, ,

Bijdragen aan schone lucht en leefbaarheid

 

In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie Gouda voor de periode 2022-2026 staat dat we willen bijdragen aan een schonere lucht en betere leefbaarheid. We willen ons  inzetten voor een goede voorlichting over het stoken van hout en over het nut van houtrookfilters. Mensen met luchtwegklachten, zoals astma, worden letterlijk ziek van vuile lucht. Dat willen we voorkomen.

Houtstook zorgt in Nederland naar schatting voor 14% van alle luchtvervuiling en een kwart van alle fijnstof. Dat is een gemiddelde, lokale meetapparatuur komt tot 30 keer hoger uit. Een enkele houtkachel is al snel vervuilender dan meerdere dieselvrachtwagens. In houtrook zitten vaak PAKs, polycyclische aromatische koolwaterstoffen. PAKs en het ultrafijnstof zijn schadelijk voor mens en dier en kankerverwekkend. Uit onderzoek van RIVM, TNO, GGD Amsterdam en Universiteit Utrecht blijkt dat houtrook negatieve effecten heeft op de gezondheid van inwoners.

De Gezondheidsraad concludeert in het advies Risico’s van ultrafijnstof in de buitenlucht dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat langdurige blootstelling aan ultrafijnstof een negatieve invloed heeft op de gezondheid, met name op de luchtwegen, hart en bloedvaten.

De gemeente Gouda heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Daarin is afgesproken om de luchtvervuiling van houtrook terug te dringen. In het overzicht van maatregelen van het Schone Lucht Akkoord dat op 4 april 2022 naar de gemeenteraad is gestuurd blijkt dat de gemeente nog niet alle maatregelen doorvoert.

Samen met GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 heeft de ChristenUnie daarom vragen gesteld. Wij hopen en verwachten dat het college verdere mogelijkheden ziet om de negatieve effechten van houtrook terug te dringen en de lucht schoner te krijgen. Zie hier voor de Schriftelijke vragen

 

 

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie