, ,

Aantal coronabesmettingen stijgt snel in Gouda


Het aantal besmettingen in Gouda is de afgelopen week met zo’n 100 gestegen. Naar aanleiding daarvan heeft de GGD een bericht laten uitgaan. Reden voor het college om weer een memo naar buiten te brengen met belangrijke informatie!

 

Aanleiding


Donderdagavond 6 augustus is de (loco)burgemeester geïnformeerd door de GGD over een toename van het aantal besmettingen in Gouda. In juli zag de GGD een langzame stijging van het aantal Coronameldingen en deze stijging heeft zich versneld in augustus. Het college maakt zich zorgen over de toename in het aantal besmettingen in Gouda.


In Gouda staat de teller nu rond 100 besmettingen (peildatum: 12 augustus) en dat is erg hoog ten opzichte van de regio Midden Holland. Uit de cijfers van de GGD blijkt duidelijk dat de besmettingen door heel Gouda verspreid zijn. 


Marokkaans Goudse gemeenschap


Het college ziet wel een grotere concentratie in Gouda Oost (Oosterwei en Goverwelle), Korte Akkeren en Bloemendaal/Plaswijck. In lijn met de landelijke trend, blijkt dat er veel besmettingen in familiekring (er is sprake van meerdere clusters) plaatsvinden, zoals verjaardagen, barbecuefeestjes en bruiloften. Er is ook geconstateerd dat de besmettingen voor een groot deel zich bevinden onder de Marokkaans Goudse gemeenschap. Er zijn sterke aanwijzingen dat Covidpatiënten zich niet aan de isolatiemaatregelen houden. Aan de hand van het bron- en contactonderzoek verwacht de GGD dat de stijging van het aantal gevallen in Gouda zich de komende dagen zal voortzetten.

De landelijke tendens waarbij de Coronamaatregelen niet worden nageleefd en de medewerking aan het bron- en contactonderzoek afneemt, is helaas ook in Gouda zichtbaar. 

 


Communicatie


Naar aanleiding van de constatering vorige week heeft de GGD de huisartsen en specialisten in Gouda en directe omgeving geïnformeerd over deze uitbraak, zodat zij alert en voorbereid zijn op nieuwe ziektegevallen.

Om inwoners bewust te maken van het belang van het volgen van de richtlijnen om verdere besmetting te voorkomen, zet de gemeente Gouda actief communicatie als volgt in:

 • De oproep van de GGD heeft de gemeente Gouda gedeeld via social media en website en is door de locoburgemeester voorzien van een quote.
 • In het weekend zijn de visuals vanuit het Rijk rondom eigen verantwoordelijkheid en het volgen van de maatregelen etc. op de gemeentelijke kanalen gedeeld
 • Woensdag 12 augustus is er op de gemeentepagina in de Goudse Post ook om alertheid gevraagd
 • Donderdag 13 augustus wordt er huis aan huis in Gouda een oproep van de burgemeester verspreid. Het betreft hier een kaart met de basisregels en de burgemeester roept inwoners op zich vooral te laten testen en thuis te blijven tot de uitslag van de test er is (zie bijlage).
 • De gemeente benadert partners die de boodschap kunnen verspreiden zoals bijvoorbeeld de moskeebesturen, Sociale Teams, CJG’s etc. 
 • Er is en filmpje van de burgemeester met een oproep naar buiten gebracht. Dit wordt gedeeld via de gemeentelijke kanalen en via lokale omroep RTV Gouwestad
 • De gemeente communiceert persoonlijk met mensen bijvoorbeeld tijdens controle van publiek toegankelijke locaties. Mensen worden aangesproken op de 1,5 meter als dat niet wordt toegepast of mensen krijgen complimenteren als ze het wel goed doen.

Handhaving


Er is landelijk geconstateerd dat de besmettingen veelal ontstaan in de ‘huiselijke kring’. Dit geldt ook voor de gemeente Gouda. Het lastige hiervan is dat het veelal gebeurt ‘achter de voordeur’. Dat is tevens lastig voor de handhavers om tegen op te treden omdat handhavers alleen in de openbare ruimte kunnen handhaven. Daarom is er afgelopen week vanuit Stadstoezicht extra toezicht geweest op openbaar toegankelijke plaatsten. Daarbij is de politie ook bij betrokken.

 

Bij controles in diverse publiek toegankelijke zaken zijn er geen overtredingen geconstateerd. Mensen houden zich aan de 1,5 meter maatregel. 

 

10e Noodbevel van kracht


De voorzitter veiligheidsregio heeft per 10 augustus 2020 de ‘10e noodverordening COVID-19’ vastgesteld. In deze noodverordening krijgen de maatregelen die het kabinet op 6 augustus bekendmaakte een juridische invulling. Gebleken is dat mensen zich niet goed houden aan de regels. 

Steeds meer mensen krijgen corona. Daarom is  er een aantal aanscherpingen doorgevoerd in de regels. 

 

Vervolgaanpak


Op 12 augustus heeft de gemeente gesproken met een afvaardiging van de Marokkaans Goudse gemeenschap. Zij delen de zorgen en zien het belang van een gezamenlijke aanpak en zijn graag bereid om hier samen met de gemeente in op te trekken. Juist om de kwetsbare mensen en ouderen te beschermen binnen de gemeenschap en daarmee ook heel Gouda. Hierbij is het van belang om op te merken dat ondanks een link naar de Marokkaans Goudse gemeenschap, corona onder ons is en voor iedereen geldt dat het belangrijk is om je aan de regels te houden. 

 

Naar aanleiding van deze zorgelijke ontwikkeling heeft op 12 augustus ook een bestuurlijk overleg plaatsgevonden met de GGD en de politie. In dit overleg is verkend welke mogelijke maatregelen nog meer genomen kunnen worden op de korte termijn. Daarnaast wordt met diverse scenario’s rekening gehouden. De hoop is natuurlijk dat het aantal besmettingen zich stabiliseert en uiteindelijk weer een dalende lijn laat zien. De verwachting voor de komende tijd is echter dat dit nog niet aan de orde zal zijn. Deze week vindt er dagelijks bestuurlijk overleg plaats en komt het crisisteam bij elkaar om tot een vervolgaanpak te komen. close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

1 antwoord
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Jammer dat Gouda zich onder de negatieve uitschieters bevindt.
  Mogelijk speelt ook het Offerfeest eind juli hierbij een rol, net zoals dat in Bergen op Zoom het geval lijkt te zijn.
  Ik vraag me wel af of de inzet op vooral "traditionele" communicatiemiddelen genoeg helpt. Bereiken we de Marokkaanse gemeenschap (die op zichzelf ook versnipperd is) zo echt? En, natuurlijk fijn dat zwembad open is tot ca. 250 man, maar is dat nu zo verstandig gelet op hoge aantal besmettingen in Gouda…

  Kortom, net als landelijk beleid is het nog wat lief en vrijblijvend in de oproepen etc. Erg zorgwekkend dit.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie