Oplevering na werkzaamheden

Naar aanleiding van de Boomveiligheidscontrole 2022 is gebleken dat er in Gouda ruim 400 bomen gekapt moesten worden. De bomenkap heeft plaatsgevonden in de periode december 2022 tot en maart 2023. Een aantal van deze bomen bevond zich in het Steinenburg Park en het Noorderhout in de wijk Bloemendaal/Plaswijck. Zie ook de kaart van kapvergunningen: https://gis.gouda.nl/viewer/app/internet_kapvergunning

Als gevolg van de bomenkap zijn het Steinenburgpark en het Noorderhout al een paar maanden erg modderig en drassig. Bij de bomenkap zijn grote machines gebruikt die de parkweggetjes, de grasveldjes en de toegangsstraatjes kapot hebben gereden.

Naast bomenkap zijn er ook nieuwe bomen geplant, zijn de slootjes uitgebaggerd en is de oeverbeschoeiing hersteld. Ook bij deze werkzaamheden is er gewerkt met grote machines en is er veel modder en baggerspecie achter gebleven.
De huidige situatie zorgt voor veel ongemak; kinderen kunnen niet meer in het park spelen zonder extreem vies te worden, buurtbewoners kunnen hun hond niet meer uitlaten zonder dat zij en hun huisdier bijzonder vies worden, wandelaars glibberen weg en fietsers ervaren het kapotte asfalt als gevaarlijk.Tevens lokt de huidige situatie uit tot verloedering, er wordt meer zwerfafval gesignaleerd dan voorheen.

Conform artikel 39 van het Reglement van Orde, heeft de fractie van ChristenUnie Gouda hierover vragen gesteld aan het college, zie hiervoor:

https://gouda.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/83d2c16d-4e9c-4b95-8b3b-12d98bb605ad

Afgelopen week was er weer een raadsvergadering. Dit keer stonden er veel onderwerpen op de agenda die waren voorbereid in de Commissie Bestuur.

APV
In de raadsvergadering werd onder andere de Algemene Plaatselijke Verordening, de APV, behandeld. Elke gemeente heeft zijn eigen APV. In de APV staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Er zijn een aantal zaken toegevoegd aan de Goudse APV. Het is nu mogelijk om, op verzoek van politie en gemeente, een kortdurend gebiedsverbod op te leggen aan mensen die overlast veroorzaken. Ook heeft de aanpassing in de APV er voor gezorgd dat handhaven op verkeerd geparkeerde fietsen makkelijker is geworden.

 

Peter Boersma tekende deze cartoon, opgenomen met toestemming van cartoonist. 

Geen verbod op het houden van hanen
Er werd een amendement ingebracht met het verzoek om een verbod op het houden van hanen in te voegen in de APV. Dit amendement bevatte diverse ontheffingsgronden, waardoor het mogelijk zou blijven om hanen te houden als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Wij stemden voor dit amendement. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘ChristenUnie Gouda is niet tegen hanen, of het houden van andere dieren, maar wel tegen geluidsoverlast. Gebleken is dat onze huidige APV onvoldoende ruimte biedt voor handhaving tegen geluidsoverlast door hanen, want dergelijke overlast is moeilijk vast te stellen of te kwantificeren. Als alles al geprobeerd is, dan zou een inwoner terug moeten kunnen grijpen op de APV. Momenteel is het zo dat in geval van ernstige en structurele overlast als gevolg van hinder van dieren een woonoverlast-traject op basis van artikel 2.46 kan worden ingezet. De burgemeester kan dan een gedragsaanwijzing met een last onder dwangsom aan de eigenaar van het dier opleggen. Daarvoor is dossiervorming nodig. Er moet worden vastgesteld dat de haan ernstige en structurele overlast geeft. In het laatste zit ‘m het probleem, hanen geven vooral overlast in de vroege ochtend, niet het tijdstip waarop handhaving aan het werk is. Dossiervorming, toch al een tijdrovend traject, wordt dan wat lastig. Zo’n tijdrovend traject willen we onze burgers besparen. Door een verbod wordt het vaststellen van een overtreding geobjectiveerd, waardoor beter en sneller handhavend kan worden opgetreden, wat uiteindelijk tot  minder overlastsituaties zal leiden. Door de voorgestelde ontheffingsgronden, blijven er voldoende mogelijkheden om hanen te houden én blijft geluidsoverlast beperkt. Hanen hoeven op basis van deze bepaling niet massaal weg uit Gouda.’’ De burgemeester gaf aan nog genoeg mogelijkheden te zien om geluidsoverlast te beperken, zonder dat daarvoor de APV aangepast moest worden. Het amendement werd met 17 stemmen tegen en 14 stemmen voor verworpen.

Straatintimidatie niet acceptabel
Tevens is straatintimidatie, in de vorm van sissen, naroepen en schelden opgenomen in het algemene verbod op veroorzaken van hinder. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘Mijn man en ik zijn gezegend met vier dochters. Deze vier dochters zitten momenteel in de tienerleeftijd. Ondanks dat we wonen in de kindvriendelijke woonwijk Bloemendaal, worden de meiden, als ze bijvoorbeeld onze hond uitlaten in het parkje, nagefloten of er wordt gesist of gefluisterd, hé, psst psst meisje….Wij als ouders voelen ons genoodzaakt om afspraken met onze meiden te maken, zoals het sturen van een appje als ze naar huis komen, het niet nemen van bepaalde fietsroutes ’s avonds en bij voorkeur sowieso ’s avonds niet alleen over straat gaan. Het is de omgekeerde wereld dat zij, en velen anderen, worden aangetast in hun veiligheidsgevoel en zich aanpassen in avondactiviteiten en hun loop- en fietsroutes door het onfatsoenlijke gedrag van een ander. Wij vinden dat de sociale norm zou moeten zijn dat iedereen zich ongehinderd en vrij in de openbare ruimte moet kunnen begeven, zonder angst voor ongewenste toenadering van anderen. Door het opnemen van straatintimidatie in de APV én het aannemen van de voorgestelde motie geven we een duidelijk signaal af aan (potentiële) daders dat straatintimidatie niet acceptabel is. De boodschap moet zijn dat we in Gouda geen straatintimidatie dulden!’ De motie werd aangenomen.

Winterplan – Jeugdtegoed
Naast de APV werd het Goudse winterplan behandeld. Het winterplan is een aanvullend pakket van (nood)maatregelen om te zorgen dat kwetsbare Gouwenaars en maatschappelijke organisaties en instellingen niet in de kou komen te staan. Als ChristenUnie zijn wij erg content met de aanpak van het college. Er werd een amendement ingebracht op dit winterplan met het verzoek om het budget voor het aanvullende jeugdtegoed over te hevelen naar de regeling bijzondere bijstand. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘Voor kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen wordt het reguliere jeugdtegoed voor het jaar 2023 verhoogd. Wij hechten eraan dit budget te labelen voor kinderen en jeugd, zodat het voor hen mogelijk is om mee te blijven doen, ondanks de financiële situatie van hun ouders. Er is vaak sprake van stille armoede bij kinderen, zo worden zij bijvoorbeeld in hun vrijetijdsbesteding beperkt door de financiële situatie van hun ouders. Het is voor hen niet vanzelfsprekend om een sport te beoefenen of op muziekles te gaan. Het geld uit het jeugdtegoed komt het kínd ten goede, doordat het jeugdtegoed besteed kan worden aan bijvoorbeeld een schooltas, schoolspullen en sportkleding. Dit geld kan dan dus niet besteed worden aan de vaste lasten van de ouders. Daarnaast wordt dit geld beschikbaar gesteld aan alle kinderen, waarvan de ouders een minimuminkomen hebben. Door deze constructie, middels het jeugdtegoed, hoeft dit geld niet apart aangevraagd te worden, zoals dat wel het geval is bij de regeling bijzondere bijstand. Het bereik is groter en er is geen ingewikkelde aanvraagprocedure. Om deze redenen zijn wij tegen dit amendement.’ Het amendement werd verworpen.

Winterplan – evaluatie en uitwerking
Over het winterplan werd een tweede amendement ingebracht waarbij werd verzocht om te wachten met de uitvoering alvorens er een evaluatie van 2022 én een uitwerking van de regelingen beschikbaar zou zijn. ChristenUnie Gouda heeft tegen dit amendement gestemd. Raadslid Ineke Schaddelee zei daarover in de raadsvergadering: ‘Er is in het raadsvoorstel aangegeven dat er geëvalueerd gaat worden en er is al een concreet punt leerpunt benoemd dat ook verwerkt is in de voorgestelde regeling. Wij hechten aan goede evaluatie maar dit moet niet belemmerend of vertragend werken. Het doel van het winterplan is om incidenteel en snel te kunnen handelen. Het is nu maart, tegen de tijd dat we een uitgebreide evaluatie of een nader uitgewerkte regeling ontvangen is de winter voorbij is. In het kader van de rechtmatigheid is dit raadsvoorstel aan ons voorgelegd. Er is uitgebreid gemotiveerd hoe het budget voor 2023 tot stand is gekomen. Als er meer geld nodig is, dan komt de wethouder bij ons terug en als er minder geld nodig is, dan valt het vrij. Er wordt niet meer uitgegeven dan nodig is. Dat blijkt ook uit het winterplan 2022, van het beschikbare bedrag van € 2 miljoen voor het winterplan 2022, is ongeveer maar € 584.000 uitgegeven.’

Er werden ook een aantal moties behandeld die niet in commissievergaderingen aan de orde waren gekomen.

Motie Geef je wensen door
Eén van die moties was de motie Geef je wensen door. Deze motie verzoekt om tijdens de bijeenkomsten van de gemeente voor maaltijden en buffetten als basis van de catering standaard vegetarische of plantaardige gerechten te serveren voor hen die geen dieetwensen en voorkeur hebben doorgegeven. Als ChristenUnie hebben wij voor deze motie gestemd. Raadslid Mirjam Roos zei daarover: ‘Wij zien dat er een omslag gaande is naar vegetarisch eten. Wij vinden dat belangrijk, als opstap naar een duurzame toekomst.’ Ze stelde daarbij de vraag of de motie ook bedoeld was voor onze eigen raadsbijeenkomsten en het presidium. De motie werd aangenomen.

Motie Herzien terrassenbeleid
Eind 2022 is het terassenbeleid vastgesteld. Er werd een oproep gedaan om de mogelijkheden te verkennen om dit recent vastgestelde beleid te herzien. ChristenUnie Gouda stemde tegen deze motie. Raadslid Mirjam Roos sloot aan bij diverse voorgaande sprekers en voegde toe: ‘Inhoudelijk blijven wij bij het punt dat er geen extra grote terrassen nodig zijn. De Markt is voor iedereen, ook als je geen horeca wilt of kunt betalen. Wij willen juist een groene toegankelijke Markt, met voldoende gratis rustplekken voor iedereen.’ De motie werd verworpen.

Volgende week mogen we weer stemmen! Deze keer voor de waterschappen en de provincie, waarmee we indirect ook voor de Eerste Kamer stemmen.

Provincie
De provincie gaat over natuur, landbouw, verkeer, bouwen en nog veel meer. Het is juist nu belangrijk om te stemmen. Want er liggen grote dilemma’s op tafel. Gelukkig hebben we in Zuid-Holland een fantastische Goudse kandidate: Djoeki van Woerden staat op nummer 2!
Ons raadslid, Ineke Schaddelee, werkte mee aan een promotiefilmpje voor de provinciale verkiezingen, waarin onze Goudse Mirjam Bikker een stemoproep deed. Kijk hier het filmpje terug; https://www.youtube.com/watch?v=JhhRi7fN6Tg

Waterschap
Het waterschap gaat niet alleen over schoon water en veiligheid, maar ook over klimaat. Droogte, hoosbuien en grondwaterstanden zijn een belangrijk thema.
Ons raadslid, Mirjam Roos, staat op de kandidatenlijst voor de Waterschapsverkiezingen. Op zaterdag 4 maart is zij geïnterviewd door Gouds radioprogramma Machiavelli. Zij is de enige Goudse ChristenUnie kandidaat op de lijst voor Waterschap Rijnland. In een uur mocht zij uitleggen wat het waterschap doet en wat de ChristenUnie belangrijk vindt.

Wil je weten welke thema’s er spelen en waarom het echt verschil maakt op welke partij je stemt?
Luister dan het interview terug te via https://podcasts.apple.com/ca/podcast/machiavelli-van-4-3-2023-9-uur/id1594089543?i=1000602788910

Standpunten ChristenUnie
Om te weten wat de standpunten zijn van de ChristenUnie in Zuid-Holland kun je kijken op
https://zuid-holland.christenunie.nl/verkiezingsprogramma.
De wijk Westergouwe hoort bij het waterschap Schieland en Krimpenerwaard. Daarvoor is de link naar het verkiezingsprogramma https://hhsk-sgpchristenunie.nl/verkiezingen-2023/verkiezingsprogramma/
De andere wijken van Gouda horen bij het waterschap Rijnland, met deze site
https://rijnland.christenunie.nl/page/46732

 

De ChristenUnie Gouda heeft, in het kader van Internationale Vrouwendag een twintigtal vrouwen getrakteerd op een netwerklunch. Dit keer bij Brownies & Downies. Met het aanbieden van deze lunch wil ChristenUnie Gouda haar waardering kenbaar maken voor de inzet van deze vrouwen voor de Goudse samenleving.

Onder leiding van wethouder Anna van Popering en de raadsleden Ineke Schaddelee en Mirjam Roos gingen de dames met elkaar in gesprek over wat Gouda nodig heeft om een mooie stad te blijven.

De vrouwen waren afkomstig uit diverse sectoren, waaronder de culturele- en maatschappelijke sector, zorg- en welzijn, het onderwijs en geestelijke verzorging.

De bijeenkomst leverde veel inspiratie op voor de aanwezige politici.

Ineke Schaddelee “Dit is de vijfde keer dat we de netwerklunch organiseren, met steeds weer nieuwe deelnemers. Als ChristenUnie vinden we het heel belangrijk om te weten wat er leeft. Deze lunch levert daaraan echt een bijdrage. Elke keer ben ik weer blij verrast met alle informatie die we ophalen.”

Ook de benaderbaarheid van de politici werd gewaardeerd. Zoals een deelneemster verwoordde: ‘Fijn dat ik weet wat deze raadsleden allemaal doen en hoe zij zich in zetten voor Gouda. Deze activiteit verlaagt de drempel om hen te benaderen’.

Mirjam Roos sloot de bijeenkomst af met een stemoproep voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen van volgende week, 15 maart 2023.

 

GOUDA – Mirjam Bikker ziet in deze campagnetijd veel partijen die oplossingen aandragen die moreel of juridisch niet kunnen. Ze noemde als voorbeeld het voorstel om asielzoekers voortaan in Rwanda op te vangen en noemde dit een nepoplossing. Ze deed die uitspraak tijdens een politieke avond in Gouda.

 

Als u de avond gemist heeft… deze is terug te kijken via: https://www.youtube.com/watch?v=t2F9baV8VtQ&t=5s&ab_channel=ChristenUnieZuid-Holland

   

De opvang van migranten was één van de thema’s die aan bod kwamen tijdens een goed bezochte avond waar plaatselijk wethouder Anna van Popering, Zuid-Hollands Statenlid Djoeki van Woerden en landelijk partijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker hun opwachting maakten. Onder leiding van Bart Bolhuis, bestuurslid van de jongerenafdeling van de partij, gingen de drie politica’s in gesprek met belangstellenden uit Gouda en omgeving. Daarbij kwamen naast bekende landelijke onderwerpen ook provinciale thema’s als ruimte, wonen en mobiliteit aan de orde. Keer op keer bleek hoe veel van de problemen nauwe samenwerking vragen tussen de lokale, provinciale en landelijke politiek

 

CU partijleider Bikker: “Politici die met nepoplossingen komen zijn
vooral op zoek naar stemmen”

 

 

Nieuwkoop
Dat tijdens de avond ook stikstof aan de orde kwam zal geen verrassing zijn. Een van de aanwezigen bevroeg het politieke panel op de ontwikkelingen in de Meije. “Het onmogelijk maken van landbouw in dat gebied is niet de juiste weg”, zo zei Djoeki van Woerden. “De Nieuwkoopse aanpak is een goed voorbeeld van duurzame en toekomstbestendige landbouw waarbij keihard gewerkt wordt aan het terugdringen van stikstofuitstoot”, aldus Van Woerden. “Zo ga je niet met de boerengezinnen om. Wij willen graag vitale landbouw in evenwicht met natuur en polderlandschap met koeien in de wei.” Wat haar betreft is over dit thema daarom het laatste woord nog niet gezegd. Het Goudse Statenlid ondernam na afloop van de avond direct actie:

“Ik heb minister Adema benaderd en hij heeft
toegezegd binnenkort naar de Meije te zullen komen om met de boeren in gesprek te gaan.”

 

 

Treinstation
Uit het publiek kwam de vraag over de mogelijkheid van een treinstation in Westergouwe. Djoeki gaf aan dat ze voorstander is van Openbaar Vervoer boven privé-vervoer en het onsluiten van dorpen en steden via OV. Mirjam Bikker bevestigde dit en gaf aan dat het wenselijk is dat treinstations eerder gebouwd worden bij nieuwbouwwijken. Anders zijn inwoners al gewend aan het gebruik van hun auto en is de overstap naar OV minder makkelijk te maken. Anna van Popering gaf aan dat Gouda een enorme parkeeruitdaging kent en met de verwachte woningbouw zal de druk op parkeren en wegen alleen maar toenemen.

Keukentafeltour
Na het panelgesprek met de drie ChristenUnie-vrouwen kwam ook provinciaal lijsttrekker Steven Datema aan het woord. Hij benadrukte graag dienstbaar te willen zijn aan de samenleving van Zuid-Holland. “Het gaat er niet om dat ik centraal sta, of het individu, maar dat we er voor elkaar zijn. Je wordt pas mens in relatie tot de ander. Ik geloof in de kracht van de samenleving en in een overheid die die kracht versterkt.” De Goudse avond was onderdeel van de zogeheten ‘Zuid-Hollandse Keukentafeltour’, waarbij de kandidaat-statenleden en kandidaat-waterschappers van de ChristenUnie door de provincie trekken in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart.

Afgelopen week stond er in de Goudse Post een interview met mijzelf en een mederaadslid van de PvdA, Sophie Heesen. Dit interview deel ik graag nog een keer met u.

Interview Goudse Post

Ons land telt ongeveer tachtig Fairtradegemeenten. Daarnaast groeit sinds een paar jaar het aantal Global Goals gemeenten tot inmiddels zo’n 120. Deze gemeenten onderschrijven de 17 wereldwijde duurzaamheidsdoelen, zoals geen armoede en honger, goede gezondheid en goed onderwijs. Deze 17 doelen zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld. Gouda is nog geen Global Goal gemeente.

De raadsleden Sophie Heesen (PvdA) en Gert van den Brink (CU) zijn sinds enige tijd ambassadeur van Fairtrade Gouda. Dat houdt in dat zij de beginselen van faitrade uitdragen en dat zij fairtrade onder de aandacht van Gouwenaars willen brengen.

Globale Duurzaamheidsdoelen

,,Eigenlijk willen we met die Global Goals (duurzaamheidsdoelen) hetzelfde’’, leggen beiden uit in gesprek met Fairtrade Gouda. ,,We willen die doelen óók onder de aandacht van de Gouwenaars brengen. Er moet meer steun komen voor die 17 doelen. Ze moeten doorklinken in het gemeentelijke beleid. We zien dat daar voorzichtige stappen in worden gemaakt.”

Sophie Heesen (23) merkt dat jongeren meer over deze onderwerpen nadenken en praten. zoals over de afschaffing van de slavernij. “Mensen willen gelijkwaardigheid en geen privileges. Goudse jongeren hebben in 2020 aandacht gevraagd voor dit thema tijdens een digitale sessie bij Libertum. Zulke gesprekken zijn van waarde, omdat jongeren zich gehoord voelen en zo de Goudse raad kunnen adviseren.

Ambassadeurs

Volgens beide ambassadeurs/raadsleden hangt er in de stad een positieve sfeer, óók in de gemeenteraad. Die positieve sfeer proefde Gert van den Brink (65) vorig jaar op een symposium over duurzaamheid, waarbij veel raadsleden en bestuursleden uit de hele regio aanwezig waren. Dit symposium werd georganiseerd door de fairtradeteams in het Groene Hart. ,,Dat was mijn drijfveer om meer te gaan doen voor fairtrade. Partijgenoot Christaan Quik was ambassadeur, maar hij stopte als raadslid. Ik werd zijn opvolger in de raad en ook als ambassadeur.” Via de Christelijke kerken was hij al eerder in aanraking gekomen met fairtrade, ondermeer toen de diaconie van zijn kerk Max Havelaarkoffie ging schenken. Dat is de protestantse kerk.

Bij Sophie Heesen ging dat anders. Zij werkte vijf jaar geleden mee aan een hackaton over stedelijke ontwikkeling. ,,Ik zat in de jury, kwam in contact met jongeren en woonde een paar keer een vergadering bij van het kernteam van Fairtrade Gouda. Daar werd ik gevraagd om ambassadeur te worden.” Inmiddels zijn er zo’n zes ambassadeurs, die allemaal een andere groepering vertegenwoordigen, Gert de kerken en Sophie de jongeren, waar zij met haar 23 jaar zelf toe behoort.

Gouda is goed bezig

,,Volgens ons is Gouda best goed bezig met fairtrade en duurzaamheid. We hebben de eerste fairtradestraat van Nederland, het Groenendaalkwartier. Best iets om trots op te zijn. En met die 17 doelen gaat het ook wel lukken. Als raadsleden kunnen we die doelen altijd in ons achterhoofd houden als we besluiten nemen’’, aldus Sophie en Gert.

 

Digitale editie Goudse Post 22 februari 2023

Op 20 februari 2023 hopen we een interactieve avond te organiseren.

Verschillende Goudse leden van de ChristenUnie zijn voor onze partij politiek actief in verschillende bestuurslagen. Drie vrouwelijke Goudse politici hebben we uitgenodigd voor de interactieve avond. Het zijn Mirjam Bikker, lid van de Tweede Kamer en politiek leider, Djoeki van Woerden, lid van Provinciale staten en Anna van Popering, onze Wethouder.
Zij zullen vertellen over hun werk en over hoe zij aankijken tegen de andere bestuurslagen. Wat hebben ze met elkaar te maken en hoeveel last hebben ze misschien wel van elkaar?

 

Half maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen. Daarom wordt deze avond samen met het campagneteam voor de verkiezingen in Zuid-Holland voorbereid. De avond staat dan ook in het teken van de campagne. Onze lijsttrekker voor de Statenverkiezingen, Steven Datema, zal ook aanwezig zijn.
Andere Zuid-Hollandse leden en iedereen die (nog) geen lid is, ook van harte welkom.

 

Locatie: Driestar educatief, Burg. Jamessingel 2

 

Het programma (onder voorbehoud):

Vanaf              19.40 u            Inloop met koffie

Aanvang         20.00 u            Opening door de voorzitter afdeling Gouda

Inhoudelijk programma met pitches, vraaggesprek en vragen uit de zaal
Vocaal-muzikale bijdrage
Afsluiting door lijsttrekker Statenverkiezingen

Circa               21.15 u            Ontmoeting met drankje
Sluiting zaal    22.00 u

 

Voor wie niet kan komen is de avond via een livestream te volgen of later te bekijken.

De link naar YouTube is te vinden op http://gouda.christenunie.nl.

 

Hartelijke groet,

Bestuur ChristenUnie Gouda

 

Zie voor de campagne ook de website https://zuidholland.christenunie.nl/.

Afgelopen woensdagavond (7 februari ’23) werd tijdens de raadsvergadering een motie ingediend waarin de gemeente Gouda opgeroepen werd om per inwoner één euro per inwoner te doneren voor de door de aardbeving getroffen gebieden in Turkije en Syrië.   

Als fractie ervoeren we een enorm dilemma. Aan de ene kant wilden wij onze steun uitspreken voor hulp aan de slachtoffers van deze verschrikkelijke ramp, aan de andere kant behoort het financieel steunen van rampen, met geld van inwoners, niet tot de taken van de gemeente. Als we dit als gemeente wel zouden doen, kan er een verwachting ontstaan dat dat in de toekomst ook bij andere rampen gedaan gaat worden. De vraag is dan welke criteria dan gelden voor een ramp en voor het wel niet financieel steun geven door de gemeente, er ontstaat een risico voor willekeur.  

Als CU fractie stemden wij daarom verdeeld op deze motie, namelijk twee stemmen voor en twee stemmen tegen. De motie werd met 19 stemmen tegen en 15 stemmen voor niet aangenomen.  

We zien het grote leed en roepen iedereen op zélf te doneren. Dat doen wij ook. Doneren kan via giro 555. Er is ook een christelijk alternatief, giro 300300 van het Christelijk Noodhulp Cluster, bestaande uit Dorcas, EO Metteraad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA.  

Meer lezen? Lees het AD artikel van 9 februari 2023  of plak deze link in uw browser https://www.ad.nl/gouda/gouda-wil-niet-een-euro-per-inwoner-doneren-aan-door-aardbeving-getroffen-turkije-en-syrie~a680b7f1/  

Beeld: unsplash.com

 

Toffe uitjes, verrassende acties en bergen inspiratie; met de Rotterdampas kan je gratis of met korting veel activiteiten ondernemen. Ook inwoners van Gouda kunnen hieraan meedoen.

Ook gebruiken we de Rotterdampas voor het armoedebeleid. Mensen tot 120% van het minimuminkomen kunnen deze pas gratis aanvragen. Voor kinderen en volwassenen zitten er dan vouchers op en een tegoed. Met dat tegoed kunnen bijvoorbeeld kleding en sportspullen worden aangeschaft. Met de vouchers kunnen kinderen een sport of culturele activiteit kiezen: zwemles, voetbal, muziekles etc. In de raad is woensdag besloten dat we de grens hiervoor verschuiven naar 130%.
Dit is bovenop de acties die de Rotterdampas aanbiedt voor iedereen.

Momenteel zijn er in Gouda nog weinig aanbieders van Rotterdampas-acties. Veel acties zijn in Rotterdam, Den Haag, en Delft. Daarom hebben wij als ChristenUnie Gouda een motie ingediend, die het college oproept om meer aanbod in Gouda te werven. Wij willen graag dat er meer sportclubs meedoen en er meer culturele activiteiten aangeboden worden.Een belangrijk doel van de Rotterdampas is immers dat alle Gouwenaars kunnen meedoen in onze stad.
Ook moet het college actief gaan promoten dat zoveel mogelijk mensen de Rotterdampas kopen en gebruiken. Dan nemen zowel vraag als aanbod toe. Een ruimte meerderheid van de raad stemde vóór onze motie!

Wij willen graag iedereen oproepen om vanaf 1 maart de Rotterdampas aan te schaffen! Met drie of vier activiteiten in een jaar is de aanschafprijs al terugverdiend. De pas kost voor volwassenen E 65 en voor kinderen E 20.
Kijk daarvoor op de website https://www.rotterdampas.nl/bestellen
Op de website van gemeente Gouda kunt u bekijken of u in aanmerking komt voor het kortingstarief.

https://www.gouda.nl/direct-regelen/geld-en-werk/extras-bij-laag-inkomen/rotterdampas-gezin-met-korting/

Afgelopen weken deden ondergetekende, Gert van de Brink en Mirjam Roos namens de CU fractie mee met het project ‘kennismaken met de democratie’ bij een aantal lagere scholen in Gouda.  

Onze fractie vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren kennis maken met de (lokale) politiek. Om die reden heeft Ineke Schaddelee in het najaar bij de griffie geïnformeerd naar de mogelijkheden voor het opzetten van een programma. Wat bleek, de griffie was al bezig met de ontwikkeling van een pilot.  

De griffie is inmiddels, in samenwerking met de Brede school, gestart met het geven van de democratielessen. De doelgroep zijn basisschoolleerlingen uit Gouda, (groepen 7&8).  

Het lesprogramma bestaat uit drie onderdelen.  

Les 1: Bezoek van een raadslid aan de klas  

Deze les wordt gegeven door een raadslid. De inhoud van deze les gaat over de democratie in Nederland. Daaropvolgend wordt ingezoomd op de Gemeente Gouda en het werk van de raadsleden. De leerlingen kunnen uiteraard vragen stellen aan het raadslid. 

Ik mocht één zo’n uur les op een school invullen. Het was oprecht een vragenuur, de betrokkenheid van de leerlingen was groot. Het uur vloog om door de vele vragen die werden gesteld. Op deze school bleek het heel eenvoudig te zijn om de relatie te leggen tussen de eigen ervaringen van de leerlingen en de politiek. Ze kenden al de klassenvertegenwoordigers in een leerlingenraad. En ze hadden vooraf geoefend met het vormen van politieke partijen en het sluiten van bondjes om iets voor elkaar te krijgen.

Les 2: Bezoek aan het Huis van de Stad 

De klas krijgt in les 2 een rondleiding door het Huis van de Stad. Wie werken hier eigenlijk en waarvoor kan je hier als inwoner terecht?  

De rondleiding eindigt in de raadzaal. Hier krijgen de leerlingen uitleg over de manier van vergaderen in de raad en zoomen ze in op debatteren. Wat is dit, hoe werkt het en waarom doen ze dat zo? Na de uitleg gaat de klas zelf met elkaar in debat. 

Mijn fractie-collega Mirjam Roos heeft al een andere basisschool welkom geheten in het huis van de Stad.  

Les 3: Plannen maken voor de stad  

Met de kennis die je nu hebt over de stad, wat zou jij dan willen voor de stad?  

Het lespakket wordt aangeleverd door de Brede School Gouda. Aan de hand van een PowerPoint en een werkblad denken de leerlingen na over plannen voor de stad. Deze worden verzameld en overhandigd aan de raad. De echte enthousiastelingen krijgen te horen dat ze voor het nieuwe schooljaar kunnen solliciteren als Kinderburgemeester of wethouder. 

Een mooie programma dat leerlingen leert  hoe een goede democratie werkt.  

Het is nog een pilot, wat ons betreft is deze pilot zeer geslaagd!  

En de verkiezingen voor de Provinciale staten komen er aan!  Ja, dit is een oproep om de kinderen het goede voorbeeld te geven en te gaan stemmen. En dan natuurlijk het liefst op de lijst van de ChristenUnie.