nederland. Mogelijk gaat de traditie nog terug naar de tijd van de Germanen. Zij hielden joelfeesten, waarbij grote vuren gesticht werden. Carbid was er nog niet, maar het vermoeden bestaat dat de feesten zicht ontwikkelden en het later gebruikelijk werd om te knallen. 

Bij de joelfeesten was gezamenlijk drinken een groot onderdeel. Bij het carbidschieten wordt ook nu nog vaak een biertje genuttigd. Hier en daar wordt genoemd dat carbidschieten vroeger gebeurde om boze geesten te verjagen. Carbidschieten gebeurt nu vooral voor de gezelligheid en de spanning, met name in het Noord en Oosten van het land. In 2014 werd het officieel betiteld als erfgoed: het kwam toen op de nationale erfgoedlijst te staan.


Overlast en ongelukken voorkomen

Carbidschieten is in Gouda, zoals al opgemerkt, geen traditie maar in de omliggende gemeenten is het verboden en het carbid is ook eenvoudig te bestellen. Om overlast en ongelukken te voorkomen, kiest ook Gouda dit jaar voor een verbod op het carbidschieten. Om handhaving mogelijk te maken, wordt eveneens het meenemen en vervoeren van carbid verboden, net zoals het meenemen en vervoeren van vuurwerk tijdens deze jaarwisseling verboden is.


Verbod geldt heel januari 2021

In het college voorstel zou het verbod gelden tot 2 januari 2021. ChristenUnie en GBG vonden dat tekort, omdat in onze ogen er dan nog een reëel risico is dat jongeren net na oud en nieuw alsnog zouden gaan carbidschieten met alle mogelijke gevolgen van dien. Ons amendement (mede gesteund door Gouda’s 50+ Partij) kreeg een raadsmeerderheid en daarom is het verbod nu tot en met 31 januari 2021. Het voornemen is om dit verbod op te nemen in de APV voor 2022.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

6 antwoorden
 1. Cees
  Cees zegt:

  Een verbod lijkt de oplossing. Helaas handhaving dat is waar het omgaat. We kunnen zoveel afspreken als we willen maar zonder handhaving een wassen neus. Als je in de avond de knallen hoort wordt ik daar moe van. Op de dag werd vanuit het Driestarcollege regelmatig vuurwerk afgestoken. Bij melding aan de school werd er beetje lacherig over gedaan. Dus alle regels zijn goed bedoeld maar zonder goede handhaving waardeloos. Ik vrees het oude jaar.

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Carbid schieten is geen traditie in Gouda of in het westen van het land Goed dat er een verbod op komt Het is geheel in de lijn om het vuurwerk met oud en nieuw terug te dringen
  Dit jaar is het zeker aan de orde om gevaarlijk vuurwerk of carbid schieten te verbieden We kunnen geen oud en nieuw slachtoffers gebruiken in onze ziekenhuizen Ook het overmatig alcohol/drugsgebruik maakt dat veel mensen in het ziekenhuis belanden Laten we solidair zijn met onze werkers in de zorg

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie