, ,

Alleen met uitnodigingsbrief vaccinatie tegen corona!

Deze week is vanuit het college een nieuw memo verschenen over de corona maatregelen in Gouda en de meest recente cijfers. Tevens nieuws over extra middelen vanuit het rijk.

Corona in cijfers in de regio

In de week van 8 tot 14 februari zijn 8.367 personen getest in de corona teststraten. Ondanks het winterse weer, is de testbereidheid niet afgenomen. In totaal testte 11,8% positief, een stijging in vergelijking met vorige week. Al sinds begin januari schommelt het percentage positieve uitkomsten tussen de 10% en 13%. Er is dus geen sprake van een afname van coronabesmettingen. In de commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 1.167 personen uit Hollands Midden positief op corona. Afgelopen week overleden 24 personen uit de regio aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinaties

Afgelopen week zijn er in onze regio 9.614 mensen gevaccineerd. Daarvan kwamen 6.347 mensen voor een eerste en 3.267 mensen voor een tweede vaccinatieprik.

Maandag 15 februari zou de Goudse vaccinatie-locatie aan de Dick van Dijckhal open gaan maar door het winterse weer is dit die maandag niet gelukt. In de ochtend waren de afspraken al afgezegd en in de middag bleken de vaccins vanwege de gladheid op de weg niet op tijd op de locatie te zijn gekomen. Vanaf 15 uur die middag is er volgens afspraak geprikt. Ook is er langer doorgewerkt om de mensen die op maandag een afspraak hadden staan, toch te kunnen vaccineren. Woensdagmorgen is de locatie officieel geopend door wethouder Corine Dijkstra. Op 1 maart opent de vaccinatielocatie in Alphen aan den Rijn. Dat is eerder dan verwacht. Dat komt doordat de voorraad landelijke vaccins versneld wordt ingezet.

De zevende vaccinatielocatie is bekend; de vaccinatielocatie in Leiderdorp. De vaccinatielocatie komt in Sporthal de Bloemerd. Wanneer Sporthal de Bloemerd als vaccinatielocatie opengaat, is afhankelijk van de levering van vaccins. De GGD Hollands Midden start deze maand al wel met de opbouw van de locatie om klaar te zijn om te gaan prikken wanneer er toch meer vaccins aan Nederland geleverd worden.

Vaccinatieafspraak alleen mogelijk met uitnodigingsbrief

In het NOS-journaal van zondag 14 februari is het beeld ontstaan dat mensen ook zonder afspraak terecht kunnen voor vaccinatie. Dat is niet zo. Alleen mensen met een uitnodigingsbrief kunnen een afspraak maken en moeten de brief ook kunnen laten zien. De GGD is blij met de grote bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren. Toch plant de GGD geen mensen in die niet tot de doelgroepen behoren die nu aan de beurt zijn.

Cijfers in Gouda

Bron: GGD

Deze cijfers worden dagelijks bijgewerkt op:

https://eengezonderhollandsmidden.nl/dashboard/dashboardthemas/corona

Groene Hart Ziekenhuis

Laatste update: maandag 15 februari
Aantal corona patiënten niet op IC     12
Aantal corona patiënten op IC             4

Het GHZ publiceert dagelijks actuele cijfers op de website: 

https://www.ghz.nl/over-ghz/bestuur-en- organisatie/informatie-coronavirus/#cijfers

Handhaving: winters weer en meer ruimte voor winkeliers

Vanaf 10 februari mochten niet-essentiële winkels de verkoop hervatten door middel van de click & collect. Daaraan zijn expliciete voorwaarden gesteld zodat dit niet leidt tot fun-shopping. Deze nieuwe activiteit en de winterpret als gevolg van sneeuw en ijs, leverde voor stadstoezicht extra taken op. Rond click & collect is besloten te gaan handhaven op excessen en die hebben zich niet voorgedaan in Gouda de afgelopen week. De indruk is dat click & collect slechts beperkt wordt ingezet in Gouda.

Het winterse weer heeft veel mensen naar buiten gelokt. Stadstoezicht heeft vooral ingezet op het begeleiden en stimuleren van mensen om de corona-regels op te blijven volgen. In Gouda is nergens een dusdanige concentratie van mensen geconstateerd dat extra maatregelen nodig waren. Het is niet nodig geweest om gebieden af te sluiten en de afgelopen week is slechts 1 bekeuring gegeven vanwege het overtreden van de corona-regels.

De verwarring rondom de avondklok op dinsdag en het uiteindelijke besluit van opschorting van het schrappen van de avondklok, heeft dinsdagavond/-nacht niet tot extra drukte op straat geleid. De Gouwenaars hebben zich netjes gehouden aan de avondklok.

Kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor welzijn in coronatijd

Het kabinet stelt 200 miljoen euro extra beschikbaar voor een maatschappelijk steunpakket gericht op sociaal en mentaal welzijn en leefstijl. Dit is nodig omdat het coronavirus en de coronamaatregelen niet alleen een grote weerslag hebben op de zorg en de economie, maar ook op het mentaal welzijn en de fysieke gezondheid van Nederlanders. Het pakket richt zich specifiek op jongeren en kwetsbare groepen zoals mensen met een beperking of psychische problematiek en eenzame ouderen. 

Er is ook aandacht voor de mentale vitaliteit van werkend Nederland en door de coronamaatregelen getroffen ondernemers. Voor het steunpakket wordt samengewerkt in een brede coalitie van rijksoverheid, gemeenten, landelijke en lokale organisaties, vrijwilligers en professionals.

Lokaal en landelijk

Er wordt vooral aangesloten bij bestaande, veelbelovende activiteiten. Een groot deel van het bedrag zal via gemeenten terechtkomen bij lokale initiatieven zodat die uitgebreid kunnen worden. Een beperkt deel wordt landelijk ingezet zoals uitbreiding van de aanpak ‘Eén tegen eenzaamheid’. De komende twee weken wordt dit pakket verder uitgewerkt met de betrokken maatschappelijke partners.

Op een later moment zal dan ook duidelijk worden wat dit voor Gouda zal betekenen en welke lokale maatregelen getroffen kunnen worden.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie