,

200 gevels moeten nog worden opgeknapt voor Gouda750

Foto: Astrid den Haan

In 2022 viert Gouda 750 jaar stadsrechten. Hierbij hoort een historische binnenstad die er prachtig uitziet en die we met trots kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties. Dat betekent ook dat de panden er netjes bij moeten staan. Al jarenlang vraag ik namens de ChristenUnie hiervoor aandacht en we zijn blij dat wethouder Thierry van Vugt zich hiervoor inzet in het college en er mede daardoor inmiddels een speciale subsidieregeling voor gevelherstel is.

De eerste panden in Gouda zijn inmiddels opgeknapt met behulp van deze subsidieregeling (Gevelherstel Gouda750). Wethouder Thierry van Vugt ging onlangs langs bij Marco de Vries en Wim Lendering, eigenaren van Galerie Kunst en Kleur aan de Westhaven 23, om het Gouda750 Opgeknapte Gevelschildje te overhandigen.

Gouda 750 schildje

Volgens het persbericht van de gemeente Gouda zijn Marco de Vries en Wim Lendering erg blij met de subsidieregeling van de gemeente waardoor zij hun gevel op hebben kunnen knappen. De gevel zag er naar eigen zeggen “niet uit, maar nu weer wel”. De subsidie was een zetje dat ze nodig hadden om de investering te doen. De Vries en Lendering richten zich op kunst met het accent op Gouda en promoten ook graag Gouda . Aan de gevel hangt de vlag van de galerie samen met de Goudse vlag mooi te wapperen, in het jaar 2022 mag daar ook de vlag van Gouda750 bij komen. Het raam is nu dus voorzien van een Gouda750 schildje en ze zijn blij met het “huisje” van Gouda750 dat als collectorsitem in de etalage staat. 

Wethouder Thierry van Vugt overhandigde het huisje en het schildje en is uiteraard blij met dit speciale moment: “Ik hoop dat veel pandeigenaren in Gouda het voorbeeld van Marco en Wim zullen volgen om hun gevel op te gaan knappen. Op die manier staat de stad er straks tijdens het feest mooi bij, en laat ze zich van haar beste kant zien. Samen maken we Gouda mooier. Elke deelnemer aan de subsidieregeling ontvangt een schildje en huisje om te laten zien dat ze Gouda750 een warm hart toedragen, en anderen aan te moedigen ook de handen uit de mouwen te steken. Geef Gouda door!”

Werk aan de winkel

Uiteraard ben ik net als de wethouder blij met de inzet van deze pandeigenaren, maar als alle 275 panden die op de lijst staan op tijd (uiterlijk januari 2022) klaar moeten zijn, is er nog flink werk aan de winkel!

Op dit moment hebben 77 pandeigenaren het achterstallig onderhoud weggewerkt en moeten dus nog bijna 200 eigenaren wat gaan doen!!

De eigenaren die nog aan de slag moeten hebben een brief van de gemeente Gouda gehad met de subsidiemogelijkheden.

Er zijn volgends de gemeente steeds ongeveer 25 projecten in voorbereiding. Vervolgens komt een deel in uitvoering en komen er weer andere panden in voorbereiding. In sommige gevallen is er sprake van groot onderhoud / restauratie en moet er een vergunning worden verleend. 

Subsidie

Er zijn tot op heden circa 17 subsidieaanvragen ontvangen. Gelet op het aantal panden dat inmiddels reeds is opknapt (77) betekent dit dat veel eigenaren zonder gebruikmaking van subsidie hun gevel hebben opgeknapt. Dat siert deze eigenaren!

De gemeente verwacht overigens dat er het komend jaar een toenemende vraag zal zijn om deze subsidie, maar motiveert deze veronderstelling niet. 

Ik zal in 2021 de ontwikkelingen nauwgezet volgen omdat de ambitie van 275 opgeknapte panden in januari 2022 nog een hele uitdaging wordt!

close

Fractienieuws CUGouda

Meld je aan om op de hoogte te blijven van het Fractie nieuws.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

3 antwoorden
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  De nood is hoog en de ziekenhuizen lopen verder vol. Hoe voorkomen we dat de ziekenhuizen verder overbelast raken op oudejaarsnacht? Heb je een plan, Theo, ChristenUnie? En zo ja, welk plan?

  Het zal toch niet zo zijn dat we op 1 januari een speech van de burgemeester gaan horen, met "dit had niet mogen gebeuren?"… Het gaat niet vanzelf goed hoor, Theo.

  Beantwoorden
 2. Unknown
  Unknown zegt:

  Beste Theo,

  Fijn dat je je inzet voor opknappen van historische panden in de binnenstad in het kader van gouda 750 jaar.
  Je zal zeker bekend zijn met het pand Raam 30. Dit gebouw behoorde tot het complex plazuid "zuidholland" Door de gemeente geplaatst als gemeente monument en staat tevens in de boeken als Rijksmonument.
  Achter deze mooie voorgevel is nu een gemeenschapelijke garagestalling.
  De staat van de kozijnen met glas in lood holde achteruit dus hebben de bewoners mede in het kader van 750 jaar.
  De kozijnen laten restaureren en voor de kosten van dit speciale werk een verzoek gedaan voor een subsidieregeling.
  De verantwoordelijke voor het beheer van deze pot zien dit blijkbaar anders.
  IK vind het grootschalig melden van deze regeling een sigaar uit eigen doos want men vond het gebouw blijkbaar niet belangrijk genoeg om als stimulans hiervoor een tegemoetkoming te doen al zou het maar een percentage van deze kosten zijn geweest. Jammer gemiste kans!!!!
  Grt. Ton Kraamwinkel.

  Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Positief, subsidie voor het opknappen voor de gevels.
  Maar….wat doet de gemeente Gouda zelf om Gouda het straatbeeld te verfraaien?
  De kademuren zouden opgeknapt worden. Helaas, kwam daar echt weinig van terecht.
  Een hoge drukspuit, wat voegen hersteld. Er was veel te weinig geld om het grondig op te knappen klaagden de werkmannen. Inmiddels kijk ik tegen een bemoste, vuile kademuur vol scheuren aan.

  En dan de bestrating, palen en de boomperken. Het ziet er zwaar verwaarloosd uit.

  Mijn gevel ziet er inmiddels tiptop uit. Nu is de gemeente Gouda aan zet!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie