,

Binnenstad in Gouda moet beter!Tijdens de zomervakantie ben ik op vakantie geweest in Noord-Frankrijk. We hebben tijdens onze vakantie diverse kleinere en grote plaatsen bezocht en daarbij genoten van de indrukwekkende kerken en de vaak prachtige gebouwen en de gezelligheid in deze steden. 
Het viel ons op dat in de grote steden de voetgangers veel ruimte krijgen, het groen heel goed verzorgd is en er niet of nauwelijks afval op straat is te vinden.

Wel een contrast met onze binnenstad…. 
Niet wat de gezelligheid betreft! Dat is in Gouda uitstekend op orde! We krijgen van veel mensen heel enthousiaste reacties over Gouda en dat is een reden om trots op te zijn, maar ook om zuinig op te zijn. En daarom ook huiswerk voor Gouda 🙂

Afval probleem

Want er is helaas ook een andere kant aan onze stad.
Ondanks de inzet van Gouda Schoon is het nog regelmatig treurig gesteld met het afval op straat in onze binnenstad. Het is te makkelijk om dit aan Cyclus te verwijten. Ja, ze moeten soms wat vaker het afval ophalen en dat gaan ze ook doen. 
We gaan ook met de ondernemers in kaart brengen waar vaak het afval ligt en gaan dat aan Cyclus doorgeven, zodat ze daar specifiek vaker het afval kunnen gaan ophalen, maar daarnaast zullen ook de mensen in de binnenstad zorgvuldiger moeten worden en moet het afval “dumpen” echt gaan ophouden. Er zijn reguliere methoden om het afval kwijt te raken en ja, soms moet je het dan wellicht zelf een keer wegbrengen.

Ook het afval in het water verdient aandacht. Bij de St.-Janskerk ligt regelmatig afval in het water en dat ziet er heel armoedig uit! 

Laten we met elkaar ervoor zorgen dat Gouda schoon is, dat is toch niet teveel gevraagd…?

Minder fietsers 

In een gedeelte van  de binnenstad van Tilburg is het niet toegestaan om te fietsen na 11.00 uur in de ochtend. Er is daar echt een voetgangersgebied. Het gaat dan vooral om het gebied waar heel veel gelopen wordt, zoals de belangrijkste winkelstraat. Het mooie daarbij is dat er daarnaast op allerlei plaatsen gratis (beheerde) parkeermogelijkheden voor de fiets zijn. Die combinatie werkt daar erg goed. In de belangrijkste winkelstraat staat geen één fiets!
Een bijzonder iets daarbij is dat er zelfs een gratis buggy beschikbaar is als je je fiets stalt op de aangewezen plekken.

In de binnenstad van Gouda mogen in de winkelgebieden overdag niet overal fietsen rijden, maar ik zou de de uitdaging willen aangaan om een bepaald gebied in de binnenstad  echt als een voetgangersgebied te gaan beschouwen. Dat geeft het winkelend publiek veel meer ruimte. Voorwaarde is wel dat we dan we dan geschikte plekken moeten hebben om de fietsen te kunnen stallen van de bezoekers die vanuit verschillende richtingen naar de binnenstad komen. Wellicht zijn er leegstaande panden die daarvoor (deels) kunnen worden gebruikt? Goed idee?

Groen in de binnenstad

Het groen in de binnenstad ziet er redelijk goed uit, mede ook doordat de bewoners en ondernemers hier het nodige aan doen in de binnenstad. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het prachtige initiatief van het Singelpark. 
De SOG zorgt al jaren voor groen en bakken met bloemen in de binnenstad, dus wat betreft zijn we op de goede weg. 
De komende jaren zal dit aandacht blijven vragen en ook het college heeft ambities op dit gebied.

Samenvatting

Mijn bezoek aan diverse buitenlandse steden heeft me extra gemotiveerd om met de binnenstad ondernemers aan de slag te gaan voor onze binnenstad. Daarbij hebben we de nodige uitdagingen. Het afval en de fietsen heb ik in deze blog genoemd. Maar er zijn meer zaken die aandacht nodig hebben. Daarover de komende tijd meer!

Hieronder een foto impressie van onze vakantie:

                                                                                Reims

De lachende engel

                                                                            Nancy

                                                                                Verdun

                                                    Hier liggen 150.000 onbekende soldaten…

                                                           Amerikaans monument (Montsec)


                                                                Mondial Air Ballons 2021

                                                                                  Metz


                                                                      ramen van Chagall

12 antwoorden
 1. Léon van der Meij
  Léon van der Meij zegt:

  Hallo Theo, mooie ambities/voornemend voor de binnenstad van Gouda. Betekent "minder fietsen" dat je ook wil dat er "minder (vracht)auto's" moeten komen? Want die nemen toch echt meer ruimte in beslag dan de fietsers. En (vracht)auto's rijden ook regelmatig om t bladen en lossen na 11u in de voetgangersgebieden. Nog een mooie ambitie: minder fijnstof en beschadiging van kwetsbare panden door minder zwaar verkeer. Ik hoop dat je de ondernemers van de binnenstad de voordelen hiervan kunt laten inzien. Succes met je mooie taak als voorzitter van de SOG! Mvg, Léon

  Beantwoorden
 2. hdbtb
  hdbtb zegt:

  Aan de Naaierstraat, aan de achterkant van de Albert Heijn is het een bende van wikkels en etiketten die door de Albert Heijn medewerkers van beleveringskarretjes worden afgescheurd en op de straat gegooid. Vriendelijk vragen helpt niet, want Albert Heijn is de baas in de Naaierstraat en laat zich niets zeggen.

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Misschien is het ook tijd om het fietsen tussen het winkelend publiek in voetgangers gebied eens aan te pakken Fietsers racen rakelings langs je heen Een stap opzij en je wordt aangereden door een fietser vaak ook nog met hoge snelheid Ook in corona tijd hielden de fietsers zeker geen 1,5 meter afstand maar raasden rakelings lange je heen
  Heel vreemd en risicovol dat fietsers zo rakelings langs de voetgangers mogen fietsen
  Veilig winkelen in Gouda, zonder bijna te worden aangereden door een fiets Plaats meer fietsrekken aan het begin van het voetgangers gebied en handhaaf dit gefiets in winkel gebied ook In andere steden zie je geen fietsend publiek tussen de voetgangers

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  In Gouda lijkt juist de binnenstad nog redelijk op orde. Hoe verder er vandaan hoe beroerder het groenonderhoud, de staat van de fietspaden en al het afval tot rondslingert.
  Voorbeelden?
  1 Het afval rond de supermarkten aan de Sportlaan
  2 Het groenonderhoud in de kadenbuurt, er is aan de plantsoenen dit hele jaar nog niets gedaan.
  3 Eigenlijk heel Goverwelle.

  Beantwoorden
 5. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Het groenonderhoud is echt heel verschrikkelijk! Ook in de binnenstad ziet het er vreselijk uit. De boomperken staan vol onkruid. Het Amsterdams Verlaat lijkt wel een grasveld. Het ziet er echt heel treurig en onverzorgd uit.
  Maar kijk ook eens naar de kademuren, veel geld ingestoken, maar niet goed gerenoveerd. Inmiddels weer terug bij af: Vieze muren waaruit veel onkruid groeit.
  Als bewoners echt niet fijn, maar als toerist krijg je bepaald ook niet een goede indruk van de stad. Ik schaam me.

  Beantwoorden
 6. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Mooie gevels maken de binnenstad tot een parel, maar het zijn niet alleen de gevels die de stad maken. En daar valt nog heel veel te winnen!
  De oude binnenstad verdient respect, dat is nu heel ver te zoeken. Het begint met duidelijke regels en HANDHAVING! Waarom zoveel auto's, en waarom houdt bijna niemand zich aan de 30km per uur, en hoeveel lawaai mag het verkeer maken? Het is toch niet meer van deze tijd om zoveel verkeer maar zijn gang te laten gaan in zo'n mooi oud gedeelte van de stad? Ik woon aan één van de mooie grachten en ervaar dagelijks veel hinder. Wat opvalt is dat er geen handhaving op de regels is. Het is al heel vaak gezegd, maar zwaar verkeer doet onze huizen trillen, en helaas ook de auto's van de gemeente! Denk ook eens aan foutparkeerders (koffieshop), er wordt helemaal niet op gelet. Zo valt er nog heel wat te winnen in Gouda. Dank dat je je ervoor inzet, Theo!

  Beantwoorden
 7. Rob Schröder
  Rob Schröder zegt:

  Dag Theo, goede visie op je nieuwe functie. Wat ik wil meegeven: kijk ook naar de binnenstad buiten het kernwinkelgebied. Ook daar geven (grote en zware) vrachtwagens problemen. En het grote aantal kleinere bezorgers maakt het minder veilig. En voor stadsgroen zijn er nog veel kansen: onderhoud, verticaal groen (groene muren) en boomspiegels. (Kijk eens naar de boomspiegels aan de Raam.) Succes ermee!

  Beantwoorden
 8. Beatrijs Lubbers
  Beatrijs Lubbers zegt:

  Toen ik 8 was ben ik voor het eerst met mijn ouders in Frankrijk geweest. Daar hebben mijn ouders me geleerd dat je niets op straat mag gooien, want dat je dan meteen een boete krijgt. Handhaven dus, meer BOA’s en ook peukenboetes van 70,- als je op heterdaad betrapt wordt, want het is ook een ellende om die op te ruimen, heb ik met schoonmaakacties gemerkt. En ze zijn ook erg slecht voor het milieu als ze in de grond of het water terecht komen.

  Beantwoorden
 9. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Geachte Beatrijs Lubbers,

  Wel eens van gedoogbeleid gehoord? Nee, ik zal het u uitleggen. Dat beleid betekent dat je alles wat verkeerd is, gewoon goed vindt.

  Dat verklaart dan ook meteen het handhavingsbeleid!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie