,

Afscheid met een lach en een traan

Twee onderscheidingen voor Gerard Schotanus

Dinsdagavond kwam de ‘oude’ gemeenteraad voor het laatst bij elkaar – ditmaal in een prachtige zaal in Zorgcentrum Korte Akkeren – om nog een aantal verslagen met elkaar af te hameren en werden de geloofsbrieven van de nieuw benoemde raadsleden aangeboden. Er was nog even een verrassing omdat Pieter Stroop van ToN, om privé redenen, op het laatste moment afzag van zijn raadszetel.

Voor de ChristenUnie zijn de nieuwe raadsleden die donderdag worden beëdigd: Harro Janssen, Anke Huisman-Mak en Theo Krins.

Daarna was er het “hoogtepunt” van de avond: afscheid nemen van de vertrekkende raadsleden.
Voor iedereen had burgemeester Cornelis een persoonlijk woord en iedereen kreeg een mooi presentje.

Er werd een specifieke volgorde aangehouden en daarbij merkte Cornelis op dat de nestor van de raad, Jan van Dijk, het toetje van de Raad is en Rien Hoek (nieuwste raadslid) het groentje van de raad. Waarvan akte.

Hilarisch was het moment waarop de burgemeester Ferry van Beekum (SP) wilde toespreken. Deze was echter nog niet gearriveerd en Cornelis veronderstelde dat zijn collega van de SP dan wel de honneurs zou willen waarnemen. Deze reageerde toen: “Nee, ik blijf in de Raad: …..

Er werd ook (tijdelijk?) afscheid genomen van ons raadslid Gerard Schotanus. Hij werd niet alleen verrast door de warme woorden van de burgemeester, maar ontving ook een koninklijke onderscheiding en werd daarnaast ook nog eens ereburger van Gouda.
Het was een onderstreping voor het vele werk dat Gerard als raadslid heeft verricht.

Gerard was echt een raadslid die koos voor contact met de burgers en heeft zich als voorzitter van een werkgroep, actief ingezet voor de nieuwe werkwijze van de raad. Hij hield steeds in de gaten of de werkwijze goed bleef verlopen en was daarmee een beetje het geweten van de raad. Daarnaast heeft Gerard zich hard gemaakt voor duurzaamheid: Gouda als Millenniumgemeente en fairtrade stad.
Ik hoop dat Harro Janssen in het nieuwe college weer wethouder van Financiën zal worden en Gerard dan kan terugkeren in de raad, zodat zijn afscheid maar van korte duur is.

Naast Gerard kreeg ook Cees Wouters (Gouda’s 50+ Partij) een koninklijke onderscheiding. Verder werden Cees en Roy Kraft van Ermel (CDA) eveneens ereburger van Gouda. De nestor Jan van Dijk heeft al diverse onderscheidingen gehad en kreeg een bijzonder cadeau aangeboden: een ballonvlucht boven Gouda.

Naast het serieuze gedeelte trad ook een ad-hoc cabaretgroep op, bestaande uit enkele vrouwelijke raadsleden en de griffier. Ze noemden zich de rood-witte dames. Voor alle vertrekkende raadsleden hadden ze iets in petto, een voordracht, gedicht of lied. Het was van hoog niveau en we hebben er van genoten! Chapeau!

Het is niet mogelijk om goed weer te geven wat ze precies hebben gedaan, maar de bijdrage voor Dirk Barth (CDA) geef ik hierbij weer, om u een indruk te kunnen geven. Dirk was een geweldig raadslid, iemand met humor, breedsprakig en met ferme standpunten, die zijn bijdrage ook weer heel erg kon relativeren.


Herinnering aan Dirk (vrij naar Marsman, Herinnering aan Holland)

Denkend aan Dirk
Zie ik brede betogen
Traag naar een ferm standpunt gaan
Exact genuanceerde
Overwegingen
Met nooit een punt
Als er ook een komma kan staan
En in de kolkende zee
Van zinnen verzonken
Ligt koele berekening
En gezond verstand
Met louter logica
Worden besluiten beklonken
Begrotingsdiscipline,
de feiten in ’t correcte verband
‘Voorzitter ik zeg ’t u tijdig
Deze bepalingen zijn innerlijk tegenstrijdig’
Zo is menige dwaling in rijke
veelkleurige woorden gesmoord
En de voorzitter morde
– ‘ik wil toch nog even iets zeggen’
Dirk schiep zijn eigen orde
In alle debatten gevreesd en gehoord.

Het was al met al een gedenkwaardige avond, met soms emotionele momenten. Wat mij echt opviel op deze avond was hoe goed de onderlinge verhoudingen met elkaar zijn en dat we een prachtige raadsperiode achter de rug hebben. Veel fijne en deskundige mensen hebben de raad nu verlaten en ik benieuwd wat de nieuwe raad gaat brengen.

Morgen, 11 maart, wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.
Locatie en tijdstip: Antwerpseweg 5 – 20.00 uur.

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie